Медийна война разкри, че Доган лично е лапнал 1,5 млн. от строителство. А Румен Овч.?

Благодарение на в. “Труд” обществото научи, че Ахмед Доган е взел 1.5 млн. лева, като консултант по четири проекта на предишното правителство – хидровъзел „Цанков камък“, „Доспат“, каскада „Горна Арда“ и язовир „Тунджа“.

Най-напред трябва се поясни, че за в. “Труд” години наред Ахмед Доган беше свещена крава. Нито една лоша дума. И сега вестникът публикува компромат. Защо? Някой е пуснал на вестника като в пощенска кутия документ, който всъщност е от една частна фирма? И „Труд“ го пуска, макар че години наред е царял рахатлък между него и Доган… По-скоро това е част от вестникарската война с вестниците на ДПС, тоест на Дилян Пеевски и майка му Ирена Кръстева – “Телеграф”, “Монитор”, “Уикенд” и др.
Но компромат не означава непременно клевета. Може да е реален компрометиращ факт. И ето го фактът – Доган получава от “Минстрой холдинг” хонорар от 1.5 млн. като “мениджър по проучванията” на тези проекти, а той от своя страна възлага работата да я свършат 4 души от същия “Минстрой холдинг” срещу 50 000 лв. Уникално. Мнооооого успешен бизнес, голям бизнесмен е г-н Доган. Може да излезе вярно, че Доган е наследил бизнеса на покойния Илия Павлов. Защото – трябва да се уточни – “Минстрой холдинг” е фирма на бившата “Мултигруп” и е подизпълнител на австрийската фирма „Алпине Бау“, която строи “Цанков камък”.

Макар в e-vestnik да критикуваме често (и има за какво) премиера Борисов, трябва да се съгласим с него, че нещо не е наред с “Цанков камък”. Бюджетът на обекта е скочил от 200 млн. евро на 460 млн. евро. Със сигурност има реално свършена работа по този обект – язовир, тунели, това са скъпи неща. Със сигурност хонорари като тези на Доган са дребна работа на фона на голямото строителство. С мед да го храниш. Има един по-важен въпрос – как така тихомълком държавата строи обект за 460 млн. евро, без да е убедила обществото, че това е нужно?

Въпросният обект “Цанков камък” се прочу най-вече с това, че единият от тунелите беше кръстен “Теодора” – на 15-годишната тогава дъщеря на тогавашния министър Румен Овчаров. Такава била традицията на австрийските строители – да кръщават на някого тунелите. И направили предложение да кръстят тунел на щерката на министър Овчаров. Той пък обясни после, че дъщеря му била избрана на семеен съвет за кръстница на тунела, понеже имала имен ден и трябвало да се благодари на детето, тъй като в изпълнение на задълженията си то дошло за освещаването болно и с температура.

От тази мелодрама става ясно, че Овчаров е давал държавни пари с пълни шепи на енергийното лоби. Вместо за нещо по-нужно, държавата строи хидроенергиен възел. А можеше да го строи и частен инвеститор. Сигурно и пред съд Овчаров може да докаже, че това е полезно за държавата. Но дали е било най-важното? Толкова полезни и скъпи неща могат да се построят за държавата…

И още нещо любопитно – Доган, чрез своите протежета като Дилян Пеевски и бившият шеф на следствието Ангел Александров, водеше някаква война с Румен Овчаров. Размениха си компромати, в резултата на които Овчаров подаде оставка, по-скоро бившият премиер му я поиска, заради което сега двамата са във вътрешнопартийна война.

Дали тогава Доган е бил двигателят да се наливат пари в тия проекти, пък не са се разбрали с Овчаров? И дали този компромат сега не го е извадил един фокусник с абревиатура Румен Овч.? Ами в тази сделка едва ли единствен Доган е лапал. Ако и друг фокусник извади сега някой компромат? Ще гледаме сеир – тук е място, където хората обичат сами да се топят един друг.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.