Разногласия провалят санкциите срещу Иран

Харви Морис

Международната стратегия да се овладеят ядрените амбиции на Иран изглежда е под все по-голямо напрежение, тъй като западните страни изпитват трудности да изградят консенсус в ООН за четвърта серия санкции. Въпреки отказа на Техеран да преглътне „моркова“ на дипломатическия диалог, Китай и други в Съвета за сигурност на ООН настояват, че е твърде рано да се размаха „тоягата“ на санкциите. Западни страни се надяваха да гарантират приемането на нови и твърди мерки в началото на годината, но служители сега признават, че резолюция за санкции е малко вероятно да бъде внесена в 15-членния Съвет за сигурност преди юни, а дори и тогава.

Няма краен срок за действия, но западните страни искат да избегнат сблъсъка с конференцията, на която ще бъде преразгледан договорът за неразпространение на ядрени оръжия под егидата на ООН в Ню Йорк през май. Иран, страна по договора, се очаква да се опита да извлече политически дивиденти от срещата, дори без да бъде поощрявана от дебата за санкциите, който се води в същата сграда. САЩ и техните съюзници разпространиха проект на евентуални санкции сред партньорите си в гурпата“5+1″ – петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност плюс Германия, известни още като групата на шестте сили. Русия отчете предложенията, но отказа да ги обсъжда, докато Китай не даде своя отговор.

„В миналото китайците се криеха зад руснаците по въпроса за санкции“, каза недоволен дипломат. „Този път е обратното. Процесът не е нарушен, просто това е обичайната игра“. Китайската позиция е, че все още има шанс за компромис с Иран, вероятно включващ укрепващата доверието замяна на ядрено гориво за реактора за медицински цели в Техеран. Западът е скептичен, а дипломати продължават да прогнозират, че Китай в крайна сметка ще се присъедини към него. Шестте страни обаче не са имали преки разговори очи в очи, откакто Китай настоя през януари, че на дипломацията трябва да се даде още време.

Евентуален неуспех да се постигне консенсус ще подкопае шестте като група, способна да реши ядрения въпрос. „Китайците казват: А какво ще стане, ако санкциите не дадат резултат? Ние казваме: Каква е алтернативата?“, каза дипломатът. Китай обаче зае по-активна позиция по редица въпроси в ООН и засега не дава никакъв сигнал, че ще отстъпи. Ако между големите сили в ООН бъде постигнато споразумение, изглежда почти сигурно, че то няма да съдържа онези „парализиращи“ мерки, с които западът иска да убеди Иран, че ядрената му непримиримост не си струва икономическите трудности.

Западни дипломати признават, че всяка резолюция, съдържаща разводнени мерки, гласувана с месеци закъснение с неединодушен вот в Съвета за сигурност, ще бъде повече във вреда отколкото от ползащо се отнася до посланието до Иран, че той се изправя пред волята на международната общност. Китай, който може теоретично да наложи вето на всяка резолюция, не е единственият дисидент. Някои непостоянни членки на Съвета, като Бразилия, Турция и Ливан, също са склонни да се противопоставят на следващи мерки.

„Изключително трудно е да се спечели подкрепа за санкции в Съвета за сигурност при всички положения“, каза Карн Рос, бивш британски дипломат, който участваше в изготвянето на санкциите на ООН срещу режима на Саддам Хюсейн. „Още по-трудно е, когато въпросната държава не е извършила изключително нарушение на международното право като например геноцид“. Рос, който оглавява консултантската компания „Независим дипломат“ в Ню Йорк, смята, че най-добрият подход ще е на Иран да се даде нещо повече от предложение в стил „това или нищо“ за ядрената му програма и да се премине към адресиране на опасенията на Иран за сигурността му. „Ако Техеран тогава отхвърли протегнатата ръка, ще знаем, че не е гледал сериозно на евентуално споразумение“, каза той.

САЩ обаче се готвят да одобрят свои собствени санкции, които ще наложат наказания върху чужди компании, търгуващи с Иран. Преждевременната западна увереност за вероятността от единодушие в ООН може да е резултат на вероятна промяна у руснаците. Москва бе разгневена от непримиримостта на Иран към мерките за укрепване на доверието, предложени от „шесторката“. Русия обаче продължава да се колебае за наказателните мерки срещу Техеран.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.