Чешкото правителство отрязва Австрия за АЕЦ Темелин

Бурни протести предизвика решението на чешкия парламент по предложение на правителството да не обсъжда занапред проблемите около сигурността на чешката АЕЦ Темелин. Александър Вондра, вицепремиер по европейските въпроси заяви в четвъртък, че процесът от Мелк (свързан със сигурността на централата) е протекъл по план. Затова правителството има желание да прекрати дейността на комисията за оценка на влиянието на атомната централа върху околната среда.

След новината противници на атомната централа блокираха четири гранични пункта между Чехия и Австрия като първоначално обявиха, че ще бъдат затворени за час и половина, а след това съобщиха, че “блокадата ще продължи по-дълго”. Те се ползват с подкрепата на всички австрийски политически партии. Министър-председателят на Чехия Мирек Тополанек се обърна към противниците на АЕЦ и им каза, че чешкото правителство не иска на нагнетява напрежение, а протеста определи като нарушение на европейските норми. Той подчерта, че ако блокадата продължи, чешките власти ще бъдат принудени да предприемат съответните мерки.

Протестът срещу инициативата на чешкото правителство е толкова бурен, защото преди по-малко от два месеца, в края на февруари, то се договори с Австрия да създаде обща парламентарна комисия, която да се занимава със сигурността на атомната електроцентрала. Тогава чешкият премиер Мирек Тополанек увери бундесканцлера Алфред Гузенбауер, че въпросът с Темелин няма да бъде свален от дневния ред в Чехия. Тъй като е на път да се случи точно обратното, политици от Австрия определиха решението като “част от редица провокации”. Те бяха подкрепени от десетки екологични и организации, които са против атомната централа в Темелин.

Друг повод за недоволството от решението на чешкото правителство са множеството аварии в централата. Преди време група експерти от Виенския институт за икономически изследвания съобщиха в доклад, че централата има много пропуски в сигурността, на които не се обръща внимание. Като доказателство за това само преди няколко дни единият от двата реактора беше изключен за пореден път, няколко часа след като приключи ремонтът на помпата за водно охлаждане.

Проблемите със сигурността в Темелин трябваше да се решат чрез договореностите от Мелк, постигнати на 12 декември 2001 г. след среща между тогавашния министър-председател на Чехия Милош Земан и австрийския канцлер Волфганг Шусел. Те се споразумяха да дискутират откритите въпроси около сигурността на АЕЦ и приеха, че дългосрочната експлоатация на централата ще бъде одобрена чак след като тези въпроси бъдат решени. На срещата, която се състоя преди присъединяването на Чехия към ЕС, присъстваше и Гюнтер Ферхойген, който тогава отговаряше за разширяването на съюза.

След едностранно заявеното желание на Чехия да прекрати процеса от Мелк, в Австрия обсъждат какви правни мерки могат да предприемат. Австрия е известна с това, че е с най-силно антиатомно лоби в Европа, като през 1978 г. забрани добиването на електричество чрез ядрен разпад. Дело в Европейския съд за нарушаването на договора от Мелк не може да бъде заведено, тъй като той не е част от договора за присъединяване на Чехия към ЕС. Възможно е да бъде подадена жалба в Международния съд в Хага. За това обаче трябва да бъдат изпълнени две условия. Първо, Австрия трябва официално да установи, че описаните в протокола от Мелк пропуски в системата за сигурност на централата не са премахнати. Второ, Прага трябва да бъде призована, също по официален път, да отстрани тези недостатъци. Ако Чехия не реагира на това искане, Австрия може да я призове пред Международния съд в Хага.

АЕЦ Темелин се намира в Южна Бохемия, Чехия, на 60 км от австрийската граница. Тя е обект на спорове между Австрия и Чехия от повече от 20 години. Решението за строежа на централа с четири реактора беше взето през 1980 г. Изграждането й започна през март 1987 г., а през 1990 г. чешкото правителство реши да намали броя на реакторите на два. Тъй като съветските реактори не отговарят на международните изисквания, редица компоненти в строежа бяха променени. Проектът беше контролиран от Международната агенция за атомна енергия, която наложи инсталирането на модерна цифрова система за сигурност. Първият блок беше пуснат в експлоатация през юли 2000 г., а през април 2003 г. стартира и вторият блок като общата й мощност достигна 2000 мегавата.

В процеса на строителството на АЕЦ Темелин австрийски и чешки неправителствени организации обявиха, че тя е опасна, защото съчетава съветски проект със западни технологии и гориво. Австрия заплашваше, че ще наложи вето върху членството на Чехия в ЕС, ако не спре реакторите. През 2001 г. премиерите на двете страни разрешиха спора, като подписаха споразумението в Мелк. От Брюксел заявиха, че смятат централата за безопасна.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.