Правителството се обърка и от дясно стана ляво. Сега ли разбраха, че има криза?

В средата на януари един от вестниците, който разстила червено килимче пред Борисов, пише, че той ще сваля ДДС-то, така щял да подкрепи бизнеса. Сега правителството се чуди как и кого да обложи допълнително. Абсурд ли е това или липса на разбиране какво става в държавата? Снимка: e-vestnik

Да се махне “временно” плоският данък и да се облагат с повече по-високите доходи, предложи пред бТВ социалният министър Тотю Младенов. Той се мотивира, че така е “по-справедливо” и тежестта на кризата “трябва да носят всички, а не само най-слабите”. Малко по-късно премиерът Борисов успокои, че няма да отменят плоския данък (но е обсъждано от кабинета), за сметка на това ще има данък “лукс” за  по-големи жилища и автомобили, ще се облагат лихвите на влогове над 100 000 лв. и др. „Пипаме големите заплати, големите имоти, за да може по време на криза солидарно да понесем тежестта“, обясни премиерът. Тоест – малко ще изкривим плоския данък.

И каква стана тя? Дясното правителство стана ляво?
Дни по-рано в медиите изтекоха проекти за антикризисни мерки, които управляващите отрекоха, че са предвиждали, но признаха, че нещо се обсъжда, като “мозъчна атака”. И в тези мерки, наред с екзотичните идеи за данък върху по-високите пенсии, има и ултралеви, направо експроприация. Сега премиерът каза, че пенсиите нямало да пипат, а само високите заплати на държавни служители. Но това от немай къде. Първите, които подгониха, бяха извън държавния сектор.

Уж най-десният министър – финансистът Дянков – в своя данъчна инструкция обложи дребния бизнес с двукратни осигуровки, отделно от това не плаща задълженията на държавата към фирми, включително ДДС.
И това правителство прeтендира да е дясно. Какво е дясното? Да викаш колко са лоши комунистите, а да действаш като експроприатор, да вдигаш данъци и да задушаваш бизнеса, който открива работни места? И да поддържаш без съкращения армия от 60 000 души на заплата в МВР, плюс обещания, че ще ги уредиш да не им намалeят доходите, ако трябва да си плащат здравните осигуровки? И да отглеждаш още една армия от държавни чиновници, за които не се чуват никакви мерки?

Така го разбират дясното в България. Не като икономическа свобода, оттегляне на държавата, ненамеса на държавата и т.н., ами “да им спрем бюджета” (на БАН и др.), “да не им дадем” (на здравната каса и лекарите), “да им поставим изисквания” (на бизнеса, фирмите), “да ги обложим” и т. н. Тоест идеята за отнемане, наказание и експроприация е в основата на българското дясно. Такъв десен беше Костов, такива са сега и Борисов, и Дянков. И наивниците, които мразят комунистите, си мислят, че са десни и това е дясното – да напсуваш БСП и Първанов, и да накажеш тия, дето нещо си ги нарочил…

Демагогия и пропаганда? Първа страница от средата на януари на друг вестник, който лъска имиджа на Борисов. И който е собственост на …депутата от опозицията Дилян Пеевски. Снимка: e-vestnik

“Каквито и решения да се вземат, те няма да засегнат майките, социално слабите и пенсионеритe”, увери социалният министър. Това на какво прилича? Дясно правителство или лъжа и популизъм? Щели да облагат яхтите и самолетите. Че колко са те в България? Ще напълнят хазната? Пак хвърлят прах в очите, а всъщност натискат дребния и средния бизнес.

Като натиснат хората с по-високи доходи, от това неминуемо ще пострадат именно социално слабите. Най-напред министърът Дянков, за да приключи като отличник 2009 г. с бюджетен дефицит под 1%, не плати на много фирми, въпреки че можеше. Браво, отличник. Но разрешеният праг на бюджетен дефицит в еврозоната е 3%, а в Ирландия например той достигна 10%. И заради отличника Дянков фирмите закъсаха. Онези, които имат да взимат от държавата, може да не са много, но има още по-много фирми, които пък имат да взимат от тях. И банки.

Всичко в икономиката е навързано. Фирми са взимали кредити с тежки лихви, а държавата не им връща ДДС с месеци… И така фирмите съкратиха към 200 000 работни места за последните 4 месеца. Много от съкратените пък си изгубиха жилищата, не могат да плащат вноските към банките. Сега са наред да го закъсат банките, които стават все по-големи собственици на жилища. И социалният министър обещава, че правителството нямало да засяга социално слабите – безработни и т. н….

Егати кашата. Само преди месеци Дянков нарече идеята за премахване на плоския данък “малоумна”. Днес тя е обсъждана в правителството по предложение на социалния министър. Слава Богу, не е приета. Но засега. Защото сме свидетели как за месеци и за дни правителството си променя генералната посока. Щеше да сваля ДДС, а сега се чуди как да обложи с още нещо…

Изобщо, това правителство се оказа тотална демагогия и популизъм. Но това е по-малката беда. По-голямата е, че те са такава сбирщина, че единият не знае какъв е другият, а всички заедно не знаят какво става в държавата.
Какви антикризисни мерки ще приемат сега? Ами досега къде спаха? Не разбраха ли, че има криза? Предишното правителство прие някакви антикризисни мерки още през януари миналата година – добри или лоши. А тия сега разбрали, че има криза и тръгнали да въвеждат извънредни мерки. И премиерът се бори с кризата с изявления от типа: „Най-зле сме от войната насам“, „Оставката на правителството съм я написал и ми е в джоба“…

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.