САЩ и Израел остават скарани за строежите в Източен Ерусалим

Дори след напрегнатото посещение на Бенямин Нетаняху в САЩ Израел остана скаран с двама от най-силните си съюзници, пише в.“Ню Йорк таймс“. Срещата лице в лице с Барак Обама не успя да намали кризата около оспорвания план за мир в Близкия изток. Докато Нетаняху разговаряше с Обама в Белия дом, другият ключов съюзник на Израел – Великобритания – изгони израелски дипломат от Лондон. Официално от Белия дом заявиха, че се опитват да тушират двуседмичното напрежение между Вашингтон и Тел Авив, но според мнозина същинската конфронтация тепърва предстои, тъй като Обама е решен да изпълни обещанието си да постигне мир между израелците и палестинците, отбелязва изданието.

Срещата на Нетаняху с Обама продължи два часа при пълно информационно затъмнение, подчертава „Вашингтон пост“. Обикновено при посещение във Вашингтон лидерът на държава съюзник очаква, че ще има обща пресконференция с президента или поне ще позира с него за снимка. Вчера обаче Белият дом дори не разпространи изявление за темите, които са били разисквани, посочва „Вашингтон пост“. Речта на Нетаняху пред Американско-израелския комитет по обществените въпроси бе посрещната с овации, а на Капитолийския хълм той бе посрещнат като герой. Администрацията на Обама обаче го прие хладно – без церемония в Розовата градина на Белия дом, пише „Вашингтон пост“.

Нетаняху, който е под огромен натиск от администрацията на Обама да спре строежа на еврейски жилища в Източен Ерусалим, даде да се разбере, че правителството му няма лесно да се огъне пред американските искания, пише вестник „Ню Йорк таймс“. В реч във Вашингтон пред делегати на годишната конференция на най-голямата лобистка еврейска организация в САЩ Нетаняху повтори, че Израел не планира замразяване на тези строежи и отхвърли тезата на американската администрация, че тази политика на Израел възпрепятства мирния процес.

Бившият посланик на САЩ в Израел Даниъл Кърцър заяви, че речта, която държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изнесе пред делегатите преди Нетаняху, е успяла да потвърди стратегическото значение на отношенията между САЩ и Израел, без да се правят отстъпки по проблема с еврейските жилища. Той посочи, че администрацията на САЩ не е предложила алтернативни мерки. „Тук е преценено, че САЩ няма да налагат собствените си възгледи“, отбелязва Кърцър, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

Все пак, след една седмица, през която произраелските наблюдатели се безпокояха, че Израел и САЩ са на ръба на криза в двустранните отношения, речта на Клинтън пред еврейската лобистка организация във Вашингтон звучеше успокояващо за Израел. Въпреки прогнозите, че ще бъде посрещната враждебно, делегатите реагираха учтиво на речта й, отбелязва вестникът. САЩ и Израел опитаха да върнат доброто равнище на отношенията си след близо две седмици напрежение заради разногласията им по плановете за строеж на еврейски жилища в Източен Ерусалим, като се ангажираха да продължат с усилията за възобновяване на израелско-палестинските мирни преговори, пише в. „Вашингтон пост“.

Администрацията на САЩ оказва натиск над Нетаняху да отмени одобрението на плановете за строеж на еврейски жилища, да направи жестове на добра воля към палестинците и да се съгласи да включи Източен Ерусалим и други въпроси за финалния статут на бъдещата палестинска държава в дневния ред на непреките преговори с палестинците, които се уреждат от специалния пратеник на САЩ за Близкия изток Джордж Мичъл. Нетаняху изглежда е приел второто и третото искане, но отхвърля всякакви отстъпки по първото, отбелязва вестникът.

„Израел отправя предизвикателство на Обама по въпроса за строежа на жилища в Ерусалим“, пише „Таймс“. Президентът на САЩ трябва да реши най-сериозната криза за последните десетилетия в отношенията между Америка и най-близкия й съюзник в близкоизточния регион Израел, отбелязва вестникът. Кметът на Ерусалим Нир Баркат заяви, че никой не възнамерява да оскърбява Америка. „Опитваме да се вслушваме в американската администрация. Искам обаче всички да разберат – замразяване на жилищното строителство в Ерусалим няма да има“, цитира „Таймс“ думи на Баркат.

Статутът на Ерусалим трябва да се определи в преговорите за мир в Близкия изток. И палестинците, и израелците искат този град да е тяхна столица, припомня изданието. Възможно е строителството на еврейски жилища в Източен Ерусалим да бъде отложено за известно време, за да се възобновят преговорите с палестинците, обаче Израел даде да се разбере, че и дума не може да става за отказ от това строителство, отбелязва „Таймс“.

Вчера повече от всякога Нетаняху се нуждаеше от уменията си на политически Худини, обобщава „Таймс“. Знаейки, че не може да си позволи конфликти с Вашингтон, главният съюзник на Израел във враждебен за него регион – премиерът не можеше да рискува и открито да се противопостави на президента на срещата им в Белия дом. Нетаняху не може да си позволи да се подчини на исканията на САЩ и да замрази строителството в Източен Ерусалим, защото властта му зависи от коалиция на твърдолинейни националисти и ултраортодоксални еврейски партии, които са крайно подозрителни към администрацията на Обама. Авигдор Либерман, неговият външен министър, който е преселник от Молдова, на практика живее в еврейско селище на Западния бряг.

Арабските лидери многократно повтаряха, че мирът в Близкия изток е възможен, само ако САЩ притиснат Израел, отбелязва „Вашингтон пост“. Според редица експерти обаче тези надежди са напразни. По въпроса за Източен Ерусалим Нетаняху смята, че замразяването на строителството е равнозначно на политическо самоубийство за коалицията му, така че натискът от САЩ не може да го принуди да направи това.

Залозите са големи – както за САЩ, така и за Израел, но вероятно Нетаняху ще е този, който ще трябва да измисли начин да сложи край на най-острата криза в двустранните отношения. Според израелски анализатор, цитиран от „Таймс“, Нетаняху вероятно тайно ще се съгласи и ще замрази строителството за достатъчно дълъг период, през който САЩ ще могат да върнат палестинците обратно на масата за преговори. Подобна „тайна“ бързо ще изтече в израелската преса, но Нетаняху ще може да отрече и да запази целостта на коалицията.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.