Израелците подкрепят и Нетаняху, и опозицията

Джеф Абрамович

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Ако може да се вярва на последните допитвания до общественото мнение в Израел, една година след като министър-председателят Бенямин Нетаняху встъпи в длъжност, резултатите от изборите, които го върнаха на власт, все още не отразяват ясно нагласите на обществото. Макар повечето участници в допитване, публикувано във в. „Йедиот ахронот“, да предпочитат Нетаняху за премиер, ясно мнозинство желае също така опозиционната лидерка Ципи Ливни и нейната центристка пария Кадима да се присъединят към неговата дясна коалиция.

Кадима спечели едно място повече от партията Ликуд на Нетаняху на изборите на 10 февруари 2009 г., но тъй като десният блок от партии, в който Ликуд е водеща, спечелиха повече мандати от левите и центристките партии, бе възложено на Нетаняху да състави правителство. В предизборната кампания Нетаняху се възползва от общото усещане, или по-скоро от надеждата, че той е съзрял от раздразнителния политик, постоянно обвиняван в двуличие при напускането на премиерския пост през 1999 г., както и от това, че бе смятан за по-способен да се справи със заплахата от ядрената програма на Иран.

Нетаняху успя също да се възползва от разочарованието на все повече и повече израелци от мирния процес, след като реални възможности бяха пропилени от палестинското отхвърляне на израелските предложения за мир през 2000 г., последвалото палестинско въстание и събитията след изтеглянето на Израел от ивицата Газа през август и септември 2005. Газа трябваше на бъде пробният модел за това как израелското изтегляне от окупирана територия ще допринесе за мира. Вместо това изтеглянето бе последвано от зачестили ракетни атаки на палестински бойци срещу съседни израелски села и градове, което доведе до опасения, че същите действия ще последват изтегляне на Израел и от Западния бряг.

При формирането на правителството Нетаняху се опита да създаде коалиция на националното единство и предложи на Кадима да се присъедини, но Ливни поиска двамата с Нетаняху да заемат премиерския пост на ротационен принцип. Нетаняху отказа и състави правителство без нея, разчитайки само на десни и националистически партии, а също примамвайки левоцентристката Партия на труда като „смокиново листо“, както не особено любезно се изразиха критици на това решение. Ако се е надявала дясното правителство на Нетаняху скоро да се разпадне, Ливни се е разочаровала. Израелският премиер успя да оцелее миналата година с непокътнато правителство, което е единствената му заслуга според скептични наблюдатели.

Въпреки брожението сред депутатите от Партията на труда никой от недоволните от участието в коалицията с Нетаняху законодатели не е предприел сериозни стъпки да накара цялата партия да напусне правителството. И постоянните нападки на Ливни срещу кабинета не постигнаха конкретен резултат. Ако коалицията на Нетаняху бъде изправена пред заплаха през втората година от управлението й, тя ще дойде от самото правителство, а не от другаде. Причина за това няма да бъде единствено евентуално оттегляне на партньорите му националисти като протест срещу мирни стъпки, които премиерът може да предприеме или да бъде принуден да приеме под натиска на САЩ.

Нетаняху е изправен пред засилващи се призиви в страната да смени външния министър Авигдор Либерман, водач на ултранационалистическата партия Израел Бейтену, която с 15 места в парламента е основният коалиционен партньор на Ликуд. Роденият в Русия Либерман, оспорван избор за външен министър, започна изпълнението на функциите си с отхвърляне на мирния процес от Анаполис, на който се основаваха израелско-палестинските преговори през 2008 г. Той продължи, както започна – с войнствена, открита дипломация, потвърждавайки най-големите опасения на скептиците. Досега Нетаняху устоява на исканията да уволни външния министър, подчинявайки се на коалиционния диктат, който прави израелските премиери зависими от подкрепата на други партии. Но полицията неотдавна препоръча на Либерман да бъде потърсена отговорност по редица обвинения, включително за подкупи, измама и пране на пари.

Либерман заяви, че ще се откаже и от поста външен министър, и от лидерството на партията, ако срещу него бъде повдигнато обвинение, но Израел Бейтену ще остане в коалицията. Обещанието му още не е подложено на проверка, но ако Либерман напусне, Нетаняху би могъл да се възползва от възможността да поднови предложението към Ливни да го замени. При подобно развитие Израел ще има правителство, в центъра на което ще бъдат Ликуд и Кадима, каквото според допитванията до общественото мнение предпочитат мнозинството израелци.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.