В десетката: Как мерцедесът на вицепрезидент на „Лукойл“ уби две жени + видео

Местопроизшествието след сблъсъка между мерцедеса на Анатолий Барков, вицепрезидент на „Лукойл“ и кола в насрещното движение. Снимка: роспрес

В Москва милиони водачи на превозни средства прекарват всеки ден часове наред в безкрайни задръствания заради воя на сирените. Звук, от който им настръхват косите. Членовете на парламента, полицията и службите за сигурност, но също така и олигарсите използват тези сирени, наричани разговорно „мигалки“. Те тероризират движението ежедневно – най-често с черните си мерцедеси или беемвета със затъмнени стъкла. За тях няма правила и резултатите са съответни.

Кой е виновен?

Преди около месец на една от главните улици един лъскав черен мерцедес се сблъска челно с малък ситроен. Двамата в мерцедеса се измъкнаха из отломките сравнително непострадали – вицепрезидентът на „Лукойл“ и шофьорът му. Хората от ситроена обаче нямаха този късмет. Шофьорката, майка на малка дъщеря, загива на място, свекърва й, известна лекарка, почива от раните си в болницата. Един милиционер бе забележително експедитивен с преценката си за станалото:

„Водачът на ситроена изгубва контрол срещу дом номер 30 и се озовава в погрешното платно на насрещното движение. Насреща му се задава мерцедес 500.“

http://www.youtube.com/watch?v=DCiReMFc4tA
Обществеността обаче не пожела да приеме официалното обяснение. Все повече и повече хора бяха убедени, че не ситроенът, а черният мерцедес на петролния магнат е причинил катастрофата – правейки това, което шофьорите на подобни автомобили извършват непрекъснато в Москва: изцяло пренебрегвайки правилата, пресичайки непрекъснатата бяла осова линия и озовавайки се в насрещната лента.

Обществената ярост бързо се разпространи по интернет, като във виртуалното пространство редица очевидци опровергават официалната версия за произшествието. Има фотоси, от които става ясно, че регистрационните табели на мерцедеса са бързо свалени след удара, явно за да се предотврати идентифицирането. Много скоро след инцидента известният рапър Нойз Ем Си излиза с парче, критикуващо заместник-президента на Лукойл Анатолий Барков.

Видеоклипът бързо се превръща в хит и само за няколко дни е гледан от над 100 000 зрители. Състои се от видеокадри от мястото на произшествието, пресечени с фотоси на замесените. Рапърът сравнява Барков с офицера от полицията, който разстреля няколко души при амок в един московски супермаркет миналата година. Посланието е, че и двамата са демонстрирали презрение към човешкия живот.

Въпрос на късмет

Отзвукът от интернет-аудиторията е толкова силен, че дори президентът Дмитрий Медведев извика вътрешния министър и поиска от него пълно изясняване на случилото се.

Все още полицията се придържа към първоначалната си версия. Отначало твърди, че няма видеозаписи от катастрофата, което звучи странно, защото става дума за маршрут, по който често се движи държавният глава. В крайна сметка изплува видеоматериал, показващ не само самия удар, а и как мерцедесът прекосява непрекъснатата осова линия. Рапърът Нойз Ем Си, чието истинско име е Иван Алексеев, казва:

„Това се случва постоянно. Изобщо не е необикновено. Но трябва да се сложи край, защото всеки ден маса хора поемат такива рискове“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.