Млади магистрати срещу корупцията и Секуритате

Изабел Веселинг

Те са на възраст между 24 и 29 години и са новите съдии, адвокати и прокурори на Румъния. Без да се отчайват от съдебната система, оформена от дългите години комунистическа диктатура и подлагана на критики от Брюксел, те искат „да имат куража да променят нещата“. За тях надзорът на Европейския съюз, който вчера прикани Букурещ да превърне съдебните реформи и борбата с корупцията в „национален приоритет“, е добре дошъл „остен“ за съдебната система, макар че политиците биха искали да се отърват от него.

„Предвид комунистическото ни минало вече сме постигнали много за 20 години. Бяха направени важни структурни промени в съдебната система, но преди всичко е необходима воля за изпълнение на реформите и тази воля ще дойде и от наша страна“, посочва 24-годишната Габриела Олариу, магистър по право и бъдещ адвокат. „Изпълнена съм с надежда. По всякакъв начин трябва да хармонизираме стандартите си с европейските“, смята Анка Чернац, млад адвокат, завърнал се в Румъния след следване и стаж в чужбина.

Анка, Габриела, както и още 16 млади съдии, прокурори, адвокати и юристи, бяха избрани да участват в интензивен курс на обучение, озаглавен „Лидери за съдебната система“. Организирана от германската фондация „Конрад Аденауер“, тази програма цели да ги подготви „да вземат активно участие в реформата на съдебната система“, поставяйки акцент върху спазването на етичните правила. Интервютата в рамките на процедурата за подбор изпитаха лоялността и етичните принципи на кандидатите, подчертава един от организаторите, Корина Ребеджа. „Искаме да подкрепим бъдещия елит на Румъния. Терминът „елит“ визира квалифицирани хора, които искат да работят за благото на обществото“, подчертава директорката на програмата „Правова държава в Югоизточна Европа“ Стефани Рикарда Рус.

Правосъдието, което все още се сблъсква с проблеми по отношение на неподкупността, има нужда от „промяна в манаталитета“, отбелязва румънският министър на правосъдието Каталин Предою. През 2009 г. шестима съдии и прокурори бяха осъдени за получаване на подкупи в размер от 100 до 45 000 евро. „Очаквам от тази програма да ни помогне да се справяме в реални ситуации. Например, ако съм съдия и председателят на съда ми оказва натиск да издам определено решение, какво трябва да направя?“, посочва Габриела Олариу.

„Корупцията сред съдиите не е толкова разпространена, колкото обществеността смята, но има много формалности, които ненужно удължават съдебната процедура“, коментира Даниел Митрауца, съдия в северния град Яш. Той се надява програмата да му даде знания и най-вече „повече кураж“, за да промени нещата.Присъствието на множество магистрати, продукт на комунистическата система, и взаимната подкрепа, които някои от тях си оказват, все още създават проблеми.

През януари изборът на съдия Флорика Бежинариу, обвинена, че е сътрудничила на комунистическата тайна полиция Секуритате, за председател на Върховния съвет на магистратите, още повече помрачи образа на румънската съдебна система, на която според последните анкети доверие имат едва 20-26 процента от румънците. Този оспорван избор предизвика остри протести сред магистратите реформатори, настроени критично към сегашната система. Сред тях са и младите „лидери за съдебната система“. „Трябва да покажем, че в румънската съдебна система има достойни хора, които могат да служат за пример. За да може новото поколение, които иска да остане в Румъния, да запази мотивацията си“, подчертава Рус.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.