Изборите в Италия като футболно първенство

Силвио Берлускони гласува. Снимка: анса

Около 41 милиона избиратели са призовани днес и утре (вчера и днес – б.р.) да гласуват на частичните областни, провинциални и общински избори в Италия. По подобие на кръг от футболното първенство и гласуването е двудневно. Външни, предимно френски и английски, медии лансираха лозунга „Изборите са решаващи за премиера Берлускони“, който поразително следва логиката на калчото в серия А, където беше обявено, че „само лидерът в класирането Интер може да загуби шампионската титла“.

И в двата случая ударението е върху това кой какво ще загуби, а не кой какво би могъл да спечели. Внушението е, че в политиката, както и в спорта, поражението е по-важно от победата. В действителност Интер има повече шансове да не загуби титлата, но дори това да стане, отборът продължава борбата в Шампионската лига и остава в нея и през следващия сезон. Силвио Берлускони е в ролята на страната домакин на финалите за световно първенство по футбол, която се класира за тях по право и не играе в квалификациите.

В случай на загуба на областните избори той ще продължи да бъде министър-председател на Италия и лидер на своята партия Народ на свободата с възможности за реванш на наистина решаващите парламентарни избори след две години. Не така стоят нещата при неговите политически опоненти. Пиерлуиджи Берсани, който оглавява водещата формация в опозиционния ляв център – Демократическата партия, е силно изложен на футболното правило, което гласи „не се сменя треньор, който постига победа или равенство“.

За целта ще трябва да преодолее границата от 28 процента от гласовете, което не е много, като се има предвид, че се гласува във всичките традиционно наричани „червени“ области на Италия. Берсани беше безспорно прав, когато в предизборната кампания предупреждаваше да не се превръщат областните избори в референдум срещу Силвио Берлускони, което само помага на премиера.

Лявоцентристката коалиция не се вслуша в този призив и вкара в игра двойка централни нападатели в атаката срещу Берлускони. Това бяха телевизионните журналисти Микеле Санторо и Марко Траваля, които чрез личната намеса на премиера бяха отстранени от воденето на най-гледаните политически предавания на националната телевизия РАИ. Те обсебиха предизборната сцена и се поставиха в ролята на монополни опоненти на Берлускони, но с тази разлика, че те нито са политици, нито кандидати в листата на някоя партия.

Още древнокитайският философ Конфуций е предупреждавал, че който поема пътя на личното отмъщение, трябва предварително да изкопае два гроба. Бившият прокурор Антонио Ди Пиетро, начело на другата лявоцентристка формация – Италия на ценностите, се постави в ролята на атакуващ полузащитник, който играе непосредствено зад двойката централни нападатели Санторо-Траваля. В случай на изборен успех Ди Пиетро ще консолидира позицията си на водач, но при обратен изход е застрашен от отнемане на капитанската лента, която може да премине в ръцете на кандидата за партиен лидер Луиджи Де Маджистрис.

Лидерът на Съюз на центъра, който обича да определя партията си като „краен център“, Пиерфердинандо Казини с удоволствие участва и добре се проявява в зрелищни футболни мачове за аматьори, но този път предпочете ролята на участник в тотализатора. Попълненият от него политически „тотофиш“ включва само твърди прогнози, но с различна партийна ориентация. В областта Ломбардия той залага на левия център, в Лацио – на десния център, а в Пулия играе срещу партията на Берлускони.

В тази обстановка сигурно е само едно – в неделя вечерта затварянето на урните след първия изборен ден съвпада с последния за кръга футболен мач Милан-Лацио (завършил 1:1 – б.р.), който ще бъде далеч по-интересна и всеобхватна тема за италианците, отколкото хода на гласоподаването. Като собственик на Милан премиерът Берлускони ще присъства и във футболните коментари.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.