Нови разкрития за педофилия разтърсват Ватикана

Скандалът със сексуално малтретиране на деца, разтърсил католическата църква, се задълбочава все повече, след като прокурори заявиха, че обмислят повдигането на наказателни обвинения срещу свещеник, заподозрян за посегателства над деца в Германия, а папа Бенедикт Шестнайсети прие оставката на ирландски епископ, за когото се твърди, че не е реагирал на случаи на издевателства.

Според църковни служители в Мюнхен отец Петер Хулерман бил обвинен през 1998 г. в посегателство над дете, а църковни служители в Северна Германия казаха, че имат доказателства за поне още два случая на сексуално малтретиране, извършени от свещеника през 70-те години, с което увеличиха обвиненията, предполагащи извършването на системни издевателства в продължение на 20 години. През този период църковните власти местели Хулерман от една енория в друга и му позволявали да работи с деца, въпреки че през 1986 г. той бил признат за виновен за блудство.

Папа Бенедикт Шестнайсети също беше замесен в скандала, след като се разбра, че през 1980 г. Хулерман е бил прехвърлен в ръководена тогава от него архиепископска епархия. Папата прие вчера първата оставка на духовник, след като миналата седмица изпрати писмо до ирландската църква във връзка със скандала с издевателствата над деца. Епископ Джон Мейджи беше подложен на силен натиск да се оттегли, след като църковно разследване установи, че той не е реагирал на сигнали за малтретиране и че не е предприел действия за защита на децата.

Американски ерхиепископ е предупредил преди 14 години Ватикана за свещеник, за когото се предполагало, че е извършвал сексуални посегателства над деца, но Ватикана не предприела мерки. Според документи, през 1996 г. тогавашният архиепископ на Милуоки Рембърг Уикланд изпратил до Конгрегацията за доктрината на вярата, оглавявана тогава от кардинал Йозеф Ратцингер (сегашният папа Бенедикт Шестнайсети), писма, в които предупредил, че има съмнения за извършени от свещеник Лорънс Мърфи издевателства, но не получил отговор от Ратцингер.

Осем месеца по-късно вторият по ранг в Конгрегацията за доктрината на вярата кардинал Тарчизио Бертоне (който сега е държавен секретар на Ватикана) казал на епископите в Уисконсин да започнат тайни дисциплинарни процедури, които обаче били спрени от Бертоне, след като Мърфи, починал през 1998 г., писал до Ратцингер, че се е покаял, че е болен и че давността за предприемане на действия по случая е изтекла.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.