Папа Бенедикт опасно близък със свещеници педофили

Самият папа Бенедикт Шестнайсети беше замесен в разразилия се скандал с издевателства над деца в Германия, след като тази седмица католическата църква там отстрани свещеник, комуто било позволено да работи с деца в продължение на десетилетия, въпреки че имал присъда за сексуален тормоз на момчета, отбелязва изданието. Германският канцлер Ангела Меркел определи вчера случаите на сексуално насилие над деца в управлявани от католическата църква институции в страната като сериозно предизвикателство за германското общество и предупреди, че единственият начин за уреждане на въпроса е да се разкрие цялата истина, посочва изданието.

Главата на католическата църква на Ирландия кардинал Шон Брейди използва годишното си обръщение по случай Деня на Св. Патрик, за да се извини за участието си в прикриването на сексуален тормоз над деца от един от най-печално известните ирландски свещеници-педофили, пише лондонският „Гардиън“. Кардинал Брейди е под засилен натиск да подаде оставка, след като призна, че през 70-те години е присъствал на срещи, на които две десетгодишни деца били принудени да подпишат клетвена декларация за мълчание по оплакванията срещу отец Брендън Смит, който продължил да малтретира деца още 18 години.

Брейди миналата седмица обясни, че е докладвал на висшестоящите в църквата, но не е съобщил на полицията, и за случая се разбрало едва през 1994 г. Свещеникът починал в затвора преди 13 години, докато излежавал 12-годишна присъда за 74 случая на сексуални посегателства над деца. В проповедта си в католическата катедрала в Арма вчера Брейди се извини на всички, които се чувстват предадени от него. Признанието и извинението на Брейди са поредният удар за католическата църква в Ирландия, която е подложена на унищожителни критики след разкритията за насилие над деца в управлявани от нея институции, изтъква „Гардиън“.

Докато католическата църква в редица страни в Европа е разтърсвана от разкрития за малтретиране на деца, вниманието се съсредоточава върху конфликта между поддържаната от Ватикана политика на секретност и гражданското правосъдие. Според германския правосъден министър Сабине Лойтхойсер-Шнаренбергер изискването на Ватикана за секретност при занимаването със случаи на издевателства издига „стена на мълчание“ около тези случаи. Това е възпрепятстване  на правосъдието, заяви тя.

В същото време Ватикана разкритикува опитите, както се изрази Светият престол, да се подрони авторитета на Църквата, изправена пред задълбочаващ се скандал около сексуални посегателства срещу деца от страна на свещеници в Европа, пише Ройтерс. След като нови подозрения срещу свещеници в Австрия се прибавиха към стотиците случаи в Германия и Холандия, държавният секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне призна, че доверието към църквата намалява. „Намалява вярата към всички институции, включително и Църквата“, каза Бертоне, вторият човек във Ватикана, след среща с италиански бизнес лидери. „Църквата все още се радва на голямо доверие от страна на верующите, но просто някой се опитва да разклати основите й“, каза той, без да споменава  скандалните случаи с педофилия. „Но църквата получава специална помощ, отгоре.“

През последните седмици висши прелати казаха, че не е честно единствено църквата да се свързва със злоупотребите срещу деца, което се случва и в светски институции. Те обвиниха медиите, че преувеличават проблема.  В Австрия местни медии съобщиха, че все повече хора напускат католическата църква на фона на обвиненията срещу свещеници в педофилия, които продължават да шокират обществото. Нови твърдения за такива случаи се появиха в Тирол, а петима духовници бяха отстранени от австрийски манастир, станал център на подобен скандал . Вестник публикува извинение на един от мъжете към негов бивш ученик: „Никога не съм искал да бъда садист.“

Австрийските власти съобщиха, че религиозни и светски представители са поканени на кръгла маса през април, за да дискутират как децата да получат по-добра защита. „Съвсем не става дума само за Църквата: 80-90 процента от случаите стават в семейството“, каза държавният секретар в министерството на икономиката, семейството и младежта Кристине Марек. В Германия, където бе съобщено за над 200 случая на посегателства в католически институции, също се свиква подобна кръгла маса на 23 април, на която ще присъстват католически и протестантски лидери, учители, граждани и жертви. Скандалът там въвлече лично и родения в Бавария папа Бенедикт Шестнайсети, чийто брат ръководи 30 години престижния регенбургски хор, който също бе свързан със случаи на тормоз на деца.

Ватикана категорично отхвърли подозренията, че самият Бенедикт се е опитал да прикрие тормоз на деца от свещеници докато е бил архиепископ в Мюнхен и Фрайзинг от 1977 до 1981 г. Но папата е критикуван от Германия за това, че не осъди скандалните случаи след срещата си с главата на германските католици Роберт Цолич. Жертви в Ирландия също се оплакаха, че папата не е приел достатъчно твърд тон към случващото се там. Бенедикт порица ирландски епископи във Ватикана миналия месец след като правителствен доклад миналата година разкри, че в продължение на 30 години църквата е прикривала тормоз на деца. Очаква се той да изпрати послание до ирландския народ за сексуалните посегателства в Ирландия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.