Ден на гнева в Русия

Денят на гнева събра хиляди демонстранти във Владивосток. Снимка: восток-медиа

Опозицията организира протестни акции в 50 града в Русия. Насрочена е масова протестна акция, но властите полагат всички усилия да не допуснат тя да прерасне в общонационален ден на протеста, съобщава в.“Комерсант“.

Митинги и протести с антиправителствени лозунги се организират в 50 руски града, но най-шумните от тях не са съгласувани с местните власти, които се стремят да намалят до минимум гражданската активност. Инициатори на предстоящите акции са движението „Солидарност“ и федерацията на собствениците на автомобили. В няколко града извънпарламентарната опозиция ще действа съвместно с комунистическата партия, отбелязва московският вестник.

Московското кметство не е разрешило акцията, която смятат да проведат опозиционните сили пред парламента. В Калининград организаторите на митинга под натиска на властите сами са се отказали от плана си, но има изгледи близо 10 хиляди души все пак да излязат на улицата, посочва всекидневникът. Властите във Владивосток дори „посъветвали“ опозицията „в максимално кратък срок да напусне региона. Според „Комерсант“ опозиционните сили се опасяват от провокации, арести и физическа разправа с участниците в протестите.

Властите ще се опитат не само да осуетят протестите, но и да не допуснат появата на политически лозунги, адресирани към федералните власти и по-специално към премиера Владимир Путин, пише в. „Время новостей“. Общоруският Ден на гнева за разлика от другите протести е белязан с качествено ново равнище на гражжданска солидарност, заявява за изданието Карин Клеман, директор на неправителствената организация „Институт за колективно действие“.

Допреди няколко години руските граждани, недоволни от властите, протестираха самостоятелно, опитваха се да решат своите проблеми бързо и на парче, посочва тя.След неотдавнашните протести в Калининград и други руски градове обаче „хората осъзнаха колко е необходимо да се обединяват. Виждаме, че днес се създават междурегионални обществени организации, движения. Обществото израства и в недалечно бъдеще ще отстоява правата си по-ефективно“, допълва руската активистка, цитирана от „Время новостей.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.