Филм на Тадаръкова разкрива връзки на Ванга с Държавна сигурност

Документалната поредица по Би Би Ти досега разказа мистерията за нейното ослепяване и тури край на спора дали е българка или македонка

Ванга през 70-те години. Снимка: Фондация „Ванга“

Документална поредица по телевизия Би Би Ти на журналистката Светослава Тадаръкова ще разкрие връзки на пророчицата Ванга с някогашната Държавна сигурност.
“В книгите за Ванга тук-там се казва по някоя случка как Ванга се оплаквала, че я подслушват или следят хора от службите. Във форуми в Интернет има доста злобни анонимни подмятания, че Ванга е сътрудник на ДС. От тези дребни подробности тръгнах, докато намерих хора от службите, които наистина са свидетели и участници в събитията”, разказва Светослава Тадаръкова, но не пожела да разкрие подробности в аванс. От нейната поредица досега са минали два епизода. В най-общи линии тя признава, че е снимала за филма си хора от ДС, които са контактували с Ванга. Не става дума за обикновено сътрудничество.
Но Тадаръкова каза за e-vestnik други любопитни подробности за снимките на документалната си поредица за Ванга. Тя върви по Би Би Ти всяка неделя от 18 часа в рубрика “Разследване със Светослава Тадаръкова”, а повторението на епизода е в понеделник от 20,15 часа. Филмите са тип “Дискавъри” и досега в България не е правено подобно разследване за Ванга.

“Изчетох всички книги за нея. В тях се повтарят легенди, които никой не е проверявал. Около Ванга е създадена митология, в която почти нищо няма вярно. Ако се усъмниш в нещо и го провериш, оказва се, че то не е така”, разказва Тадаръкова.
В първата серия тя си е поставила за цел да изясня дали Ванга е българка, тъй като се спекулира с този въпрос. В Македония я смятат за македонка – тя е родена в Струмица, недалеч от българската граница в съседна Македония.

Тадаръкова разказва: “Опитах се да намеря кръщелно, някакъв документ, от който да се види като каква е записана. Родена е в Струмица 1911 г. Там заснех местни историци и нейна приятелка, възрастна македонка, които твърдяха, че тя е македонка, а не българка. Исках да докажа, че е българка, но с факти. Ванга по принцип е голям патриот на България. Заявявала го е многократно, работила е в буквалния смисъл на думата за българската кауза. Има много примери. Попитах се – дали не е била принудена да го прави? Премества се 1942 г. от Струмица в Петрич и оттогава живее в България. Тогава е 31-годишна, не е съвсем млада. Идва 9 септември, комунизмът, тя вече е гледачка, врачка. И червената власт не се отнася добре към гледачките, помислих си, че може да е принудена от властта, за да продължи своята дейност, да говори патриотично като българка. Трябваше да проверя това. Оказа се, че кръщелното й е загубено и никой не знае как е била записана като националност. Тя пристига в България даже без паспорт, с някаква лична карта. След 9 септември й е издаден български паспорт.”
Тадаръкова е намерила стари етнически карти на района, правени преди Освобождението, които показва във филма. Позовава се и на проучвания на етносите по онова време. Те показват, че в този район голямата част от населението е от българи. На старите карти с цветни петна са показани българи, турци, гърци и други по-малки малцинства. “Никъде няма посочен етнос “македонци” в тези стари карти”, казва Тадаръкова.

Македония се освобождава по-късно от България от турско – чак през 1912 г. През това време Османската империя разрешава някои свободи, една от които е правото на собствена църква.
Във филма е показана карта на българската екзархия по време на османското владичество. Тя очертава къде е действала българската православна църква. Българската екзархия обхваща територията на Македония до 1918 г. Друга православна църква в този район е единствено гръцката патриаршия. Тогава православните са могли да се запишат или българи, или гърци. Тоест, в кръщелното не можеш да се запишеш като друг, ако си православен. Тогава не е имало македонска църква. Сегашната Македонска църква и до ден днешен не е призната от другите църкви.

Ванга през 90-те години. Снимка: Фондация „Ванга“

“Но най-ненадейно се оказа, че Ванга е била записана македонка – казва Тадаръкова – Открих човека, който я е записал, в Петрич. Той се казва Георги Янков, виден човек в Петрич, бил е директор на предприятия, сега е възрастен, около 80-годишен. Той лично е записал Ванга македонка по времето, когато по искане на Георги Димитров и Коминтерна са карали хората в Пиринска Македония да се запишат в паспорта, че са македонци. Това е било свързано с утопичната идея на Коминтерна за Балканска фердерация, която по-късно се разпада. Интересно е какво се е случило с Ванга. Този човек разказва: “Отивам на ул. “Опълченска” да записвам хората като македонци. И от цялата улица имаше само 3 семейства, които се противопоставиха да се запишат македонци. Едно от семействата беше на Вагна”. Тя и мъжът й не искали да се запишат македонци. Ванга ненавиждала Тито и идеята Пиринска Македония да стане част от Югославия. След това обаче властта казва, че ще има наказани, ако отказват да се запишат, щели да ги смятат за “опозиция” на комунистите и тогава всички се записали.

Портрет на Ванга в къщата-музей в Петрич. Снимка: Булфото

Втория и третия епизод на документалния филм на Тадаръкова се занимава с мистерията окол нейното ослепяване и придобиване на свръхестествени способности.
Тадаръкова проучва възможно ли е Ванга да е ослепяла по време на буря, възможно ли е изобщо да я вдигне торнадо във въздуха. Легендата разказва, че през 1923 г., когато Ванга е 12-годишна, някакво торнадо я вдига във въздуха и я хвърля на 2-3 километра. Известно е мястото, където е открита – местността Търнака, близо до Ново село, което е на 5 минути път от българската граница. “Това, което открих – разказва Тадаръкова – е, че метеоролозите имат много подробна справка на всички регистрирани бури и др., включително всички метеорологични обстоятелства всеки месец от 1900 г. насам. Кога е имало слънце, дъжд и т. н. От сводката се вижда, че не е имало такова нещо по това време там. А торнадото трябва да е било много силно, за да вдигне човек и да го хвърли на 2-3 километра. Тоест – не може да остане незабелязано.”

За случката се знае, че малката Ванга е била с две братовчедки с каруца и магаре на полето, до Ханската чешма. Излиза торнадо, като смерч, вдига само Ванга, другите си остават там, носи я 2-3 километра, никой не може да я намери 2 дни, накрая един овчар намира едно момиче на 12 години, което плачело и кръв му течала от очите. “Изглежда нереалистично, казва Тадаръкова – Попитах метеоролози какви са възможностите това да се случи с човек и какво става с него, като го вдигне торнадо. Оказа се, че възможно да вдигне и само нея, а другите – не. Но вероятността е малка. В центъра на торнадото няма вятър, само встрани. Възможно е двете й братовчедки да са попаднали в центъра, а тя встрани, но е малко вероятно.” Във филма метеорологът д-р Петьо Симеонов, зам.-директор на Института по метрология на БАН, казва че по принцип е възможно, тъй като има голяма разлика в налягането вътре във вихрушката на торнадото и встрани от него, да стане така че да й се пукнат очите й и да изтекат. Но той казва, че е изключено торнадо в тоя район да хвърли човек на 2-3 километра. Най-често торнадо може да мести предмети, евентуално хора и т. н. на 20-30 метра. В редки случаи в САЩ, където се образуват по-мощни торнадо, те хвърлят големи предмети до към 500 м разстояние, казва Симеонов. Но наличието на гори намалява силата на торнадото.

Журналистката Светослава Тадаръкова. Снимка: Шоуто на Азис, Про.БГ

“А в тази местност Ванга трябва да е летяла над гори и да е прелетяла над река, за да се озове в местността Търнака – разказва Тадаръкова – Има окултна версия – допускаме, че може да е станало чудо за нашите разбирания. Чудото, за което във филма говори Светлин Русев е, че висши сили издигат Вагна по време на торнадото нагоре, взимат й душата, вкарват в тялото й нов дух, на практика “я подменят” – такава дума използва Светлин. Нов дух в нея, който има мисия на земята – да помага на хората, като осъществява този контакт, посредник между Висшия разум и обиикновените хора.”

В следващата серия се разказват версии какво се е случило с мозъка на Ванга в този момент – когато е летяла – и дали като е загубила двете си очи, е прогледнала с т. нар. трето око към невидимия за нас паралелен свят.

Поредицата на Тадаръкова е интересна с това, че сериозно се проучват факти около Ванга, а не се преразказват безкритично легенди и митове за нея.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.