Баронеса Аштън пред първо изпитание в Близкия изток

Дейвид Чартър

Баронеса Аштън от Ъпхоланд ще премине първото си международно изпитание като първи дипломат на ЕС тази седмица с визита в Близкия изток, за да поиска подновяване на мирните преговори въпреки драматичното засилване на напрежението в региона. Тя ще открие една високо заредена атмосфера, след като американският държавен секретар Хилари Клинтън обвини Израел, че е обидил вицепрезидента Джо Байдън с обявяването на строежа на нова жилищи за еврейски заселници по време на визитата му, целяща да сложи начало на непреките разговори миналата седмица. Предвид, че палестинците са на ръба да изоставят преговорите, а Сирия, изглежда, се отдръпва от ангажираност с ЕС, лейди Аштън ще има възможност да пробва „тихата дипломация“, за която обеща, че ще е резултатна за Европа.

Ролята на върховен представител за външните работи и политиката на сигурност бе създадена от Лисабонския договор, за да даде на ЕС по-голямо влияние на световната сцена. Лейди Аштън се стреми да се утвърди в задкулисната война в Брюксел за новата й дипломатическа империя, но в крайна сметка ще бъде оценена въз основа на начина, по който се справя с международни въпроси като търсенето на мир в Близкия изток. Организирането на петдневната й обиколка в региона бе описано като хаотично, с непрекъснато променяща се програма, но е амбициозен опит за срещи с ключови играчи в шест страни.

Израел забрани визита в Газа в четвъртък, но от офиса на лейди Аштън внимателно обявиха, че тя се „надява“ да се запознае с проект за хранителни помощи на ООН там и че няма никакви планове да наруши международната забрана за преки преговори с администрацията на Хамас. „Тя твърди, че има добри социални и психологически умения. Да видим дали ще може да ги използва, за да компенсира липсата си на опит и да убеди палестинците и израелците да се съберат отново на масата пряко или непряко“, каза Чарлз Танък, депутат консерватор от Комисията по външни работи към Европейския парламент. „Тя не иска да се връща с празни ръце. Тя трябва да покаже, че ЕС е ангажиран играч и е безпристрастен.“

Лейди Аштън и малък антураж от съветници заминаха с чартърен полет за Египет, а след това тя пътува до Сирия, Ливан, Израел и палестинските територии, преди да се отправи към Москва в петък за среща на международната Четворка за Близкия изток. Тя ще се срещне с външни министри и президентите на Сирия и Ливан и вероятно с Бенямин Нетаняху, израелския премиер. В свое изявление лейди Аштън каза: „Отивам в регион с ясното послание да окуража всички играчи да се ангажират с преговори, които да доведат до широкообхватен регионален мир.“

Аштън се подготви за пътуването си с телефонен брифинг от стария си приятел Тони Блеър, представител на Четворката и човекът, който я направи благородничка през 1999 г., когато тя бе начело на здравните власти в Хъртфордшър. Това, че Блеър не постигна пробив, показа колко е рискован пътят към мира. Миналата седмица той мрачно заяви: „В началото на процес като този, както показа моят опит, доверието е винаги в недостиг. То се изгражда с практически действия. Ние сме в ситуация сега, в която думите всъщност няма да създадат доверие у нито една от страните.“

Обявявеното от Израел построяване на нови 1600 жилища в Източен Ерусалим помрачи визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън и заплаши да провали усилията на лейди Аштън да намери начин, по който да отправи трудни послания и да поощри всички страни да започнат преговори. Израел разположи вчера сили за сигурност около Стария град на Ерусалим, сцена на сблъсъци с палестинци през последните дни. Израелската армия удължи също заповедта, забраняваща на повечето палестинци да влизат в Израел от Западния бряг. Напрежението допълнително се повиши, когато Израел обяви, че е арестувал Махер Ауди, високопоставен член на Хамас, при операция в Рамала на Западния бряг. В съобщение на израелските военни той е описан като основател на Хамас на Западния бряг и отговорен за смъртта на десет израелци.

Кабинетът на лейди Аштън не уточни вчера дали тя ще повдигне отново въпроса за използването от предполагаеми израелски агенти на британски паспорти в убийството на виден член на Хамас в Дубай, нито дали тя ще отнесе призива на ЕП за освобождаване на израелския войник Гилад Шалит от Газа. Лейди Аштън е под натиск от ЕП да сложи на първо място въпросите за човешките права, включително съдбата на коптите в Египет, където деветима от тях бяха застреляни през януари. Тя желае също да съживи споразумението за асоцииране на Сирия с ЕС, за което се смята, че е в застой заради въпроси за човешките права.

Преди всичко обаче от нея ще се очаква да получи повече за ЕС срещу огромните суми, които той плаща за програми за развитие, особено за сумата от близо 1 милиард евро годишно за палестинските територии. Египет ще получи 449 милиона евро за 2011-13 г., Сирия – 129 милиона евро за същия период, Ливан – 150 милиона евро, Йордания – 223 милиона евро и Израел – 4 милиона евро.

„Тя няма да реши мирния процес с първата си визита“, каза Хюго Брейди от Центъра за европейска реформа. „Вниманието на международните медии е изцяло насочено към нея сега, за да видят дали ще допусне грешки, но тя просто трябва да покаже, че е ангажиран играч, и да не създава повод за бъдещи критики.“ „ЕС тепърва ще разбере пълния си потенциал за влияние в тази част на света и трябва да има допълнителна тежест за всички пари, които налива там“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.