Изборите в Русия: Малко по-честни по нареждане отгоре

 Юрий Маловерян

Руската опозиция – и „системната“, и радикалната, смята резултатите от местните избори в неделя за свой успех. Мнозина коментатори впрочем са на мнение, че опозиционерите нямат основания да се радват истински. Според тях, дори „Единна Русия“ (ЕР) да е изгубила позиции на места, това е само заради спусната отгоре директива да се намалят фалшификациите и злоупотребите.

Всички опозиционни партии в парламента – комунистите, либералдемократите и „Справедлива Русия“, заявиха, че на този „единен ден за гласуване“ са събрали видимо повече гласове, отколкото по време на подобни кампании миналата година. Наистина, „Единна Русия“ също уверява, че почти във всички региони за нея са гласували повече избиратели, отколкото по-рано. „Единните“ обаче сравняват резултата си с предишни избори в същите региони, тоест с положението отпреди няколко години.

Миналия октомври партията на властта събра абсолютното мнозинство гласове и 70 на сто от всички мандати (близо 29 700 от 42 400, горе-долу колкото бе „залогът“ и на 14 март). До миналогодишния си подем ЕР показваше резултати, сравними със сегашните. Събитията говорят за тенденция в руската политика, смята Денис Билунов, председател на изпълкома на движение „Солидарност“. „Независимо дори, че използва административния си ресурс, „Единна Русия“ стремително губи гласове в страната като цяло. Това е твърде важно. В региони с принципно значение като Екатеринбург или Иркутск резултатите на „Единна Русия“ са почти катастрофални“, каза Билунов пред Би Би Си. Той добави, че по негови данни, обикновено ЕР поставя пред местните си клонове задачата да съберат 60 до 80 процента.

Политологът Дмитрий Орешкин също определя като неслучаен резултата от последните избори. „Тенденцията към спад в популярността на властовата партия е трайна“, съобщи той пред агенция Интерфакс. Съветникът на председателя на обществената организация „Деловая Росия“ Андрей Перла обаче смята, че опозиционерите нямат особени поводи за оптимизъм. „Неуспехът на „Единна Русия“ ги радва, тъй като опозицията няма основания да се радва на собствени успехи. Всичко, получено от тях на сегашните избори, е постигнато благодарение на грешки в избора на позиция от ЕР“, убеден е експертът. Според него, дори „Единна Русия“ да е влошила своя резултат, причина е следното противоречие: партията на властта се държи като левопопулистка сила, търси вниманието на социално незащитените слоеве и им дава различни обещания, но тези слоеве се досещат, че тъкмо партията на властта носи отговорност за повишените наеми и ценовия ръст.

Дмитрий Орешкин прокарва известна връзка между резултатите от изборите на 14 март и волята на държавното ръководство: „Президентът обеща да стане по-честно – и стана малко по-честно“. Президентът Дмитрий Медведев бе „обещал да стане по-честно“ през октомври, след предишния единен ден за гласуване – тогава опозицията направи шумен скандал и обвини партията на властта в масови фалшификации. Този път нарушенията наистина са били далеч по-малко, сочат впечатленията на Андрей Бузин, лидер на обществениците от „Междурегионалното обединение на избирателите“. Бузин вижда причината в „сигнали отгоре“. „Тъй че администрацията е решила малко да кротне, за да не предизвика същата реакция, както след изборите през октомври. Аз обаче не смятам, че това е някакъв повратен пункт – става дума за временно затишие“, заяви Бузин пред Би Би Си.

Политологът Андрей Перла от град Самара твърди, че в случая по принцип не бива да се надценява ролята на указанията от политическото ръководство. „Доколкото мога да съдя, такъв сигнал наистина е имало, но той засяга само косвено резултатите от сегашната кампания, а може би не ги засяга изобщо. Резултатът от кампанията има връзка най-вече с три неща: страха от безработица, поскъпването на жилищно-комуналните услуги и повишените цени в магазините“, коментира Перла. Сред основните си успехи опозицията нарежда победата на кандидата комунист Виктор Кондрашов на кметските избори в Иркутск. На 14 март се избираха кметове на 8 регионални столици и Кондрашов излезе единственият победител, който не бе издигнат от „Единна Русия“.

Преди година, в „единния ден за гласуване“ миналия март, бяха организирани избори за кметове на 10 регионални столици. Тогава също спечели и един от алтертативните кандидати: кмет на Мурманск стана безпартийният Сергей Суботин. Едуард Качановски, победил в Смоленск, също беше безпартиен в момента на вота, но той бе напуснал „Единна Русия преди изборите, а после влезе обратно в редиците й. Преди две седмици Качановски бе арестуван и обвинен в опит за мошеничество с използване на служебното положение.

Денис Билунов съзира „доста съществена разлика“ между миналогодишната победа на Суботин (завършил Червенознаменния институт към КГБ на Съветския съюз и напълно лоялен към партията на властта) и днешната победа на Виктор Кондрашов от Иркутск. „Макар издигнат от Комунистическата партия на Руската федерация, той е сравнително млад предприемач с либерални убеждения, ръководител на щаба му бе Сергей Беспалов от регионалния съвет на иркутската „Солидарност“, затова с пълно основание смятаме, че този резултат отчасти е победа и за нас“, каза Билунов пред Би Би Си.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.