Глътка въздух за Гърция от ЕС

Гърция пое значителна глътка въздух. Решението на европейските ръководители и най-вече съобщението, направено от президента на Европейската централна банка за приемане на гръцките облигации като гаранция и през 2011 г., създават една по-широка сигурност в случай, че Атина не успее да вземе заем при изгодни лихви следващата седмица. Преди всичко решението облекчава гръцките банки, оказали се пред изключително критичен момент заради трудностите при финансиране от международните пазари.

Би могло да се каже, че Жан-Клод Трише първоначално не е желаел МВФ да участва в помощта за Гърция заради съображения от институционален характер, но след това успя да прокара тезата за приемане на гръцките облигации като гаранция за евентуален заем. Какво обаче ще се случи следващата седмица, когато Атина ще се опита да вземе заем?

Ако спредовете, които тя ще бъде призвана да плати, са в границите на 200 процентни единици за десетгодишните облигации, това ще е изключително позитивно. Ако обаче те се доближат до 300 единици твърде вероятно е да бъде задействан механизмът за оказване на помощ с участието на ЕС и МВФ.

Истина е, че преди няколко месеца правителството успя да приеме най-сурови мерки. Мерките за икономии обаче са само началото, но не и краят на тези съкращения на държавните разходи. През октомври Папандреу постигна блестяща победа на изборите с лозунга, че „има пари“. Според някои обаче изглежда, че той е имал предвид държавните служители.

Гърция ще преодолее първото голямо препятствие за този заем, но се задават и други такива не по-малко трудни препятствия. Никой не може да предвиди дали и как дълбоката рецесия ще се отрази на реализацията на плана за стабилност на гръцката икономика. А тази голяма несигурност ще повлияе върху предоставянето на заем на страната и през втората половина на годината, а освен това и през следващите две години.

Второто предизвикателство е дали правителството наистина ще си свърши работата и ще започне да реже разходите в държавния сектор и ще сложи ред в реалната икономика. В тази две направления не са направени съществени крачки, но за тях няма и много време. Би било голяма грешка решението на Съюза да се изтълкува в Гърция като „бял чек“ и нещата на политическата сцена в страната да продължат в същото темпо сякаш нищо не се е случило и сякаш няма голяма криза.

Трудностите са пред Гърция. Решенията на партньорите и на Трише отразяват дълбоките геополитически процеси, които са на път да променят радикално Европейския съюз. Гърция е само индикатор за това, което предстои да се случи. Оттук насетне обаче зависи само от нея как ще действа, за да преодолее тази трудна ситуация, в която се намира страната.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.