Как Лукашенко се скри от Путин… във Венецуела

Уго Чавес и Александър Лукашенко. Снимка: официален сайт

Руският премиер Владимир Путин пристигна в Брест, за да обсъди с беларуските домакини проблемите на Съюзната държава Русия-Беларус. По същото време беларуският президент Александър Лукашенко договаряше с Уго Чавес в Каракас доставки на венецуелски петрол, заобикаляйки Русия, пише „Комсомолская правда“. Наблюдателите не пропуснаха да забележат, че първоначално визитата на Лукашенко във Венецуела бе планирана за февруари, а по странно стечение на обстоятелствата се състоя тъкмо когато в Беларус пристигна Путин.

В пресслужбата на руското правителство нарекоха безпочвени измислици предположенията, че „бащицата“ просто се е скрил от руския премиер чак във Венецуела, за да не обсъжда с Путин болезнени въпроси като условията за доставки на суровини от Русия за Беларус. Среща между двамата дори не била планирана, понеже заседанието на Съвета на министрите било в Брест, а не в столицата, и се предвиждало руският премиер да не минава през Минск, а да преговаря в Брест с беларуския си колега Сергей Сидорски, заявиха от Москва. Лукашенко очевидно не е в състояние да се намира в една и съща страна с Владимир Путин. За да обезглавиш властта в Беларус, е достатъчно да анонсираш визита на Путин в тази страна и Александър Лукашенко се спасява с бягство оттам, пише „Комерсант“.

В Брест Путин най-сетне открито се изказа по проблема, чието решаване отдавна се очаква от наблюдателите и от двете страни – признаването на Абхазия и Южна Осетия. Според „Комерсант“ Путин категорично заявил пред журналисти, че самият той лично никога не е повдигал пред беларуски лидери въпроса Минск да признае грузинските сепаратистки републики, както направи Русия през 2008 г. Как се е развивал диалогът между президента Медведев и президента Лукашенко – трябва да питате тях, казал той, като подчертал, че и при тази визита не е повдигал въпроса. Продължил обаче с коментар, от който следвало, че „срещу всички добрини, сторени от Русия на Беларус на международната арена, Минск би трябвало да постъпи честно. Русия винаги, дори и когато е имала разногласия с Беларус, я е подкрепяла на международната арена, винаги и безпрекословно, напомнил той.

В отговор на въпрос на агенция Интерфакс Путин вдигнал рамене и признал, че в Русия действително са очаквали бърза, енергична и ефективна подкрепа по този въпрос, но в крайна сметка въпросът е от компетенцията на беларуския президент – обърнал се „към съвестта на господин Лукашенко“.  Репортер на изданието запитал вчера руския вицепремиер Игор Сечин дали според него Лукашенко не го е измамил, като е взел „безпрекословно“ от Русия само безмитния петрол, а от облагаемия се е отказал, за да купи гориво от Венецуела. „Не ни свиди!“ – весело отвърнал Сечин и припомнил, че във Венецуела работят всички най-големи руски петролни компании като Лукойл и Газпромнефт. „За Лукашенко обаче нищо не знаем“, добавил той.

Венецуела ще продава на Беларус по 80 000 барела тежък суров петрол дневно по силата на споразумение за укрепване на двустранното търговско и енергийно сътрудничество, съобщи вчера президентът Уго Чавес. Тежкият венецуелски суров петрол ще бъде рафиниран в Беларус и продаван на европейски страни, каза Лукашенко. Руското правителство може само да се досеща как Венецуела смята да транспортира своя петрол в далечна Източна Европа – с презокеански танкери няма да е евтино, коментира „РБК дейли“. Русия не се хвана на провокацията. Путин заяви, че безмитният руски петрол за Беларус и занапред ще е само 6,3 милиона тона – за вътрешно потребление на страната, а митата ще бъдат свалени от 2012 г., когато в региона ще бъде създадено единно икономическо пространство.

Русия и без това подпомага беларуската икономика с преференциални цени на горивата и Минск спестява от това 4,2 милиарда долара годишно, припомни Путин. Москва обаче смята тези инвестиции за оправдани с оглед на перспективите за интеграция с Беларус, допълва „РБК дейли“. „Независимая газета“ отбелязва намалелия през 2009 г. стокооборот между Русия и Беларус. Това според всекидневника се дължи не само на кризата, но и на „перманентните търговски войни“ между Минск и Москва, сред които се изтъква конфликтът около доставките на беларуска селскостопанска продукция за руските пазари.

На вчерашните си преговори обаче Путин и Сидорски фактически приключиха темата за кризата и упадъка на двустранната търговия. По техни данни, през първите два месеца от 2010 г. взаимният стокооборот е нараснал с 40 на сто в сравнение с аналогичния период от предходната година, посочва „Независимая газета“. Според „Время новостей“ обаче, между двете държави все още има нерешени въпроси в икономиката. Това са например цените за транзита на руска електроенергия през Беларус и пращането на последния транш от обещаните като руски кредит за страната 2 милиарда долара. Освен това, двамата премиери възложиха на експерти да анализират икономическото законодателство в Русия и в Беларус с оглед бъдещо максимално сближаване на правните норми, пише „Время новостей“.

Беларусите нагледно показаха на Путин, че страната им е готова да пропуска през митниците си целия поток стоки от Европа. Те вече ще пътуват без мита и спирки не само за Русия, но и за Казахстан, влязъл в митнически съюз с федерацията наред с Беларус, пише „Газета“. Изданието помества материал за посещението на руския премиер в модернизирания митнически пункт „Козловичи-2“ в Брест, на беларуско-полската граница. „Отново демонстрирахме възможностите на нашата граница, която с въвеждането на единното икономическо пространство ще стане единствена граница между Атлантика и Камчатка“, заявил според вестника беларуският премиер Сергей Сидорски.

През „Козловичи-2“ минава основният поток тежкотоварни камиони, но се случва там да залавят и жители на твърде забележителни държави, отбелязва „Росийская газета“. На Владимир Путин бил показан например паспортът на гражданин, решил да стане поданик на „Чеченската република Ичкерия“. В „документа“ било предвидено и място за подписа на Шамил Басаев, някогашния лидер на чеченските сепаратисти, убит през 2006 г. „За щастие, вече няма кой да се подпише“, усмихнал се местен граничар. На видно място бил изложен и паспортът на някой си Боби Хюз от несъществуващата днес република Британски Хондурас. Бившата британска колония носи днес името Белиз, уточнява изданието. Боби Хюз обаче успял да измами дипломати от руска, беларуска и молдовска мисия, получил дори шенгенска виза. В крайна сметка се оказал нигериец. Беларусите го глобили, взели му паспорта и го натирили обратно в Русия, разказва „Росийская газета“. Владимир Путин според вестника не коментирал и отказал дори да докосне фалшификатите, изложени на граничния пункт.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.