„Родители чудовища“ тероризират японските училища

Мива Сузуки

Плакат на японския филм „Родителят чудовище“

Те искат от учителите да перат дрехите на учениците и да им режат ноктите, да водят техния малчуган на училище или да му приготвят закуската: „родителите чудовища“, както ги кръстиха медиите, диктуват своите правила на едни измъчени преподаватели в Япония. „Това са родители, които се интересуват само от своето дете и искат от учителите да се отнасят към него по специален начин“, обяснява преподавателка в Токио, която едва смогва да преброи получените молби от родители в училището си. „Една от тези майки ни се обажда редовно в 7.30 ч. сутринта и ни досажда в продължение на часове. На следващия ден, тя ме пита: „Защо карате моето дете да говори пред другите? То не обича да говори пред хора!“, разказва тя.

Наоки Оги – специалист по образователната система, посвети изследване на тази тема, като представи 700 случая на „родители чудовища“ посредством разказите на учители и други родители. Сред цитираните примери, един родител изисквал от учителя да идва да взима детето му от къщи сутрин, друг пък пожелал преподавателят да приготви закуската на неговия син преди една екскурзия, а трети препатил техен колега бил хокан, в случай че забравел да каже на учениците да си носят чадър на другия ден, ако прогнозата за времето била лоша.

Някои училища получили искания от родители да перат екипите за спорт на техните деца, да им режат ноктите или пък албумът на класа да бъде направен отново, защото един от учениците не бил в най-добрия си вид. Една майка, чието дете счупило стъкло, протестирала, след като била извикана в училището, и дори поискала да бъде обезщетена за причиненото безпокойство: според нея учебното заведение било виновно, тъй като камъкът, хвърлен от нейния хлапак, изобщо не трябвало да се намира в училищния двор.

Явлението „родители чудовища“, описвано от дълго време от японските медии, засяга дори императорското семейство. „Дали принцеса Масако е чудовище?“, се бе запитало наскоро едно списание, след като императорският дворец се намеси официално в едно частно училище в столицата. Айко – дъщерята на принца престолонаследник, е била, според израза на двореца, неразположена в резултат на буйното поведение на своите съученици и това наложило да отсъства една седмица от училище.

В Токио проблемът е толкова сериозен, че е принудил властите да изпратят наръчник на 60 хиляди служители в общинските училища, където са дадени съвети за справяне с „родители чудовища“, тъй като някои искания може да прераснат в драми. Така например, опитна служителка от помощния персонал в детска градина се самоубила през 2002 г., като се самозапалила на работното си място, след четири месеца на оплаквания от страна на един родител, който я упреквал за няколко одрасквания на сина си.

Според официалната статистика болничните на учители поради стрес са се утроили за десет години и 26 хиляди служители на учебни заведения в Токио са застраховани срещу съдебни процеси. Броят им е бил 1300 през 2000 г. Оги вижда корена на проблема в дерегулацията от началото на новия век, в името на която общините могат да оставят родителите да изберат училище за своето дете, а не да го разпределят в учебно заведение по местожителство.

Според експерта училищата вече се конкурират, за да привличат учениците, като при това ниската раждаемост на архипелага намалява техния брой. „Образованието се е превърнало в стока.“ „Потребителите са богове в големите магазини, където клиентите се ползват със смазващо превъзходство над продавачите. В училището, родителите са в ролята на клиентите“, подчертава той.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.