Иска ли Вашингтон да смени правителството в Израел?

Локлън Кармайкъл

Кризата на доверието между САЩ и Израел издава според някои експерти скритото желание на Вашингтон да „удари камбаните за погребение“ на кабинета Нетаняху, за да бъде сменен от друг, който с повече решимост ще гради бъдещия мир с палестинците. Администрацията на Обама наистина превърна решаването на израелско-палестинския  конфликт в един от стожерите на външната си политика. Надали обаче ще успее да промени днешното разположение на политическите сили в Израел – дори ако смята да го стори, твърдят аналитици, помолени за коментар.

Традиционни верни съюзници, Израел и САЩ изострят с почти небивал размах взаимните словесни нападки, откакто миналата седмица бе обявено изграждането на 1600 еврейски жилища в Източен Ерусалим. Населен предимно с араби, секторът бе анексиран от израелците през 1967 г. Това решение, взето по време на дипломатическото посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън в Израел, бе критикувано с думи, по принцип използвани рядко от САЩ. „Дълбоко негативно“ поведение спрямо Вашингтон съзря държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Това е „обида“ за САЩ, заяви главният съветник на Обама Дейвид Акселрод, според когото проектът е „разрушителен“ за мирния процес в Близкия изток.

„Дали (да не насърчим) смяна на правителството или промяна в поведението на Израел?“, пита се Аарон Дейвид Милър, бивш американски преговарящ в Близкия изток по време на президентите Джордж Буш младши и Бил Клинтън. „И в двата случая ще поемем по труден път“, заяви той пред АФП. „Наивно“ е според него някой да мисли, че би могъл да промени баланса на силите в Кнесета – израелския парламент. По думите му, Барак Обама и Хилари Клинтън искат може би да внушат, че израелският премиер Бенямин Нетаняху „управлява зле“ отношенията с Вашингтон, преследвайки вътрешнополитически цели.

Без да изключва, че Белият дом търси начини да промени политическия баланс в еврейската държава, бившият посланик на САЩ в Египет и в Израел Даниъл Кърцър се надява да не е така. „Не постъпваме по този начин с Израел, с приятелски държави и с демокрации – изтъкна той пред АФП. – Но смятам, че някои приближени на Обама със сигурност са достатъчно ядосани, за да пожелаят да падне кабинетът“ на Нетаняху, добави бившият посланик, днес преподавател в Принстънския университет. Тези хора „вероятно искат друг да смени Нетаняху, но според мен надали някой наистина смята, че има стратегия или реални шансове да постигне това“, заяви Кърцър.

В крайна сметка, бившият президент Джордж Буш старши бе възприел подобен подход спрямо тогавашния израелски премиер Ицхак Шамир. Така отвори пътя към избирането на Ицхак Рабин, който впоследствие – през 1993 г., подписа в Белия дом историческо мирно споразумение с Ясер Арафат, отбеляза Аарон Дейвид Милър – днес експерт във вашингтонския център „Удро Уилсън“. Петнайсет години по-късно обаче израелската политическа сцена е вече съвсем различна. „Рабин вече го няма“, посочи Милър. „В момента липсва каквато и да било жизнеспособна или очевидна алтернатива на Нетаняху“, подчерта Хаим Малка, специалист от Центъра за стратегически и международни изследвания. „И всеки опит да се предизвика ново раздаване на картите в израелския политически пейзаж би довел по-скоро до парализа, а не до появата на коалиция, готова на компромиси с палестинците“, добави експертът.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.