Глас от форума: Криза има за работещите, а държавните служби?

Както правилно са забелязали управляващите, има криза! За кого обаче?

Заетите в реалния сектор, т.е. тези, които хранят всички останали, са намалели с повече от 200 000 души. Това са 10%. Част от останалите са в неплатен отпуск, на намалено работно време, на намалена заплата (ако въобще я получават). С увеличени осигуровки за самонаетите в пъти. Обобщено – в частния бизнес приходите намаляват, работещите намаляват, заплатите им също. За тях криза ИМА.

В бюджетния сектор, в субсидираните сектори (БАН, БНТ, БНР, БДЖ и други Б-та) и в държавните фирми(енергетика, Информационно обслужване и пр.) нищо подобно не се случва. Чиновниците са си същите и редовно(с малко закъснение тук-там) си взимат заплатките.

БАН, БНТ, БНР си получават субсидията. БДЖ, Булгаргаз, НЕК, Мариците имат спад на продажбите с до 40%. Съкращения на персонал – (почти) няма. Дори вдигат цените – на тока и газа например. Обобщено – персонала и разходите на издържаните от нашите данъци и на държавните монополи и фирми не намаляват. За тях криза НЯМА.

Искате балансиран бюджет? Ами намалете разходите! Намалете персонала, подобрете ефективността, отрежете напълно ненужни институции, пуснете ги поетапно в неплатен отпуск. Защо за инженерите в бизнеса да може, а в БАН – не? В БТВ и Нова ТВ да, в БНТ и БНР – не? В строителството – да, в НАПИ – не? В индустрията – да, в Булгаргаз и НЕК – не?

Защо държавата не плаща на бизнеса (по изпълнени договори и дължимо ДДС), а плаща на чиновниците? Те ли произвеждат стойност, те ли ще ни извадят от кризата, те ли са най-ценния национален капитал? Ще напуснат ли, ще ги вземат ли в чужбина? Заради тях ли изгрява слънцето?

Къде са структурните реформи? Къде е оптимизирането на разходите?
Какво правите, Борисов?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.