Гърция още се надява на помощ от ЕС

Трескави задкулисни разговори се водят в Брюксел по въпроса за помощта за Гърция. Французи, испанци и италианци настояват за решение на сесията на върха на ЕС на 25 март, а нови изявления в тази насока направи вчера и председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Все пак обаче председателят на еврозоната е резервиран на фона на негативната позиция на Германия. В интервю за германския в. „Ханделсблат“ Барозу призова европейските ръководители да приемат механизъм за „координирани двустранни заеми“, който да бъде предоставен на разположение на Гърция.

Нужно ни е решение на тази сесия, в противен случай ще бъде застрашена стабилността на еврозоната и ще бъде насърчена спекулацията, каза той, допълвайки, че „без солидарност няма Европейски съюз“. Длъжни сме да подкрепим Гърция, тъй като по този начин подкрепяме и еврозоната, заяви френският външен министър Бернар Кушнер. Необходимо ни е компромисно решение за Гърция, защото се решава надеждността на еврозоната, каза от своя страна италианският външен министър Франко Фратини. Когато една страна от еврозоната преживява труден период, ние сме длъжни да се намесим, изтъкна той.

Испанското председателство на ЕС желае да бъде взето решение в подкрепа на Гърция на сесията на външните министри и ще работи в тази посока, заяви испанският външен министър и председателстващ Съвета по Общи въпроси Мигел Анхел Моратинос. Испанският представител окачестви сегашния момент като важен за бъдещето на ЕС и еврото. Ще положим всички усилия, за да покажем солидарността, която Гърция заслужава, каза той. Президентът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер не изключи възможността за едновременна помощ за Гърция от страни-членки и от МВФ, макар че лично той е против. Трябва бързо да решим, но е наложително да се споразумеем на сесията на върха, подчерта Юнкер, който очевидно е подложен на натиск от страна на германския канцлер Ангела Меркел да не бъде взето решение тази седмица.

Според представителка на Комисията, Барозу ще продължи да полага всички усилия за вземането на решение преди или по време на сесията на върха. Тя дори разкри, че председателят на Комисията непрестанно обсъжда с Меркел този въпрос и увери, че предложеният механизъм за заеми на двустранна основа за Гърция е напълно съвместим с европейското законодателство.

Законодателството на ЕС забранява да бъдат спасявани страни от еврозоната, но в случая с Гърция ние не говорим за спасяване, а за помощ, каза представителката, допълвайки, че Брюксел никога не е предлагал нещо, ако преди това не е сигурен, че то е съвместимо с Лисабонския договор. Заслужава да се отбележи, че в стремежа си да убеди германското правителство Комисията предлага на предстоящата сесия на върха да бъде взето само политическо решение за създаването на механизъм, а за по-късен период да бъдат преместени условията и активирането на двустранните заеми за Гърция от страните в еврозоната.

Във връзка с второто решение по всяка вероятност ще бъде определено и евентуалното участие на МВФ, за което настояват германците. Натискът на партньорите обаче засега не изглежда да е довел до промяна в позицията на германското правителство. Германският външен министър, който се смята за най-отявления противник на тази помощ за Гърция, заяви в Брюксел, че трябва да се запази натискът върху Гърция, за да може да се даде тласък на реформите. Той повтори, че на сегашния етап не стои въпрос за намеса на еврозоната. Всяка финансова помощ за Гърция ще бъде под формата на заем, който обаче ще бъде съпроводен с много строги условия, заяви президентът на европейската централна банка Жан-Клод Трише.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.