Здравна реформа – Пирова ли е победата на Обама?

Барак Обама подписва закона за здравната реформа. Снимка: Белия дом

Обама използва 22 писалки, за да подпише историческия документ, всички от които ще бъдат раздадени в знак на благодарност на хора, работили за приемането на закона. Имайки предвид, че Барак Хюсеин Обама се изписва с 18 букви, президентът трябваше да прояви изобретателност, за да се подпише с 22 писалки, отбелязва „Таймс“. Подписването на важни документи с няколко писалки, раздавани после като сувенири, е традиция в Белия дом, датираща от няколко десетилетия.

Но Обама подписа закона за здравната реформа „сред предупреждения за Пирова победа“, пише „Дейли телеграф“. Приемането на закона в Камарата на представителите с 219 на 212 гласа, при което 34 демократи се присъединиха към единната при вота републиканска опозиция, стана значима победа за Обама. Критици обаче предупредиха, че тази победа може да се окаже Пирова и да доведе до изборно поражение за партията му на междинните избори за Конгрес през ноември. Рейтингът на Обама постоянно пада и слезе под 50 процента през 14-те месеца, в които той неуморно защитаваше необходимостта от реформа на здравното осигуряване.

Церемонията по подписването още не беше свършила, когато хората започнаха да се питат „И сега какво?“, коментира „Ню Йорк таймс“. Много важни задачи чакат и въпреки че Обама заслужава почивка, той трябва да надгражда и да не се задоволява с досегашния си успех. Първата и най-важна задача е икономиката, особено създаването на работни места, отбелязва изданието.

В друга статия „Ню Йорк таймс“ определя историческата победа на Обама като най-големият удар срещу икономическото неравенство в американското общество. Реформата ще разпредели разходите за нещастията на отделния човек – болест, смърт, пожар, наводнение – между цялото общество, пише вестникът. От края на 70-те години на миналия век делът на здравноосигурените американци намаля и пропастта между болните и здравите се задълбочи. Здравната реформа ще промени тази тенденция. До 2019 г. 95 на сто от американците ще бъдат здравноосигурени – с 10 процента повече, отколкото са сега, и с близо 90 процента повече от края на 70-те години на миналия век. В здравната реформа обаче има много неясноти. Това може да се окаже от полза за републиканците на частичните избори тази есен или да затвърди управлението на демократите.

Според „Ню Йорк таймс“ обаче републиканците ще оберат и някои негативи от единното си противопоставяне на здравната реформа. Според допитвания голяма част от американската общественост е скептична към тази реформа или направо й се противопоставя. Същевременно обаче, много от мерките на реформата, които влизат в сила от тази година – като ограничения срещу застрахователни компании, които отказват застраховка върху вече съществуващи болести в момента на сключването й или разширяването на поемането на разходите за лекарства с рецепта за хората от третата възраст – се ползват с огромна обществена подкрепа.

А по-спорните мерки, като даване на здравно покритие на лечението за незастраховани, ще влязат в сила чак след няколко години, отбелязва изданието. Републиканците заплашват да оспорят конституционността на закона за здравна реформа, пише „Гардиън“. Според генералния прокурор на щата Юта Марк Шътлеф, някои мерки в закона нарушават конституцията на САЩ, както и някои права на личността и правомощия на отделните щати. В тринайсет щата прокурори републиканци сезираха съда за закона за здравната реформа, а сенаторите търсят начин да анулират закона, пише и британският „Таймс“. Но докато Обама е президент, опитите им ще бъдат неуспешни, тъй като той може да наложи вето на предложението за анулиране на закона. Съдебният иск се основава на така наречената „търговска клауза“ в американската конституция, която забранява на правителството да принуждава гражданите да купуват застраховки.

Сенаторите от Републиканската партия се опитват да внесат поправки в закона от 150 страници, продължава темата в.“Вашингтон пост“. Републиканците се зарекоха да се възползват от всяка възможност да предложат поправки, за да саботират закона и да предизвикат объркване в редиците на демократите. Месеци преди частичните избори през ноември републиканците започнаха кампания за анулиране на новото законодателство. Сенатът ще обсъжда поправките в продължение на 20 часа и ще подложи поправките на гласуване, което може да приключи в петък. Републиканците имат две цели тази седмица – да се противопоставят на определени части от закона и да предложат поправки, които демократите няма да могат да отхвърлят.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.