Реформистка партия може да разцепи иракските кюрди

Айла Якли, Шерко Рауф

Кюрд празнува изборната победа в северния иракски град Киркук. Снимка: АП/БТА

Кюрдска реформаторска партия, която подкопа доминиращата роля на кюрдските управляващи партии на иракските национални избори миналата седмица, заплашва да разцепи редиците на кюрдската коалиция в Ирак, в момент, когато тя води битка с Багдад за земя и петрол. Частичните резултати от иракските парламентарни избори, произведени на 7 март, показват, че шиитският блок на иракския премиер Нури ал Малики „Коалиция правова държава“ води в 7 от 18-те иракски провинции, докато силната подкрепа на арабските сунити в Ирак изпрати на второ място светската партия „Иракия“ на бившия иракски премиер Ияд Алауи.

Очаква се кюрдското малцинство в Ирак да има решаващ глас в бъдещите разговори за формиране на ново правителство. В този момент действията на реформаторската кюрдска партия „Горан“ могат да разединят единния глас на иракските кюрди в Багдад и да променят из основи тяхната продължителна битка с централните иракски власти. „Ние не сме само покорни последователи“, казва Мохамед Тауфик, говорител на партията „Горан“, чието име на кюрдски означава „промяна“.

„Нашата работа с другите политически партии, главно Патриотичния съюз на Кюрдистан (ПСК) и Демократическата партия на Кюрдистан (ДПК) в Багдад ще бъдат подчинена на някои условия“, допълва той. Управляващата кюрдска коалиция, включваща партията на президента на Ирак Джалал Талабани (ПСК) и партията на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани (ДПК) имат значителна преднина в ползващия се с широка автономия иракски кюрдски район.

Партията „Горан“, която спечели почти една четвърт от местата в парламента на Иракски Кюрдистан на регионалните избори миналата година, сега е доста назад след управляващата кюрдска коалиция в две от трите кюрдски провинции на Ирак. Тя обаче почти диша във врата на ПСК в източната кюрдска провинция Сулеймания. Бързо добилата популярност партия „Горан“, в основата на чието създаване са дисидентите на ПСК, укрепи позициите си през последната година и спечели подкрепата на онези кюрди, които се оплакват от ширещата се корупция и от недостатъчния икономически растеж.

„Кюрдите се надяват да останат единни в Багдад, да бъдат сплотен блок, който има влияние и тежест“, казва Брент Макгърк, анализатор от мозъчния тръст Съвет за външни отношения и бивш член на Съвета за национална сигурност към Белия дом. „Но както се убедиха шиитските партии, сега опасностите пред кюрдите от разцепление нарастват все повече, когато проблемите стават все по-разнородни, а етническо-верската същност на багдадската политика започва да избледнява“, допълва анализаторът.

Разединението между кюрдите може да намали тяхното влияние в 325-местния иракски парламент, където могат да спечелят поне 50 депутатски места. Според анализатора Райдър Вайсър от сайта www.historiae.com макар да има малки различия по ключови конституционни въпроси между партията „Горан“ и утвърдилите се във властта кюрдски партии, коалицията ПСК-ДПК не бива да разчита, че на всяка цена ще получи подкрепата на „Горан“.

Появата на „Горан“ внася смут в дългогодишния спор между кюрдите и арабите за контрол над оспорвания град Киркук и сделките в добива на петрол, сключени от властите на Иракски Кюрдистан и смятани за незаконни от Багдад. Споровете между иракското арабско мнозинство и кюрдското малцинство се възприемат като главна заплаха за бъдещата стабилност на Ирак след годините на насилие и в момент, когато американските войски в Ирак се готвят да се изтеглят до 2012 г.

„Горан“, за разлика от ПСК и на ДПК, иска договорите за разработване на кюрдските петролни залежи, са оценявани на 45 милиарда барела, да бъдат сключвани от Багдад. „Тези договори трябва да се изготвят в съгласие с централното правителство. Това трябва да се прави на национално ниво“, казва говорителят на „Горан“ Мохамед Тауфик.

„Горан“ обаче поставя и други условия за подкрепата си. Формацията иска управляващите партии да се съгласят да обединят кюрдските въоръжени сили (така наречените пешмерги) и да ги поставят под контрола на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан. Сега тези сили са разделени между двете управляващи партии, припомня Тауфик.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.