Кървавите диаманти на Африка

ООН вдигна ембаргото над Либерия за търговия с скъпоценните камъни

Либерия е направила достатъчно, за да ограничи добива и продажбата на т. нар. „кървави диаманти”, реши Съветът за сигурност на ООН и отмени ембаргото над продажбата им, наложено през 2001 г. Забраната за износ беше приета, за да спре финансирането на военните групировки, които поддържат конфликтите и гражданските войни в Западна Африка. За в бъдеще Либерия ще трябва да издава сертификати, които да гарантират, че диамантите за продажба не произлизат от конфликтни зони и не отиват за закупуване на оръжие. Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН беше гласувана с анонимен вот и включва възможност за ревизия на решението след 90 дни.

Председателят на Съвета за сигурност, посланикът на Великобритания в ООН Емир Джоунс Пери, заяви, че вотът е признание за напредъка, които Либерия е постигнала в демократизирането си. Преди две години западноафриканската страна за пръв път след гражданската война от 1999-2003 г. избра с честни избори своя лидер – Елън Джонсън-Сърлийф, която е и първата жена-президент в Африка. Тя заяви готовността си да изпълни изискванията на ООН и на 27 март внесе официална молба за присъединяване към „Процеса Кимбърли”. Това е международна схема за оценка на диаманти, добивани в африкански страни, чиято цел е да не допуска средствата от продажбата на скъпоценни камъни да се използват за финансиране на бойни и терористични действия. Неговото начало беше поставено през май 2000 г. и в момента е председателстван от Европейската комисия. В „Процеса Кимбърли” участват 71 страни, които гарантират законността на продаваните от тях диаманти.

Президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф лобира за вдигането на забраната с основния мотив, че средствата са крайно необходими, за да се подобри жизненият стандарт в страната. Безработицата там е 85%, а парите от диамантите са възможност за създаване на работни места и за възраждането на либерийската икономика. Гласуването за търговията с диаманти е второто, засягащо Либерия. През юни миналата година по настояване на Елън Сърлийф беше вдигнато и ембаргото над подажбата на дървесина.

Предишният президент на Либерия Чарлз Тейлър финансираше с „кървави диаманти” гражданските войни в съседна Сиера Леоне, като през 90-те години в конфликтите загинаха близо 50 000 души. Под силния международен натиск през 2003 г. той се оттегли от президентския пост, а през април тази година се изправи пред Специалния трибунал на ООН за военните престъпления във Фрийтаун. Там той отговаря по 17 обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на гражданската война в Сиера Леоне в периода 1997 – 2003 г. От 2003 г. Тейлър живееше в изгнание в Нигерия, която го депортира на 29 март 2006 г.

Близо половината от диамантите в света произлизат от западна, централна и южна Африка. Този доходен бизнес поддържа конфликтите в Ангола, Конго, Сиера Лионе и Либерия, където бунтовнически групи се бият за контрол на диамантените находища и намират меджународни търговци, готови да ги финансират.

Терминът „кървави диаманти“ се появи в края на 90-те години, когато беше използван за пръв път от правозащитни организации. Той включва всички ценни камъни, които се използват за финансиране на въоръжени конфликти, основно в Африка, но са в подкрепа и на други криминални дейности. Голяма част от населението на Африка, включително деца, е принуждавано да работи в мините за диаманти срещу мизерно заплащане и при кошмарни условия на труд. Добитите диаманти се продават от бунтовнически групи, които финансират престъпните си дейности.

По данни на международни организации, през последните години продажбата на „кървави диаманти“, наричани още „конфликтни диаманти“, e била източник на няколко граждански войни в Африка с повече от четири млн. убити и ранени цивилни граждани. Сред страните, добиващи и търгуващи с „кървави диаманти” са Ангола, Сиера Леоне, Демократична република Конго и Кот д’Ивоар.

През 2006 г. режисьорът Едуард Зуик направи филма „Кървав диамант”, който описа контрабандата със скъпоценни камъни и връзката им с гражданската война в Сиера Леоне. Филмът предизвика интерес към темата, а експерти от ООН публикуваха доклад, според който диаманти на стойност 23 млн. долара, идващи от Кот д’Ивоар, са били незаконно разпространени на световните пазари. Тези диаманти, както и други от Демократична република Конго, продължават да финансират насилствените управления на африканските държави.

Най-големият потребител на диманти в света – САЩ – вече се присъединиха към „Процеса Кимбърли”, но все още се смята, че контрабандно пренасяните диаманти са около 4% от всички, които се намират на пазара. Световната търговия се оценява на близо 7,5 млрд долара годишно.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.