Чехия – да свием джойнт без страх

Жан Маршал

С жест на експерт Иржи Долежал свива цигарата си с марихуана и я пуши с наслада. „Притежаването и отглеждането на марихуана за лична употреба у нас не се смятат за престъпления“, казва този журналист-ветеран, защитник на каузата за декриминализирането на марихуаната. Чехия, една от най-либералните европейски страни по отношение на канабиса, през януари смекчи законодателството си, което вероятно като ефект ще привлече случайни потребители от съседни страни с много по-репресивно законодателство. В Чехия лицата, които притежават до 15 грама марихуана или отглеждат в дома си до пет растения канабис не рискуват да влязат в затвора и съдебното им досие остава чисто.

„Ако полицията открие у дома ви количество, което не превишава 15 грама, заплашва ви само глоба до 15 000 крони – 580 евро“, обяснява Иржи Долежал. Тази промяна в закона замени твърде мъглявия регламент досега, който наказваше притежаването на „по-скоро голямо, отколкото малко количество“. „Това ще ограничи връзките на младите хора с наркодилърите, които рано или късно биха им предложили по-силни наркотици“, допълва чешкият журналист, все още със своя „бърко“ или „спек“ (джойнт на чешки) в ръката.

Темата се появяваше често на страниците на сериозното обществено-политическо списание „Рефлекс“, за което работи Иржи Долежал. „Марихуаната може да бъде много опасна дрога и може да предизвика състояния, наподобяващи шизофренията“, предупреждава Карел Неспор, главен лекар в отделението за лечение на зависимости в психиатричната клиника в Прага-Бохнице. „Според едно проучване рискът човек да получи инфаркт е четири пъти по-голяма през първия час след консумацията“, пише лекарят във в. „Днес“.

Една трета от пълнолетните и половината от младите под 24 години в Чехия са опитвали канабис поне един път. В съседните Полша и Словакия любител на тревата, притежаващ само грам марихуана, рискува да попадне в затвора. „Чешкото общество е либерално, по-свободно“, твърди доктор Иван Дуда, психолог, специалист по борба срещу наркотиците, който обикаля страната, за да се среща с младите хора и да ги предупреждаваи за опасностите от дрогата, в това число цигарите и алкохола. Според него „алкохолът е подценявана дрога, а марихуаната – надценявана и прекалено криминализирана“.

Мнение, което споделя и един чешки гимназист по време на почивка в една от конференциите на Дуда:“Алкохолът има същото въздействие върху здравето като (ТНС) – тетрахидроканабинол (активното вещество на канабиса). Единствената разлика е, че THC не е разрешен“. „Опасностите от двете са съпоставими в много отношения“, потвърждава психологът. И Долежал, и Дуда смятат, че снизходителното законодателство няма да превърне страната им в „Амстердам на Източна Европа“. „Има разлика в подхода на Амстердам, който е по-толериращ към дилърите, и този на чешките власти, който е по-милостив към потребителите“, смята журналистът.

Психологът все пак очаква случайни посещения на любители на канабис от съседните страни. Според него е възможно отделни хора, например от Полша, Германия, Франция или Словакия да дойдат тук, за да пушат марихуана, търсейки по-свободен режим“, казва той. В граничния чешко-полски град Чешки Тешин/Чешин неотдавна беше отворен магазин, който предлага на полската клиентела пържени картофки с… марихуана. „На редовните клиенти продавачките добавят пържените картофи като бонус“ според говорителката на местната полиция Златуше Вяцкова.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.