„Уолстрийт джърнъл“: Путин развали посещението на Хилари Клинтън

Владимир Путин и Хилари Клинтън. Снимка: АП/БТА

В последния ден от посещението си в Москва държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън се срещна с Дмитрий Медведев и Владимир Путин. Последният поиска от САЩ да инвестират в икономиката на Русия и припомни, че САЩ налагат санкции срещу руски компании. Американските медии смятат, че Путин е развалил посещението на Клинтън.

Според Путин, и Русия, и американските компании се нуждаят от „сигнал, за да знаят, че са нужни на икономиката на Русия и Съединените щати. „Нашите големи компании, разбира се, очакват подкрепа и от двете страни“, каза Путин. Той спомена санкциите на правителството на САЩ, които засягат някои руски компании. Премиерът имаше предвид фирми, чиято дейност в Съединените щати е забранена, тъй като си сътрудничат с Иран. Премиерът потвърди готовността на Русия да работи за решаване на проблемите на тези компании. Той специално спомена, че американските компании, например „Боинг“ и нефтените, работят спокойно в Русия.

Отделно министър-председателят отбеляза недостатъчните инвестиции на САЩ в Русия, както и намаляването на търговията между двете страни. Както пише „Уолстрийт джърнъл“, срещата с Путин първоначално не е влизала в плановете на Клинтън. Американските медии като цяло са възмутени от намесата на министър-председателя в очертаващите се като успешни преговори между Медведев и Клинтън. Путин, който в четвъртък инспектира на атомната централа във Волгодонск, влезе във видео връзка с работниците от Русия на строящата се в Бушер иранска ядрена централа и по време на срещата заяви, че първият блок на атомната електроцентрала ще бъде пуснат през това лято.

След това ръководителите на дипломацията на двете страни вече не можеха да се измъкнат от обсъждането на темата. „Твърде рано е да се пуска първата иранска ядрена централа“, отбеляза Клинтън. Иран трябва първо да докаже мирния характер на ядрената си програма, каза държавният секретар. Нейният руски колега Сергей Лавров заяви, че Бушер е изцяло под гаранциите на МААЕ и играе специална роля в оставането на МААЕ в Иран, за да се гарантира спазването на иранските задълженията по Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

„В момента, когато държавният секретар на САЩ свърши да раздава на фотографите най-чаровните си усмивки и влезе в кабинета на руския външен министър Сергей Лавров за среща в духа на „новото приятелство“, премиерът на Русия Владимир Путин безцеремонно засегна твърде чувствителна тема за американската дипломация – за иранската заплаха“, пише италианският вестник „Република“. „Изявлението на Путин беше шамар за държавния секретар Хилари Клинтън“, казват авторите на статията в „Уолстриийт джърнал“.

Изявлението на Путин поставя под въпрос мълчаливото съгласие със Запада, че Русия няма да доставя гориво за пускането на атомната електроцентрала в Бушер, докато Иран се съгласи да сътрудничи с инспекторите на МААЕ, пише изданието. „Връщането към темата Бушер може да е косвено свързано с дебата за санкциите срещу Иран“, не изключва главният редактор на списание „Русия в глобалната политика“ Фьодор Лукянов. „Тези санкции може да обхванат сътрудничеството с Иран в областта на ядрената енергетика, се което Русия няма да се съгласи никога. И ако става дума за това, значи съществуват сериозно разногласия“, казва източник на Gazeta.Ru.

С намесата си по такъв важен външнополитически въпрос Путин, при това подкопа позицията на Медведев и отново ни принуди да се чудим кой е главен в Русия, пише „Уол трийт джърнъл“. Всъщност Путин в петък отново се изказа по теми от международната политика, което по статут се полага на президента. Путин поиска да се засили натискът на посредниците върху израелците и палестинците. Отношенията между Русия и Съединените щати, са все още далеч от пробив, резюмират американските и европейските медии.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.