Игор Шувалов – царят на модернизацията на Русия

Игор Шувалов. Снимка: федпрес

Игор Шувалов е първи заместник на руския министър-председател Владимир Путин, отговарящ за реформирането на икономиката. Той освен това управлява суверенния фонд на Русия, възлизащ на 200 милиарда долара. Смятан за един от ключовите либерални гласове в страната днес, Шувалов има задачата да помогне на Русия да се отърве от зависимостта си от природните ресурси. Той говори пред Оуен Матюс от „Нюзуик“ в Москва. Предлагаме откъси от интервюто:

– Две години след началото на кампанията на президента Дмитрий Медведев за борба срещу корупцията, Русия остава една от най-корумпираните държави в света.

– Има разлика между нашия имидж зад граница и истинския инвестиционен климат. Проучвания сред чужденци, които работят в момента в Русия, показват, че, да, те се сблъскват с корупция и други трудности всеки ден, но възприемат нещата по-положително, отколкото пише в чуждестранни изследвания. Трябва да работим върху нашата информационна политика. Ние обаче не сме откъснати от действителността; виждаме, че е налице реален проблем.

– Опитът на чуждестранни и руски компании, които буквално са били откраднати от техните собственици, навежда на мисълта, че бюрократите, които имат добри връзки, могат да вземат каквото си пожелаят. Какво правите по този въпрос?

– Укрепването на правото на собственост е един от ключовите приоритети. Приехме нови правила, за да направим кражбите на компании по-трудни. Не можем да претендираме, че ще променим цялата система за един миг, но е наше задължение да променяме нещо всеки ден. В същото време, нито една държава не може да позволи на чуждестранните инвеститори да правят каквото си искат. По-цивилизовани сме в сравнение с преди 10 години, а инвеститорите също се научиха, че не могат да се държат като варвари.

– Много инвеститори смятат случая със Сергей Магнитски – адвокатът, който се опита да извади на показ извършена от чиновници данъчна измама за 500 милиона долара и почина в затвора миналата година, за тревожен знак, че правителството не желае да разследва или да съди бюрократи на най-високо равнище.

– Не правете прибързани оценки. Едно подробно разследване ще отнеме време. Обърнете внимание, че отговорът на Медведев бе незабавен и съвършено непоколебим: че ще има старателно разследване.

– Колко високо може да стигне едно такова разследване?

– Вече не е възможно човек да се защити благодарение на връзките си. Никой не е над закона. Никой.

– Нито дори Федералната служба за сигурност?

– Има заведени дела и срещу служители на ФСС. Културата се променя. Хората вече не постъпват в милицията с очаквания, че ще крадат през цялата си кариера. Но и правителството, и Кремъл виждат много ясно, че корумпираните милиционери са една от най-големите пречки пред развитието на Русия.

– Как планирате да изтръгнете Русия от нейната зависимост от петрола и природния газ?

– Световната икономика става по-зелена и това ще намали търсенето на въглеводородни горива. Ще продължим да доставяме петрол и газ, докато те са необходими, но няма да залагаме бъдещето си на това. Русия разполага с огромни природни ресурси, но ние имаме и огромен брой жители, всеки от които е образован. Хората ни сравняват с Бразилия и Индия, но всъщност ние сме уникални, защото имаме толкова високо образовано население. Така че трябва да впрегнем нашето ноухау в природните ни ресурси. В продължение на много време нямаше механизъм за постигането на тази цел, но сега насърчаваме университетите да започват бизнес и аз наскоро бях в Московския институт за физика и техника, за да се запозная с техните „инкубатори“ за малки бизнес проекти.

– Означава ли митническият съюз, който Русия сключи с Беларус и Казахстан, че присъединяването към Световната търговска организация вече не е приоритет?

– То все още е важен приоритет. Нашите партньори обаче изглежда не искат да ни пуснат да влезем в СТО. Затова решихме да продължим напред със собствен митнически съюз. Той няма да възпрепятства или да замени нашите ангажименти към СТО. След време искаме да превърнем митническия съюз в единно икономическо пространство по границите на Европейския съюз, в крайна сметка с обща валута. Това обаче остава за бъдещето.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.