Борби за власт сред корупция и престъпност в руската милиция

Чарлз Кловър

Служител на ОМОН тъпче националното знаме на Русия. Снимка: нютаймс

На 26 януари двама снажни яки мъжаги дойдоха в редакцията на московския опозиционен седмичник „Ню таймс“, за да споделят история, оказала се сензационна. Те бяха служители на елитния Отряд на милицията със специално предназначение ОМОН, на който се поверяват най-сложните полицейски задачи в държавата – охраняването на официални лица, щурмуване на убежища на банди на организираната престъпност и борбата с безредиците.

Някакъв жесток обрат обаче е настъпил в някога гордите им редици. В продължение на два часа двамата разказваха за корупцията и престъпността в собствената им част. Били се превърнали в банда под наем. Техният батальон организирал и охранявал мрежи за проституция, казаха те. Изпълнявали функцията на частни телохранители на грузински престъпен бос. Срещу 50 000 рубли звено от тяхната част можело да изземе бизнес помещения под измислен претекст – практика, която на руски наричат „рейдерство“. Лейтенант бил уволнен от силите, след като отказал да изпълни противоречащо на закона нареждане да разпръсне разрешена демонстрация срещу строеж на открит пазар в Москва. Те бяха роби, казаха офицерите. Шефовете им получавали рушвети за използването на частта им за частни нужди, често незаконни. „Батальонът се превърна в структура за правене на пари“, отбеляза единият от тях.

Историята наелектризира руските политически кръгове. Корупцията в милицията е добре известна на повечето руснаци, плащали подкупи, за да се спасят от пътни глоби или нещо по-лошо. Милицията може да бъде наета за всякаква работа – от пазенето на павилион за хотдог до извършване на убийства. Смущаващ обаче бе мащабът на проблема, разкрит в статията, освен това, зрелищното разкриване на тайни бе доказателство за задкулисни политически борби.

Вътрешното министерство отрича твърденията и уверява, че е жертва на „медийна кампания“ за дискредитирането му. Министерството даде под съд „Ню таймс“ за клевета. Един от двамата мъже – Сергей Таран – по-късно оттегли твърденията си, заявявайки, че никога не е стъпвал в редакцията на „Ню таймс“. Списанието обаче застана зад материала си. На следващата седмица „Ню таймс“ публикува снимки от охранителните си камери на двамата мъже, включително на Таран, чиято самоличност разкри, след като той отрече да е давал интервю в редакцията на списанието. Те предоставиха и запис на интервюто, уредено от представителя на милиционерския профсъюз Михаил Пашкин.

Пашкин разпространи изявление, което според него е подписано от двамата мъже, отправили обвиненията. „Всичко казано в статията е вярно. За тези неща говорим вече 10 години пред УСБ (управлението за вътрешна сигурност), но те просто ги покриват“, каза той. Пашкин добави, че Таран, който бил уволнен през октомври миналата година за изнудване на азербайджански бизнесмен, бил заплашен със съд по случая, ако не се отрече от думите си. Според „Ню таймс“ Таран не може да бъде открит за интервю, а колегата му остава анонимен и продължава да работи.

Истина, несъмнено, има и при двете страни в спора. Свидетелствата на оперативните работници звучат правдоподобно, въпреки че не са достатъчно подробни и поради това трудно могат да се проверят. Съвсем вярно е също, че наскоро министерството бе жертва на кампания за дискредитиране, докато опозиционните на правителството фракции се боричкат за позиции и се опитват да свалят от поста вътрешния министър Рашид Нургалиев. Иля Барабанов, заместник-редактор на „Ню таймс“ и съавтор на статията, каза: „Ние, разбира се, не можем да знаем всичко, което се случва в страната. Това, което можем да направим, е да проверим фактите. А фактите казват истината“.

В допълнение на безпрецедентните разкрития за корупцията в полицията, последвалото медийно „меле“ се фокусира върху това дали те са знак за големи сътресения в структурите на силите за сигурност и, в по-широк план, в руската държава. Кирил Кабанов, ръководител на независимия Национален антикорупционен комитет, отбеляза: „Човек винаги трябва да внимава с правоохранителните служби – те са затворена корпорация. Там има постоянни конфликти, за които не можем да знаем. На мен ми се струва, че някой някъде иска да стане нов вътрешен министър“.

В Москва не е тайна, че някои приближени на президента Дмитрий Медведев фигури биха искали той да изпълни обещанията за реформи и да поведе Русия в нова политическа посока, дистанцирайки се от ментора си, премиера Владимир Путин. Макар Медведев да изглежда лоялен на Путин, който едва ли не го назначи на президентския пост през 2008 г., и остава главна ръководна политическа фигура в Русия, между двамата се проявяват известни разногласия. Според печата, Медведев се опитал да отстрани Нургалиев миналата пролет, след придружен със стрелба запой, организиран от високопоставен представител на московската милиция. Опитът му обаче бил спрян от Путин.

Вътрешното министрество е печално известна с корупцията си институция и прочистването му е жизненоважно както за руското ръководство, така и за имиджа на президента Медведев на истински лидер“, казва Димитри Саймс, ръководител на центъра „Никсън“ във Вашингтон. „Очевидно е обаче, че има елемент на политически футбол в кампанията“, добавя той. Слабостта на Нургалиев, казват някои, е симптом за променящо се равновесие на силите в самия режим. Нургалиев, подобно много висши служители на вътрешното министерство, идва от КГБ. Негов шеф, докато работел в провинция Карелия, бил Николай Патрушев – бивш директор на наследила КГБ Федералната служба за сигурност (ФСС). Но Медведев направи Патрушев секретар на Националния съвет за сигурност – формално повишение, което обаче му коства влияние, а може да е засегнало и авторитета на Нургалиев.

Независимо от задкулисните машинации е ясно, че корупцията в милицията се превърна в център на общественото внимание. Надига се вълна от възмущение, а Медведев натрупа точки, уволнявайки висши служители и обещавайки да реформира милицията. Президентът уволни неотдавна 18 високопоставени служители на вътрешното министерство. Уволни и 15 висши служители на затворите след сензационната смърт на адвоката Сергей Магнитски в ареста – той бе хвърлен в затвора, след като подаде жалба срещу милиционер, обвинен в участие в измама за няколко милиона долара. Медведев обеща да уволни още 140 000 милиционери. Според Пашкин обаче дори и това няма да помогне. „То е като да вземеш едно болно тяло и да отрежеш 20 процента от ръцете и краката. Така няма да го излекуваш“, казва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.