ЕС хвърля Гърция в лапите на спекулантите

Г. Деластик

Неизменна е позицията на Германия и като цяло на ЕС спрямо Гърция. Независимо от това дали се взимат или не рестриктивни мерки от страна на кабинета Папандреу, германският канцлер Ангела Меркел и дясното правителството в Берлин категорично отказват да дадат уверения на Атина, че ЕС ще се задейства, за да бъде предоставена при нужда помощ на Гърция.

А това на практика е равносилно Гърция да бъде пратена в лапите на спекулантите,  които получават сигнали как да действат.   Сиреч те „ще съдерат“ кабинета Папандреу с високи лихви, ако Атина няма изход и отново вземе заем. Но това ще се случи още в следващите седмици. Защото всички спекулативни игри досега спрямо Гърция и цялата режисирана кампания за дескредитиране и дестабилизиране на гръцката икономика не са нищо друго, освен прелюдия към тази история с гръцката криза. Всъщност мащабната спекулативна атака срещу Гърция ще се развихри още в следващите два месеца, тъй като през  април и май на страната ще са нужни 22 млрд. евро, за да покрие задълженията си по стари заеми.

Ако през тези два месеца Гърция успее да уреди дълговете си, нещата ще бъдат овладяни до края на текущата година, тъй като сумите, които страната ще тябва да изплаща в следващите месеци са значително по-малки.  За това в този момент  Атина се нуждае от подкрепата на ЕС, тъй като ако бъде принудена да вземе заем за тези над 20 млрд. евро при лихви от 6-7 на сто, всяка по-късно дошла подкрепа за Гърция де факто би била ненужна.

За Гърция това е най-критичният миг и точно сега Германия отказва да й предостави тази жизненоважна помощ за нея. Докато Берлин се държи така, наивно е да се мисли, че финансовите спекуланти ще се съжалят и ще свалят сами лихвите. Те биха сторили това само ако знаят, че ЕС стои зад кредитирането на Гърция. Същото щеше да се случи, ако спекулантите знаеха, че при наличие на европейска подкрепа кабинетът Папандреу е решен да вземе заем от арабите, китайците или руснаците.

Не бива обаче да се хранят илюзии относно намеренията на Берлин, Лондон или Вашингтон по отношение на спекулантите. В конкретния случай авторитетни германски, американски, френски и швейцарски банки дават индикации, че са готови да поемат пласирането на гръцките държавни облигации срещу солидни комисионни, а други такива банки пък са готови ще ги закупят при изгодни лихви!  На обикновен език това означава, че парите от „дрането“ на Гърция ще отидат в касите на банките на Германия, Англия, САЩ или Франция!.

В този случай Меркел, Браун или Саркози не са заинтересовани реално да защитават Гърция от спекулативните атаки, тъй като лихварското отношение на техните банки ще донесе повече печалби на страните им. Докато правителството на Папандреу е напълно зависимо от евроамериканската кредитна система и без то да води политически битки, би било чудо тази зловеща ситуация да се промени. Истината е, че политическа подкрепа означава пари.

Без резултат е и повтаряната от премиера Папандреу позиция, че Гърция не иска финансова, а само политическа помощ, за да може да получи заем при поносими лихви. Теоретически Папандреу има основания. На практика обаче исканата от него политическа подкрепа е равносилна на финансовата по простата причина, че ако ЕС изрично поеме ангажимент да предостави финансова помощ на Гърция , ако Съюзът създаде механизъм за такава помощ,  само тогава спекулантите биха били обезсърчени и може би тази подкрепа ще е политическа.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.