В десетката: „България търси талант“ – шоуто, което не отвращава

България търси талант. Снимка: bTV

„Войната“ между частните телевизионни лидери – bTV и Нова, която се води на полето на риалити формата и на гърба на драгия зрител, завърши, преди да започне. Не знам (а и не е да ме интересува) дали „България търси талант” ще бие по рейтинг започващото след дни „Биг Брадър Фемили”. Шоуто на Магърдич Халваджиян обаче би по всички останали линии, преди на ринга да излезе „социалното” шоу на Нико Тупарев. То показа, че не е „до формáта”, а до бекграунда, културата, вкуса и таланта на продуцента си. А и от мнението му за българския зрител и неговите представи за зрелище.

Оказа се, че и в родния ефир е възможно шоу, в което забавлението не е пошло, журито не е от аналфабети и хуморът, освен незлоблив, е лишен от простотии. Оказа се, че ровенето за кирливи ризи на участниците и търсенето на нови дъна в човешката низост не е единственият извор на съспенс и зрителски интерес.

http://www.youtube.com/watch?v=tmDKTCM9oso
Качеството се задава първо от избора на журито – Любен Дилов-син, Хилда Казасян, Магърдич Халваджиян – три персони интелигентни, възпитани и реализирани професионално. Третото е особено важно, защото отсъствието на комплекси им дава онази широта, в която те запазват уважителен тон и към най-трогателните състезатели. Те са критични без жлъч, иронични без сарказъм и умеят да казват „не”, без да обиждат. Това работи за цялостното звучене на шоуто – то е ведро и изпраща позитивни импулси.

Освен зрителите, и самите състезатели усещат тази доброжелателност и са свободни да покажат най-доброто от себе си – всеки според нивото и вкуса си. И когато извикват нашия смях, той също не е подигравателен. Естествено, авторите на предаването не са се отказали и от мелодраматичните нотки, явно задължителни за риалити жанра (незрящи, сираци и др. представители на малцинствени групи), но – поне засега – с тях не се прекалява.

Най-важният ефект на това предаване е добрата енергия, която излъчва и посланието, че телевизионната слава, макар и с краткостта на падаща звезда, може да дойде и благодарение на някаква дарба – не само на тунинг, подходящи полягания и сексуални лакардии.

След „Господари на ефира” новото шоу на Магърдич Халваджиян го заковава на първо място сред нашите телевизионни продуценти. Без конкуренция. Поне засега.

От в. Гласове

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.