Консепсион или живот в страх от земетресение

Грасиела Алмендрас

Рухнала сграда в Консепсион, Чили. Снимка: сойделмедио

Месец след катастрофалното земетресение в Чили, град Консепсион, който пострада най-тежко, на пръв поглед се връща към обичайния ритъм на живот, но е обхванат от нови страхове, когато земята трепери от многобройните вторични трусове, или когато престава да трепери за по-дълго време, което се смята за предзнаменование за нов много силен трус. „Бас ловя, че този трус беше със сила 4,9“, казва Нелсън след вторичен трус, разтърсил Консепсион по-рано тази седмица. „Не, сигурно беше 5-а степен“, опонира му Хуан Берналес. Неговото предположение е потвърдено малко по-късно от съобщението на сеизмологичната служба.

Жителите на град Консепсион се превърнаха в експерти по сеизмология само за един месец. Стотици вторични трусове на земетресението с магнитуд 8,8 – едно от най-мощните за един век, което на 27 февруари в 3,34 ч. сутринта местно време беше последвано от цунами, връхлетяло близкото крайбрежие. Трусът и цунамито отнеха живота на 452 души, 96 изчезнаха безследно.

В Консепсион, наричан „Сивия град“ заради климата и мрачните и подтискащи фасади, кипи усилено строителство. Навсякъде машини и тежкотоварни камиони разчистват отломките, работници действат по покривите, електротехници поправят уличното осветление. Тук има камара отломки, там се вижда рухнала къща, някои улици са затворени заради зееща пукнатина, жилищна сграда всеки момент ще рухне. Но редом с тях са пълните тераси на кафенетата, отворените магазини, задръстванията в пиковите часове. В Консепсион съжителстват непокътнатият и опустошеният град. Наблюдава го сграда, превърнала се в забележителност: 15-етажен рухнал жилищен блок, в който загинаха 10 души, а 80 успяха да излязат изпод развалините.

Недалеч, на входа на града, 35 семейства живеят в палатков лагер в парк. Тяхната кооперация не е разрушена, но заради пукнатините по стените обитателите й не смеят да се приберат. Подобно на тях около 70 000 чилийски домакинства чакат властите да им доставят дървени къщички. „Знам, че други хора страдат повече, но на нас ни омръзна да живеем в тези палатки, сред плъховете и инфекциите“, негодува Роберто. „В търговския център хората пазаруват, а на нас тук ни текат лигите“, жалва се Даниел, който е без работа, откакто магазинът му бе разрушен. Сега той помага да шефа си да разчисти развалините в центъра на града. „Сякаш хората забравиха, сякаш нищо не се е случило“, допълва той.

Но дори онези, които не са загубили нищо, не забравят труса. Земетресението от 27 февруари е тема на разговори и слухове, на какви ли не суеверия. „Чух, че Земята се опитва да се свие, да се сгъне, да заеме най-удобното положение. Ако това се случи, градът ни може буквално да се разцепи, да стане остров, дори да изчезне“, казва с трескав глас Луис. „Опасно е, ако в продължение на няколко часа няма трусове. Това означава, че предстои силен трус“, допълва Хуан Берналес. „Хората вървят напред, но са притеснени от това, което се говори в новините, от възможността да се случи нещо още по-лошо“, обобщава полицай от Консепсион.

Въоръжени войници, патрулиращи из улиците по двойки или тройки, се опитват да успокоят населението, но присъствието им е признак, че нещо не е наред. В града с половинмилионно население от месец има комендантски час – все пак той бе съкратен и сега е в сила от 23 до 6 ч. сутринта. Близо 15 000 военни бяха разположени в района след последвалите труса грабежи. „Хората ни благодарят, че сме тук и ни молят да не напускаме града“, казва жител на Консепсион. Хората сякаш още не са готови да се върнат към нормалния живот.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.