Русия се хвали с нови „умни“ оръжия

Ядреният подводен ракетоносец „Юрий Долгорукий“ от типа „Борей“. Снимка: арм-експо

В началото на май руският военноморски флот ще спусне на вода за изпитания най-новата си многоцелева ядрена подводница тип „Ясен“ – уникална заради качествените си разлики от всички, създавани преди. Това съобщи първият заместник-началник на главния щаб на флота вицеадмирал Олег Бурцев, пише „Известия“. Подводният кораб „Северодвинск“ ще се движи по-тихо от най-модерната засега многоцелева подводница на САЩ „Сий улф“, но ще има и много по-мощно въоръжение – например осем пускови установки с по три ракети във всяка, сочат данни, цитирани от вестника.

Основно ударно оръжие са противокорабните ракети „Оникс“ с обсег 300 километра, способни да поразяват ударни корабни групировки на противника, преодолявайки защитата му чрез системи с изкуствен интелект. Те са „запознати“ с всички електронни портрети на надводните кораби и след като поразят главната си цел, ще продължат с останалите по степен на важност, твърди „Известия“. Според руското военноморско командване, „Северодвинск“ ще бъде включена в руския флот през 2011 г.

Основа на морските стратегически ядрени сили на Русия след 2018 г. обаче ще бъдат осемте стратегически ракетни подводници тип „Борей“, чието производство предвижда държавната оръжейна програма за периода 2007-2015 г., заявил вицеадмирал Бурцев. Всяка подводница тип „Борей“ ще носи до 20 междуконтинентални балистични ракети „Булава“, а по принцип руският военноморски флот трябва да притежава към 50 атомни подводници, смята военачалникът. В момента бойният състав на руските военноморски сили наброява общо около 60 стратегически, многоцелеви и дизелови подводници, отбелязва „Известия“.

В същото  време министърът на отбраната на Русия започна официално посещение във Виетнам. „Анатолий Сердюков ще се опита да превърне Виетнам в един от основните купувачи на руски оръжия“, пише „Время новостей“. Руският военнопромишлен комплекс разглежда тази визита като „поредното държавно лобиране на оръжейния пазар“, спешно необходимо заради намалелите поръчки от основните чуждестраннии клиенти на Русия в тази сфера – Китай и Индия, обяснява всекидневникът.

Според министерството на Сердюков, Виетнам купува все повече руска военна продукция и това е трайна тенденция. Сумата на двустранните договори, сключени през 2008 г., за пръв път през цялата история на сътрудничеството надхвърли един милиард долара, през 2009 г. – 3,5 милиарда долара, а през първото тримесечие от 2010 г. са договорени вече доставки за над един милиард. През последните шест месеца Москва подписа с Ханой споразумения, според които ще достави военна техника за виетнамските военновъздушни сили, противовъздушната отбрана и военноморския флот, припомня изданието.

Виетнам създава нови структури в своята армия – по-специално подводни сили и военноморска авиация. Страната смята да купи от Русия 6 дизел-електрически подводници на обща стойност 1,8 милиарда долара, самолети и друга военна техника, посочва вестникът. Ханой е стратегически партньор на Москва и се нарежда в петицата водещи държави по обем на военнотехническото сътрудничество с Русия, заявява пред „Время новостей“ Александър Фомин от ресорната федерална служба. Той не изключва в бъдеще Виетнам да заеме второто място след Индия сред партньорите на федерацията във военнотехническата сфера.

Началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Николай Макаров заявява в интервю за „Росийская газета“, че Русия и САЩ може да подпишат нов договор за стратегическите нападателни въоръжения (СНВ) в началото на април. Документът според него „е 95 на сто готов“ и „остава да бъдат съгласувани някои моменти“, по-специално Москва да получи принципното съгласие на САЩ в текста да бъдат включени проблемите около противоракетната отбрана (ПРО).

„Това е свързано с плановете на САЩ евентуално да разположат елементи от система за ПРО в Полша, Румъния, Чехия и България“, пояснява генерал Макаров пред руския официоз. Изтеклият договор за СНВ СТАРТ-1, сключен през 1991 г., до голяма степен ощетяваше Руската федерация. Бъдещият трябва „да има паритетен характер“, освен това да включва и „фактор на стабилността“, заявява военачалникът. Започне ли да се развива американската ПРО, тя ще бъде насочена главно към унищожаване на руския ракетно-ядрен потенциал. Тогава силовият баланс ще се измести в полза на САЩ – Щатите ще имат по-големи възможности да свалят руски ракети още докато приближават целта, смята генерал Макаров.

Развитието на ПРО фактически дава нов тласък на оръжейната надпревара – особено за „трети“ държави, които ще се стремят да модернизират балистичните си ракети, за да могат да преодоляват средствата за отбрана. Преговарящите от Русия и САЩ са стигнали до общия извод, че има опасност двете страни да намалят ядрените си потенциали, а други държави да ги увеличат, отбелязва началникът на руския Генерален щаб. Веднага след подписването на новия руско-американски договор за СНВ трябва да бъде сключен още един договор, който „да включи в ограничителния процес всички ядрени държави“ и „да спре оръжейната надпревара в целия свят“, допълва генерал Макаров пред руския официоз.

Според „Утро“, Русия и САЩ планират подписването на договора за СНВ преди срещата на високо равнище за ядрената сигурност, насрочена във Вашингтон на 12 април – „за да има ръководството на САЩ какво да представи пред участниците“. Буксуването на преговорите компрометира самата идея на форума, изтъква електронният вестник. Инициативите на президента на САЩ Барак Обама във връзка с преговорния процес в Близкия изток и евентуалните нови санкции срещу Иран остават „висящи, за да не кажем провалени“, твърди изданието. Обама няма какво да представи пред страната си и пред света, освен договора за СНВ, но за целта е необходимо да уреди някак с Москва основния спорен въпрос – за развитието на американската ПРО, констатира „Утро“.

„Русия не може да си позволи сключването на договор за СНВ, без да получи гаранции за ПРО. Дори ако допуснем, че Обама е абсолютно искрен и играе честно, той не е вечен. Американските президенти не могат да остават в Белия дом повече от 8 години. Случва се и да бъдат убити като Кенеди или принудени да подадат оставка като Никсън, подписал през 1972 г. (…) договора за ПРО, изхвърлен на бунището след 40 години от Джордж Буш младши“, се казва в коментара. „Независимо колко ще продължи тази комедия, всички разбират, че бездруго ще се наложи страните да се разберат“, пише електронният вестник. При това Москва набляга върху качеството на бъдещия договор и не бърза да го подпише до 12 април, защото има какво да предложи на предстоящия форум. Според „Утро“, „на фона на кризата, ударила лидерските позиции на САЩ, предложенията на руския президент Дмитрий Медведев да бъде създадена единна система за сигурност изглеждат все по-актуално“.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.