Българете – сбъркан секс, липса на възпитание и мозъчна антиселекция

Попадения от форума на e-vestnik

Може ли нещо да се създаде в такава среда?

Автор: Bushko

Илюстрация: текпаван

Положението с манталитета на българина е трагично. Вероятно около 85% от населението на нашата мила страна са абсолютни простаци, без елементарно възпитание, първи седем години и т. н. Най-лошото следва: вследствие на тоталното оплюване и напсуване на всичко, на практика няма нито една добра българска идея, дори в Интернет. Интернет и форумите са място за дискусия и генератор на идеи. „В спора се ражда истината” е вярно твърдение, само ако спорещите са джентълмени и изповядват една и съща ценностна система и познания, другото е дрънкалник, говорилня. Понеже всеки се смята за компетентен да напсува всеки – резултатът е: крайна интелектуална и естетическа мизерия, гарнирана с българска посредственост. Нищо смислено в областта на философията, техниката или живота въобще, няма да остане ненапсувано. Българите сме страшни простаци и завистници.

Пример – в даден форум пише: „Моделът на „Нокиа ХХ“ е много готин. Отговор: „Ти си много прост, бе, с тоя модел“. В друг форум се дискутира как колите се движат чрез разлагане на вода. Пичът си е направил труда да преведе от английски този научен факт. Върху него се изливат неща от сорта: „Ти ли си най-големия тарикат?“; „Егати балъка“; „Къш лисиците“ и т. н. Вие представяте ли си, драги читатели – Александър Бел (бащата на телефона), ако бе споделил своята идея да се говори по „жица” в български форум? Или дискусия дали може да се отиде до Луната и да се кацне там, или да се лети със самолет? Представям си българското дискусионно пространство по тези теми – „Абе, Бел, много си дебел – земи се обеси на тази жица“; „Аз и така като викам ме чуват“. Или – „Ей, балъци, на луната не знам дали ще кацнете, ама защо не ми кацнете на КУРА (моля к-ра да не се трие). Или братя Райт (създателите на самолета) питат в български форум преди да полетят, какво мислят хората за тази идея. „Питаш кво мислим дали човек може да лети. Може, ако те прасна отзад.“

Така… приятели, ми кажете, може ли нещо да се създаде в такава среда? Може ли да има гордост? Може ли да има смели и абсурдо–революционни идеи в България? Факт е, че ако човек иска да усети удоволствието от дискусия по дадена тема, трябва да посети чуждоезичен форум. Вижте руските, английските и немските форуми за какво иде реч. Прочетете как се обръщат хората един към друг. За дадено мнение има написани неща от сорта: „Браво“, или „Продължавайте напред“, или „Не бих се съгласил в тази част, защото“… Много ми е тъжно като пиша тези редове, защото се чувствам като глупак в собствената си страна и на собствения си език. Как да споделя нещо или да разкажа, като ще последва лавина от страшни екскременти? Правя го на друг език и се чувствам добре. Резултатът – „форумна” и „коментарна” емиграция – чуждоезичните форуми стават по интересни и богати с участието на българите там, а българското „коментарно пространство” става бедно и остава само тези, които могат да псуват. Странно как и в Интернет се повтаря това което се случва в България.

Колко сме умни българете или за мозъчната антиселекция

Автор: Хамалин (Авторът е български лекар, който работи в Германия)

Ще дам пример от лекарски колегиум в България: неизслушване, нетърпеливост и прекъсване, говорене на висок глас, открито и грубо несъгласие с другото мнение, професионални нападки, подмятания, подигравки, демонстративно големеене и горделивост, неотстъпчивост, караници (след колегиума групирания по двама или по трима с оклюкарстване и злословия). В Германия колегите са обърнат наш хастар: тихо, спокойно разговаряне, всеки бива изслушван с нечовешко търпение (дори и най-голямата глупост да изръси), всяка идея се обсъжда внимателно, никой над никого не се поставя. Подигравка, подценяване, обиждане на другия, дори по най-мек и хитър начин, тук е немислимо да се случи. На една визитация шефът на клиниката не можа да постави във вената на една трудна с вените пациентка канюла, но това го направи една млада лекарка… Как никой не се изтърва да го коментира случая. Ако това се случи в България, елате да гледате с какви лайна ще бъде замерян който и да е колега.

От западните немски вестници чета редовно всеки ден zeit. Не съм хич изненадан от културата на общуване там: нещо, което ни е много далечно, просто на светлинни години сме един от други с онези. Иначе няма как да си обясним, че тия човеци са измислили аспирина, за да го гълтаме когато сме препили в космическата си простотия.

Определено смятам, че българете не сме умни и всичко останало в бит и битие се дължи на този дефицит на сивия събстрат. Българете не могат да разговарят като хората, когато се срещнат на улицата, да не говорим, когато са изпили една ракия. Общуването в мрежата е ново човешко (съвсем нормално и необходимо) приключение и му предстои интересно бъдеще. Бих участвал и с истинските си по паспорт имена. Симпатизирам на някои от форумците и съм любопитен да ги чета заради стила, езикът им и другите подробности. В някои форуми на газети като „Дневник“, „Новинар“ и прехвалената „Сега“, човек, ако не се опростачи, направо си е късметлия.

Това „Пари ми дай, аз акъля си го имам“ може да го изрече само глупав и да влезе в обръщение единствено в глупаво колективно съзнание. Теза, която не издържа по никоя линия. Докато продължава антиселекцията на сивото бг-вещество (примерът с фамозната Желева е блестящ и красноречив) ще се радваме на чалга и куркане на червата. По повод на поканите за ББ (той и пияният Елцин ги пообиколи големците на света и даже се понапика тук таме)… А не е ли наглост с тоя умствен багаж да се натискаш за такива високи постове, да не зачиташ по способните, да ги отстраняваш с непозволени хватки (и докога в Бг ще си траем и ще премълчаваме, и подминаваме крещящата простотия, и заради фалшивата възпитаност, и култура ще им прощаваме на желевките, сякаш те са самите милостивки спрямо нас). Мен са ми началствали главни лекари, които няма да ги допуснат до прага на която и да е обикновена германска болница (единият не можеше да различи жив от мъртъв пациент). Случаят с Желева нагледно показа, че досега в България се упражнява мозъчна антиселекция. Това е големият болен проблем в Бг, за да потръгнат нещата и при нас, на този свят всичко хубаво и добро може да се постигне, зависи кой го порави. Западният свят ни изпреварва, защото при тях главата си стои на правилното място. (Който защитава и оправдава простотията, вечно ще му куркат червата).

Логото с роза-слънце, което беше избрано през 2004 г. за символ на България.

Хамалина до Гошо за плочкаджията и партията

Гошо, яд ме е на простотията, но и това съм го преодолял. Онзи ден прегледах един германски майстор, та знам със сигурност, че значително и далеч по-малко е платен от мен (иначе няма как Германия да е една от водещите в технологиите, ако имаше ценностната българска стълбица). Алвин Тофлър, прочети му книжлето, това казва, че соца и СССР-то заложиха на мотиките и затова катастрофираха. Е, няма, Гошо, да ти работя нощно дежурство в Бг за 75 стотинки и да оперирам апендикса ти за левче. Свърши тая, момко. И да ти се усмихвам, бате. На главите си паднахте и пак акъля ви не идва. Научихте фаянсаджиите на почерпки и мурафети (то не бяха обяд и вечери, слугинаж с мезета, докато ви редят криво плочките. А лекари, учители и всичката друга интелигентна сволач решихте, че ви е длъжна и без пари да ви работи. Е, няма как да стане, сами си го издухахте любимия социалистически строй, това не можете да го разберете.

Още 100 години да ви отпуснат и никой да не ви пречи, пак същото със соца ви ще ви се случи. Или вяра не хващате? Аз 2 вили не направих като линейкаджията (б. р. – шофьор на линейката, с който Хамалина е работил като лекар в България), и пари да имам, пак няма да ги направя, успях само една скромна библиотечка да събера. Аз, пак ти го повтарям, Гошо, ама запомни го, де – няколко като линейкаджията съм им хортувал да не подскачат на площада (б. р. – има предвид митингите на СДС в началото на 90-те), защото вървят срещу „харашото“ си, ама те тогава си въобразяваха, че друго им се пише в бъдещето: басейни на вили, препълнени с мляко, и те си цамбуркат дупетата. А такива като хамалчетата пак да блъскат (ей, да му се не види), стига сополи, ами да се стегнем в главите и да я почнем по-умната. Ако я можем, де (нали си я знаем ние нашата, фаянсаджийската: акъл не ни требе, пари ни дай, докторе. Тъй ми викаше бай Герги, моят майстор плочкаджията.

Партия, на която никой не пречеше вместо „Кремиковци“ да опъне аутобани, вместо дворци като този белия в Арбанаси, да построи хранилище за българската филмотека например, или да потегне някое и друго старо училище, вместо летящата чиния на Бузлуджа – исторически музей. Можеше и някоя и друга болничка модерна):(etc.) Вместо това изтеглиха валутен заем и започнаха разкрасяването на центровете на окръжните градове, които показваха на дипломатическия корпус: нагътаха центровете, унищожиха къщи с богато архитектурно наследство, на тяхно място курдисаха бели кичозни партийни домове, полираха опразнените пространства с мрамор, разплакаха доста хора и ги прокудиха в панелки, издигнаха гранитни паметници на човеци с шмайзери. Лекари и учители бяха принизени до паразити на обществото, търтеи. Фаянсаджиите въздигнати до аристократи на светлото бъдеще.

Сексът като властово отношение

Автор: Y2K

Както мъжките, така и женските установки към секса в България са в мнозинството си примитивни и патриархални. Свирката в България не е любовно, а властово отношение – тя е отношение на господство и подчинение. Властово отношение е и инициираният от женска страна флирт, който трябва да „върже“ „мъжкото говедо“ и да осигури на „майсторката“ лесен и охолен живот. Счита се, че „курвите“ правят това на парче, а „свестните жени“ го правят за цял живот – връзват „онзи будала“ с всичко, което има. Колцина в България – пък и по света – изживяват любовните отношения като празник на близостта, на откритата цялостност, като възможност за щастливо себеотдаване? Меркантилизмът, прагматизмът, сметката и простащината в равна степен убиват това, което би трябвало да носи свобода и осъществяване на себе си в един друг човек. Затова и има толкова самотни хора – чувствителният и уязвим човек не може да излезе лесно на просташкия пазар за секс и любов. Има и нарастващ брой хомосексуалисти, които търсят ексцентрични пътища към преодоляване или заобикаляне на нарастващата бруталност в отношенията между мъжа и жената. Затова – в крайна сметка – има и феминистки, които търсят освобождение в един „свят без мъже“. Няма да се освободят, ако този безмъжки свят остане също толкова властово брутален и меркантилен, колкото днешния, мъжко-женски свят. Сексът и любовта са средство за изразяване – и за светеца, и за простака.

За нашето дередже няма клинична пътека

Автор: Чичата

Едно време, на Нова година по ТV все едни и същи лица: Парцала, Стоянка, Калояна, Анастасов и няколко от миманса; Отидеш в народния: там – Гецов и Бахчеванова; По сериалите – Ламбо и Ани Бакалова. (Тия с положителните роли ги канеха дори на конгресите на БКП, като че ли Черкелов и Русев не се подписваха с тях в една и съща ведомост). Сега спектаклите ги пишат сценаристите на Симеоново (б. р. – има предвид школата на МВР в Симеоново) и натегачите с приятели от същото училище (артистите в тия зли времена се натискат за отрицателните роли).

Сега е хубаво да караш краден “джип” „Порше“ и дори да се знае от кого си го откраднал, но как да те хванат, като на ограбения му е обяснено, че возилото му е граждански мобилизирано от поредната суперпродукция, а оня дето го блъска с все сила в зида, днес е Камилата, утре е Поничката, а в вдругиден е Редосеялката, та да го търси в 44-и парцел на Централните гробища, където погребаха сватбения му костюм от брака му с онази депутатка, на която намериха прашките в хладилника на зам.-секретаря на ДАНС, който е обслужвал сексуално страдащите по родните си места депутати от ДПС… Няма какво да ви обяснявам повече… Интересното е, че една нищо и никаква световна финансова криза, предизвиква хаос в място, където финансов министър е уволненото пиколо от вариетето на 5-та улица в Ню Йорк. Място, в което на финансите се гледа като на притча от Стария завет, а 1 евро безметежно се продава за 1.95583 лв.

***

Не знам дали си спомняте сериала ”Записки по българските въстания”, където младият Стамболов обясняваше на старозагорските цървули, че е дошъл момент „Българско да има своя държава“, а цървулите го слушат с недоверие и усмивка на уста и го питат: „Добре де, господинчо, а кой ще ни е цар тогава – някой циганин ли?“ Това тяхно самосъзнание е довело в последствие в диктаторството на младия заместник на апостола Левски… От 1875 г. до днес се е променил само амбалажът на хранителните продукти…

…Какви протести? Първи май е създаден от министър-председателя Бойко Борисов и се празнува днес за пръв път и завинаги, до падането от власт на пожарникарския райх.

***

Хората преживяха унищожителни земетресения, вулкани, истински финансови колапси и тръгнаха към оправяне (дори в Хаити, където е меката на франкофонската корупция, след 8-бала по Рихтер, децата спретнати изпрани и изгладени тръгнаха на училище), но в Европейския съюз е по-зле от там – ето, България – на софийската кметица не й понася новата роля, и вместо да си пълни дупките, отскочи за открит урок по български език в столично школо. Не знам дали е забелязала, но шефът на партията й се изразява на неправилен български книжовен език. Вероятно му пречи германският акцент, следствие от солидните инжекции, получени от проекта на завода за боклук – невежеството му отиде дотам да даде 6 000 000 за типов германски проект (говорим само за хартията), предопределящ единствено германски доставки с баснословни стойности… Няма да се връщам на Хаити, за Чили да не говорим въобще… За нашето дередже няма клинична пътека. Дори и да имаше, подобието на министър на здравето щеше да я зачеркне.

Заглавията са на редакцията

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.