Стоичков – най-глобалният и най-успелият българин. А у нас пак се закачат с него и с Бербатов

„Изгониха Стоичков”, „Скандал със Стоичков” и др. подобни заглавия се появиха вчера из медиите. Поводът – прекратен е договорът на българина с южноафриканския отбор „Мамелъди Сънданс”, въпреки успеха му като треньор там.

Повечето информационни поводи, свързани със Стоичков, из българските спортни страници по правило се отразяват в някаква лоша светлина. И най-малък повод да има, той ще бъде представен негативно.

Ако погледнем какво е постигнал Стоичков за себе си и за България, той трябва да бъде уважаван. В личен план е най-успелият българин навън – игра във велик клуб като „Барса” и стана милионер от това. Спечели „Златна топка”, куп титли, стана голмайстор на световно първенство, след това успешно продължи кариерата си в Италия, Япония и САЩ, от което също спечели милиони. Малко звезди като него са успявали да продължат до късно кариерата си по такъв печеливш начин. В което и кътче да попадне българин по света, щом завърже разговор, веднага става дума за Стоичков. Той е глобалният българин. Работил и успял на 4 континента, в държави с различни традиции и култура.

За добро или за зло, от войната насам няма друг сънародник, който да е направил толкова известна България. Треньорската му кариера у нас беше посрещната на нож, макар че отначало журналистите го хвалеха прекалено, за да започнат после да го ругаят (впрочем, кой ли български национален терньор е успял в последните 15 години?).

Да, Стоичков е чепат и е цапнат в устата. Типичен българин, впрочем. Но колко ли звезди не са такива? Вместо това да се възприема с разбиране и с ирония, върху него се лее омраза и за него се говори с подигравателен тон. На което пък той реагира като малко дете и напада на свой ред. С пиперлив език, по български.

Изглежда най-успешните български футболисти имат проблем с българската спортна журналистика. Или просто с …българите. Не и със света.

Неотдавна Бербатов по свой начин, деликатно, а не грубо в стила на Стоичков, се изказа за хората, които го нападат от пресата, с думата „Хейтъри” (от англ. – които мразят). Защо е тая омраза, наистина? Нашите футболисти, които успяват навън ли са криви?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.