Весела Георгиева: Полицаите, убили Чората, организираха предизборната кампания на ГЕРБ

Весела Георгиева. Снимка: e-vestnik

Весела Георгиева е психолог в автомобилния и жп транспорт и леля на Ангел Димитров – Чората, убит на 10 ноември 2005 г. с жесток побой, който му нанасят полицаи от Благоевград. Те бяха признати за виновни от съда въз основа на експертиза на трупа под ръководството на проф. Раданов и получиха общо 82 години затвор – двама са осъдени на по 16 години затвор, а трима – на по 15 години. Вътрешният министър Цветанов се изказа нeколкократно в защита на осъдените и се срещна с тях. След обжалване от тяхна страна е назначена нова експертиза и делото ще се преразглежда. Заключението от нея е, че Чората е умрял от естествена смърт, а не в резултат от побой. Авторът на първата експертиза – проф. Раданов, бе открит обесен на детската площадка пред дома му в София. Близките на Ангел Димитров – Чората продължават да търсят справедливост.

Полицаите, които са пребили до смърт вашия племенник, бяха осъдени за убийство. Но доколкото знаем, не са влизали в затвора?

– През всички години от 2005 г. досега правителствата показваха, че са изцяло в защита на убийците. Според нас има октопод и в управлението, щом тези полицаи продължават да бъдат скривани и защитавани от официалните власти, в момента – в лицето на министър Цветан Цветанов, който ги обявява за невинни, въпреки че има толкова обективни доказателства за тяхната вина. В крайна сметка сме свидетели на безпрецедентен натиск, в който министър Цветанов се появява по медиите и нарежда на съда какво трябва да се прави. Ние сме убедени, че съдебните обрати, които настъпиха, са резултат именно от този натиск. В последните няколко месеца Цветанов шумно рекламира решимостта си да се бори срещу престъпността. Като гражданин, и аз искам същото. За мен е необяснимо обаче това ли са елитните професионалисти в МВР, за които плащаме ние, данъкоплатците? Възможно  ли е министър Цветанов да не знае за техните престъпления или да има някакво значение, че точно Писов (един от извършителите) и другите подсъдими организираха и проведоха предизборната кампания на ГЕРБ в Пиринско през 2009 година? С такива полицаи ли ще се гордее системата и те ли ще са пример за хилядите честни служители в МВР?

Трупът на Ангел Димитров със следите от боя. Снимка: архив на семейството

– Знаете ли къде са сега петимата, участвали в побоя?

– Те винаги са били на свобода под гаранция. Даже единият от тях – Иво Спасов – и досега е служител в полицията и работи в РПУ Сандански. В момента делото срещу тях от Върховен съд е върнато обратно в Апелативен съд с мотивите, че не е била достатъчно пълна медицинската експертиза, която е поръчана от съда на Военна академия. Иска се мнението на специалист по белодробни заболявания, който да установи какво е било здравословното състояние на племенника ми в този момент.

Хората усетиха, че полицаи са убили човек и се опитват да изкарат, че е починал от нещо друго. Какво съобщаваха от МВР за Ангел Димитров?

– Всичко, което те казват, се скалъпва в продължение на месеци. В края на декември-януари 2005 година от Военна прокуратура заявиха, че става въпрос за нещастен случай, няма виновни и няма да има дело. Те бяха спокойни, че няма да имат проблеми. Полицаите никога не са задържани – те са разпитвани само в качеството си на свидетели. Не са проведени никакви следствени действия.

По ръцете на Ангел Димитров има следи от белезниците, с които е бил закопчан от полицаите. Снимка: архив на семейството

В нощта на убийството идва военният прокурор и им взима натривки (за да се провери дали са стреляли, въпреки че жертвата няма огнестрелни рани), с което, дори да са имали някакви следи по ръцете от побоя, те са унищожени. Следователката е поискала сами да дадат материал от ноктите си – пратила ги едва ли не да си донесат на следващия ден изрязаните нокти от къщи. Нито дрехи, нищо не е прибирано и изследвано. Молили сме да вземат за изследване неговите вещи – бельото, панталоните му, обувките. Всичко това ни беше хвърлено на нас. Колата му още стои в полицията. На лявата й врата до шофьора имаше едно петно, което определено е чистено с химикали. Пише, че има някакво петно, но не можело да му се определи характера. Твърди се, че е носил наркотици. Забележете – на следващия ден е открит наркотик в една от жабките до вратата – едно пакетче, и в тревната площ близо до инцидента (където според показанията на полицаите той не се е приближавал) – още едно пакетче. Но се оказва, че по тези пакетчета няма отпечатъци – нито пръстови, никакви. Телефонът му е намерен до колата, счупен на парчета. Якето му е разкъсано. Картината на побоя е била страшна. Има свидетели от блока, които се страхуват официално да дадат показания, защото след приключване на случая, полицаи са предупреждавали хората да внимават какво ще говорят.

По ръцете на Ангел Димитров има следи от белезниците, с които е бил закопчан от полицаите. Снимка: архив на семейството

Това си е отделно престъпление, което трябва да се разследва.

– Да, но не може да се докаже. Има очевидец на целия побой, който разказва, че е било невероятно зверство. Споделил е с приятел, търсихме контакт, но ни отказа да свидетелства – страхува се. Друг човек също е споделил, че е бил свидетел, но баща му бил полицай и не искал да дава показания. Викали са кола, която да измие следите, така че, когато журналистите са отишли, всичко е било заличено. Когато внесохме жалба в съда, че отказват да образуват дело и съдът разпореди да се продължи следствието (февруари-март 2006 г.) изведнъж започнаха измислиците – че Ангел е наркопласьор, в този момент той е трябвало да пренася килограми с кокаин, имало живо наблюдение. Някаква била чула (свидетелката Иванова от полицията), че Ангел казва по телефона, че отива да предава пратка с кокаин. Съдията пита: „Къде е записът? Къде е това СРС? Къде е доказателството? Писмено докладвахте ли го?“ Няма запис, няма доклад, няма доказателства. В хотела имало някакви въглища – във въглищата бил скрит наркотик, в первазите на парното в хотела го криели и т. н. А в този хотел няма первази на парното и то е на нафта, а не на въглища.

Весела Георгиева. Снимка: e-vestnik

Тоест, написаха сценарий?

– Да – и в резултат на това той става все по-голям и по-голям престъпник. Може да е взимал кокаин понякога, не го оправдавам за това. Но каква е истината? Цялото му семейство в града имат общ бизнес. Ангел водеше фирмите, движеше дейността, но семейството работеше като едно. Баща му – моят зет, е с по-скандална слава. Ходил е в чужбина да работи, измисляше всякакви варианти за бизнес – имало е периоди, в които гледаха по 300-400 прасета – и дразнеше хората с възможностите си да успява в бизнеса. През 90-те години той пое охраната на целия Югозападен университет и по договор стопанисваха и кафенетата там. Прочутата механа “Македония” в центъра на Благоевград беше тяхна. Това им беше основният бизнес. Ангел имаше разрешение за охранителна дейност, валидно до 2006 година. Ако е бил престъпник, веднага са щели да му го отнемат, но срещу него не е водено нито дознание, нито разследване – с чисто съдебно минало е.

Видеозапис, направен от семейството при получаването на трупа на Ангел Димитров

Така ли е известен племенникът ви още отпреди – Ангел Димитров – Чората?

– Чората е бащата. Синът няма прякор. Зет ми се казва Райчо, а прякорът му е получен чрез разместване на сричките – Ра(й)чо – Чора. Това му е прякор от детството. Наричат така мъжете от семейството. А полицията го представя като бандитски прякор.

Допускате ли, че Ангел е знаел нещо за тези полицаи, което да е станало причина те да го убият?

– До това заключение дори достигна в едно от заседанията си самият съд и поиска да се предоставят разработките по делото за убийството на т.нар. Кьоравия.

Това е друг случай?

– Това е друг случай, но неприятностите на племенника ми започнаха след това убийство, защото племенникът ми и Кьоравия са се познавали от години и са се виждали много често. Пред хотел „Ален мак“, в центъра на града, двамата стоят в 12 часа на обяд и разговарят. В този момент Кьоравия го застрелват (вероятно със снайпер) и той пада в ръцете на Ангел. След смъртта на Кьоравия (за когото се говори, че бил лихвар и имал тефтерче кой колко му дължи) Писов (б. р. – единият от полицаите, осъден за убийството на Ангел Димитров) започва да обикаля длъжниците на Кьоравия и да ги притиска да върнат парите. Ангел научава, че Писов рекетира негов приятел и че заплашва и притиска благоевградски нотариус да прехвърли на посочено от него лице част от имотите на Кьоравия. Това е едната линия. Писов започва да притиска длъжниците и да ги рекетира. Приятелят на Ангел се оплаква в МВР. Завежда се следствие в инспектората на МВР срещу Писов. Провеждат акция и го залавят с 50 000 евро от рекета над бизнесмена. Хващат го да рови и да изважда данни от масивите за секретна информация на МВР и го уволняват дисциплинарно. Докато се гледаше нашето дело, донесоха неговото дело и то завършва така: „Доказано е, че лицето е извършило престъпление“. След това делото е гледано от административния съд и той е решил – да, има престъпление, но не е нужно да го уволняват, може само да го порицаят – и го връщат пак на работа.

Другото, което ни съмнява, е следното – твърди се, че Кьоравия е имал около 200 000 евро в касата си, които са му били занесени същия ден преди убийството. А когато е правен огледът, тези пари не са открити. Първият човек, който води огледа на това убийство, е Писов. Той взима и въпросното тефтерче (като доказателство). Ангел е имал няколко конфликта с Писов. Казвал му е: „Кой си ти, че да ходиш да събираш дългове? Това е рекет!“ Оттам нататък Писов започва да тероризира Ангел с привиквания за разпит. Пита го примерно – къде беше, когато убиха Кюлев? После го пита за някакви други неща, с които изобщо няма връзка и Ангел дори е искал да подаде жалба за тормоз от страна на Писов. Този Писов е уволняван два пъти дисциплинарно. Единият път е уличен, че е участвал в дървената мафия. След това е върнат обратно. След това пак го изхвърлят за крадене на секретна информация. Друг от обвиняемите – Граховски, е уволняван за отвличане на момиче и склоняване към проституция. После е върнат на работа. Трети – Калинков, е уволняван за побой на арестувани и също е върнат на работа.

Трупът на Ангел Димитров със следите от боя. Снимка: архив на семейството

Имаше ли натиск срещу вас и семейството на Ангел Димитров да не съдите полицаите?

– Първите 2 години след убийството пред входа на моето жилище денонощно имаше паркиран полицейски автомобил. Нищо не казваха, просто стояха. Семейството на сестра ми много пъти е заплашвано, включително и с убийство. Дълго време им подпъхваха бележки под вратата: “Откажете се, примирете се, простете, не можете да го върнете”.

Може ли сега някой да се произнася за здравословното състояние на човек, който е убит преди 5 години?

– В третата т.нар. експертиза има много неща, срещу които ние протестирахме. Първо, прави се от Военномедицинска академия, която е свързана с Министерството на вътрешните работи. Има конфликт на интереси, защото страна по делото е и РДВР Благоевград, които са отговорни за действията на служителите си. Второто, което е в противоречие със закона е, че някои от лицата, които са посочени за експерти, не са вещи лица (б. р. – не са включени в регистрите на съда като експерти). Понеже съдът прие тази трета експертиза, която оневинява извършителите и според която Ангел е починал “от естествена смърт”, ние настояваме да се направи нова, разширена експертиза със специалисти извън Военномедицинска академия.

Колко експертизи има досега?

– Първата официално е аутопсията на трупа. Прави се аутопсия през нощта след убийството (10 ноември 2005 година) в присъствието на софийския съдебен патолог от Военна академия д-р Златко Колев. Няма писмено заключение, документация или официално мнение от какво е настъпила смъртта. В Благоевград обаче, още на следващия ден в 14 часа се прави пресконференция в полицията, на която присъстват шефът на Окръжната следствена служба Мая Кипринска (която сега е във Висшия съдебен съвет), ген. Богомил Янев, тогава шеф на РДВР, а сега охрана на генералната дирекция на „Булгартабак“ и Ради Димитров, който тогава е окръжен прокурор. Тримата сядат рамо до рамо и без никакви аргументи обявяват, че е станало нещастен случай и той е починал от кардиогенен шок. Това е скандал, който остана без последствия. В хода на делата на първа и втора инстанция се оказа, че при аутопсията на трупа такова заключение не е изказано. На 11-и научаваме от медиите, че Ангел е починал от кардиогенен шок. Следва подготовка за погребението. Когато отидохме да вземем трупа, направихме видео запис на състоянието му.

Видео? Защо?

– Защото Ангел беше размазан от бой, то си личеше. Организирахме погребението и процесията тръгна към гробищния парк. Свещеникът ни поиска смъртния акт. Оказа се, че такъв няма. Започнахме да търсим смъртния акт, защото без него не може да се извърши погребението. Там бяха стотици хора, всеки търси и изведнъж се появи едно листче, на което пишеше: „Починал от кардиогенен шок и има леки охлузвания“. Нищо друго. Това предизвика нашата невероятно бурна реакция. Решихме, че няма да оставим нещата така и спряхме погребението. Наехме хладилна камера в благоевградската онкология, за да го съхраним трупа и написахме искане до следователите и дознателите да се назначи нова експертиза.

Весела Георгиева. Снимка: e-vestnik

Колко време след смъртта беше назначена тази експертиза?

– На 19-и ноември проф. Раданов е направил реаутопсия в присъствието на тримата съдебни лекари, които са правили аутопсията плюс още един член от неговия екип – проф. Юрукова, която е кардиолог и съдебен патолог в „Св. Екатерина“. Петимата излизат с доклад, че смъртта е предизвикана от удари по главата, които са причинили кръвоизливи в мозъка. Интересен факт е, че заключението от първата експертиза (от аутопсията) излиза 3 дни след реекспертизата. Но двете не си противоречат.

Значи заключението, подписано от 5 човека е, че смъртта е настъпила от удари с тъп предмет и кръвоизливи в мозъка?

– Да, и установяват спукване на аортата, което вероятно се е получило от това, че някой е скочил върху гърба му или от много силен удар в приведено положение. Озадачаващо е, че количеството кръв, което е изтекло от аортата, трябва да е огромно, а то е малко. Което означава, че най-вероятно е починал преди да му спукат аортата, защото не е имало тласъци.

След тази експертиза има ли друга?

– Да, назначена е нова, от Апелативния съд.

Как може да се прави нова експертиза, след като човекът вече е погребан?

– По закон всички материали, които са използвани за първите експертизи, трябва да се пазят до приключване на съдебния процес. Те са гледали документите и материалите, които били останали във Военна болница на съхранение. Би трябвало там да има и образци от тъкани.

Любопитен момент е, че на всички заседания на съда полицаите твърдяха, че не са били Ангел. Само му сложили белезници, а той сам се хвърлял и се удрял в земята, и изведнъж умрял. Когато се гледаха делата на първа и на втора инстанция (сега ни е трето явяване на Апелативен съд) проф. Раданов като главен експерт си отстояваше аргументите. След неговата смърт изведнъж се извъртяха нещата и започна да се говори, че проф. Раданов, най-авторитетният експерт у нас, признат и в Европа, бил некадърен, че експертизата му била грешна и т. н.

Кой го твърди това?

– Журналистката Маргарита Михнева, адвокатите на подсъдимите. Михнева прави предавания за супер елитните ченгета, които някакви бандити си позволяват да обругават и пита как можело българският народ да позволи толкова кадърни полицаи да лежат в затвора, когато са невинни. Но оборването на тази експертиза започна едва след смъртта на проф. Раданов.

Всичко е една огромна манипулация. Ще ви дам пример. Установено е, че в урината на Ангел е намерено 0.04 мг/% кокаин – остатъчно количество. Тоест, според експертите има употреба на кокаин, но тя е била повече от 48 часа преди смъртта, така че не може да има отношение към поведението на убития по време на инцидента. А в експертизата на Военна болница пише: „В урината са намерени 400 нанограма на милиметър кокаин. Той е бил агресивен под въздействие на кокаина“. Това е манипулация – в каквато и  мерна единица да бъде представено количеството кокаин, открито в урината на Ангел, то е нищожно. Само за публиката звучи различно. То е все едно да кажете, че някой е изминал 1000 сантиметра, а друг – 10 метра.

Какво е заключението от новата експертиза?

– Според тази нова експертиза, която съдът прие, въпреки нашите протести, се казва, че е починал от асфикция – задушаване. Това стана точно след случая с Куцаров, за когото също казаха, че се бил задушил.

Значи имаме човек със спукана аорта и кръвоизливи в мозъка от удари, но се бил задушил?

– Сега изкарват, че не му била спукана аортата, а някой я бил срязал по време на аутопсията.

Но има и удари с тъп предмет по главата?

– Всички материали, които се отнасят до ударите с тъп предмет по главата, са изчезнали и  въобще не са коментирани.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.