Гърция – празни заведения, пусти улици, край на студентския купон

През уикендите студентите вече се събират по домовете, хранят се в университетските клубове, на почит са DVD-та и интернет, а когато (рядко) решават да излязат, точно определят разходите си за кафе или напитки. Икономическата криза, разтърсваща гръцкото семейство, е хвърлила тежка сянка върху студентските градчета в страната. Опустели са площадите, празни са кафенетата по университетите в Комотини, Ксанти, Патра, Месолонги, Янина… До 40 на сто е спаднал оборотът, оплакват се магазинери в тези градове, където от години студентите са най-многобройната част от населението.

Същото се случва и в Атина и Солун, където следват хиляди от провинцията, с единствената разлика, че там, в тези два най-големи административни центрове на Гърция, картината не е толкова отчетлива, тъй като студентската младеж е пръсната по различните квартали. Последиците от кризата тегнат и върху бюджетите на домакинствата. Издържащите студенти родители взимат по-малко пари, а това неминуемо се отразява и на разходите на всеки следващ в страната. Месечно от семейния бюджет изтичат около 800-1000 евро за наеми, храна и облекло.

Ден след ден се променя и животът на студентите, тъй като родителите, колкото и дълбоко да бъркат в джоба си, парите им все повече не стигат. Трудностите растат непрестанно. И вече много родители искат децата им да не живеят под наем, докато следват, а да пътуват до учебните заведения и само да се явяват на изпити. Студентският живот е в криза. Безгрижните студентски години вече са само блян, тъй като след следването трябва да се търси работа и да се помага на родителите. Свели сме разходите до най-необходимото, казва Джулиана Кондини, студентка от университета за Македония.

В Атина нещата са още по-зле, отколкото в малките провинциални градчета. Студентският живот е много по-скъп, разстоянията са огромни, а контактите между студентите доста трудни. В Атина и Солун студентската самота е много по-голяма от преди. Младежите са принудени дори да вадят на ксерокс учебници, тъй като някои от тях не могат да си позволят да ги купят. Парите за месеца свършват много бързо. Родителите ни все повече изнемогват, а сега пък с новите мерки и съкращения нещата стават още по-трудни, казва студентът Харис Крекукиотис. Родителите ми пращат около 900 евро на месец. Напоследък обаче ми казват по-разумно да харча парите си. За храна столът е най-доброто решение, но често пъти готвя сам, допълва Янис Спинос.

Най-голямата несигурност обаче идва не само от това как да ограничим разходите си, а най-вече от факта, че като завършим, не знаем дали ще имаме работа и къде ще ходим. Нашите родители сега изнемогват, за да може да следваме, дали обаче ние ще сме в състояние да направим същото за децата си?, пита се Арис Комнинос, завършващ архитектура.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.