Словаците отхвърлят закон, „укрепващ патриотизма“

Катерина Заховалова

Ян Слота. Снимка: респект

Възмущение обхвана обществото в Словакия, след като парламентът прие закон, чиято цел е повдигането на националния патриотичен дух. Законът, който, ако бъде подписан, ще влезе в сила от 1 април, изисква от учениците в държавните училища да слушат националния химн всеки понеделник преди започване на занятия. Той предвижда и всяка класна стая да бъде украсена с държавни символи като словашкото знаме, герба, преамбюла на конституцията и текста на националния химн.

Задължителната проява на любов към страната се посреща със съпротива в Словакия – бивша страна от съветския блок, където принудителните церемонии от комунистическите времена не са забравени. „Срамувам се от този закон,“ каза 19-годишният студент Филип Витрисал. „Не само е глупав, но ще има и обратен ефект.“ Витрисал е един от около 1000 студенти и учители, които се събраха в средата на миналата седмица пред президентския дворец, за да призоват президента Иван Гашпарович да отхвърли закона. В знак на протест хиляди други подписаха петиция и се присъединиха към групи в социалната мрежа Фейсбук. „Обидно е да се пее химнът по принуда,“ смята Ярмила Мандлова, на 58 години, училителка в начално училище.

Законът е ясен признак, че в Словакия предстоят парламентарни избори на 12 юни, твърдят критици. Той е предложен от Словашката национална партия, партньор в управляващата коалиция. Председателят на партията Ян Слота е познат с ксенофобските и антиунгарските си идеи и е известен като противоречива личност. Министрите от партията на Слота са замесени в няколко предполагаеми корупционни скандала и подкрепата за партията застрашително намалява според изследвания на общественото мнение. Последното допитване до общественото мнение показа подкрепа малко под 5 процента, което е прагът за влизане в 150-местния парламент.

Но законът също е пример и за това как 65 години след края на Втората световна война въпроси, свързани с националнизма и малцинствата, играят все по-голяма роля в предизборните кампании на континета. „Това е призрак, който броди из Европа“, каза Милан Ник, политически анализатор, който работи в Братислава. „В Словакия няма имигранти, но пък си имаме унгарско малцинство.“ В Словакия живеят около 500 000 етнически унгарци, които са една десета от населението на страната. Унгария управлява словаците до загубата на Австро-Унгарската империя през Първата световна война и нейното разпадане. Тогава, според Трианонския договор от 1920 г., Унгария губи две трети от територията си, включително населената с унгарци днешна Южна Словакия.

Въпреки че двете съседни дунавски страни се присъединиха към ЕС през 2004, историческите спорове все още са източник на гранични напрежения и яростни предизборни кампании, особено откакто партията на Слота влезе през 2006 г. в правителството и Унгария пострада от световната икономическа криза. В интервю миналата седмица Слота заяви, че патриотичният закон цели да повдигне духа на нацията на фона на подновената според него териториална заплаха от страна на Унгария.

„Нашата цел е всички, дори и националните малцинства, да гледат на Словашката република като на своя родина“, каза той. “ Ако (етническите унгарци в Словакия) смятат Унгария за своя родина, това е началото на края.“ Той добави, че текстът на химна от 19-и век, интерпретиран от някои като обединяващ словашкия народ срещу историческите му врагове, е все още актуален и днес. „В текста се казва: „Събудете се, братя, те ще изчезнат“, посочи той. „Да, те трябва да изчезнат, всички тези грабители и врагове на словашкия народ.“ Изненадващо Слота цитира химна неточно, докато всъщност се опитваше да го популяризира, и сбърка името на автора му, като каза, че е написан от Янко Крал, а всъщност е написан от Янко Матушка.

Междувременно новите врагове на Слота – учениците в словашките училища, вече разработват тактика, за да се спасят от надвисналото ново ежедневно задължение. „Ще си сложа слушалките, така че да не го чувам“, каза 12-годишната Ивана Бенова, една от протестиращите. Съученичката й Дана Околичаньова има друг план: „Просто ще пропускам първия час.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.