Как Берлускони държи медиите за гърлото

Силвио Берлускони. Снимка: флоутв

Регионалните избори в Италия на 28 и 29 март ще бъдат от национално значение, както каза самият Силвио Берлускони – те ще станат важен тест за популярността на министър-председателя след бурната 2009 г. На 20 март той призова поддръжниците си на голяма демонстрация в Рим, но малцина се отзоваха. Изборните резултати може да не излъчат категоричен победител. Затова човек би допуснал, че водещият канал на РАИ, обществената телевизия на Италия, детайлно ще отрази предизборната ситуация на 26 март. Вместо това единственото предаване по темата ще започне в 23.10 ч. и ще продължи само 5 минути.

Най-гледаното време е дадено на две телевизионни състезания и конкурс за таланти. Другите два канала на РАИ, заедно с останалите три частни канала на групата Медиасет на министър-председателя, също няма да излъчват коментари и анализи за изборите. Това е най-добрата илюстрация за хватката на Берлускони над италианските медии. В страна, където малцина четат вестници или имат достъп до интернет, основният източник на политическа информация е ефирната телевизия. Като се има предвид, че три от четирите водещи частни канала са под контрола на премиера и два от трите държавни канала следват проправителствена линия, информационните бюлетини са в най-добрия случай безобидни.

Главният редактор на новините на РАИ1 Аугусто Миндзолини открито излъчва проправителствени коментари. Когато британският адвокат Дейвид Милс, обвинен във взимане на подкуп от господин Белускони, избягна затвора заради просрочване на съдебния процес, в новините по РАИ1 бе погрешно съобщено, че той е оправдан. Това прави още по-важни политическите коментарни предавания. Въпреки, че през 2000 г., с цел да се избегне пристрастието, бе приет закон за право на равно ефирно време, италианският медиен регулатор Агком реши миналия месец, че най-добрият начин да се гарантира баланс, е да се забранят коментарните предавания в предизборната кампания.

Решението би могло да се приеме като неуместен педантизъм, ако не беше очевидно, че Берлускони е упражнил натиск над Агком. В разследване за незаконно кредитиране полицията попаднала на разговор между Берлускони и член на борда на Агком, в който Берлускони поискал регулаторът да спре критичното коментарно предаване „Анодзеро“ („Година нула“). Твърди се, че членът на борда на Агком предложил съдействие от длъжностни лица за оформяне на официално оплакване.

По искане на четвъртия частен ефирен канал и на сателитната мрежа Скай на Рупърт Мърдок, съдът отмени решението на Агком. Но нито Медиасет, нито РАИ подновиха коментарните предавания. В. „Кориере дела сера“ се опита да запълни вакуума, като нае известен телевизионен журналист да води предаване в интернет сайта на вестника. Екипът на „Анодзеро“ излъчва токшоуто по интернет от Болоня. Но интернет е слаб заместител. Затъмнението заглуши и самия Берлускони. Или поне до 23 март, когато той се намеси по телефона в известно телевизионно сутрешно предаване по РАИ и изрази своите убеждения – без опонент.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.