Саркози и „комплексът Обама“

Филип Алфроа

Обама и Саркози. Снимка: официален сайт

Дали Никола Саркози и Барак Обама не виждат един в друг по-скоро съперници, отколкото партньори? Над година вече контактите между двамата президенти водят до свади и размяна на жлъчни реплики, което в крайна сметка помрачи безоблачните отношения между двете държави. Това почти се е превърнало в навик. Стига да го подкачи някой заради днешните му затруднения, френският лидер не се притеснява да припомни на своите опоненти какви трудности среща неговият американски „приятел“.

Помолен през януари от телевизията да коментира главозамайващия понякога ритъм на своите реформи, Саркози не се поколеба и за миг. „Забелязах, че г-н Обама, към когото изпитвам уважение, дори приятелски чувства, заложи всичко на една-единствена реформа (в здравеопазването). Не съм забелязал това да е опростило нещата“, отвърна той. Месец по-рано президентът бе направил друго хапливо изказване. „Г-н Обама, комуто с всички сили желая успех, е на власт от една година и вече три пъти губи избори, насмешливо каза той. Преди четири месеца отидохме на европейски избори и се върнахме с победа… Ами ако бях изгубил, какво щяха да кажат хората?“

Подновените подигравки бяха съпроводени и с някои дипломатически засечки, които развалиха химията между двамата лидери. Отначало Саркози, обявил се твърдо за по-строги санкции спрямо Иран във връзка с ядреното досие на страната, реагира с подозрение на това, че американците протегнаха ръка на Техеран. После се ядоса, щом Обама предложи на европейците да интегрират Турция в общността.

Усложненията обаче излязоха на бял свят, чак когато стопанинът на Белия дом посети през 2009 г. бреговете на Нормандия, където са дебаркирали съюзническите войски. Веднага след тържествата на 6 юни Барак Обама отклони поканата за Елисейския дворец, оставяйки там сами съпругата си Мишел и двете им дъщери. „Това, че заряза Саркози и си замина за САЩ, вместо да обядва с него, е нещо безпрецедентно и твърде показателно, коментира познавач на дипломатическите мистерии. Той не понася стила на Саркози и се дразни от почти детинското му настойчиво желание да се показва пред публика заедно с него.“

„Американският президент няма никаква причина да се чувства близък с Никола Саркози, констатира социалистът Юбер Ведрин, бивш външен министър на Франция. Първо, защото французинът по идеологически съображения възприе линията на неговия предшественик Джордж Буш. Освен това Франция или Европа не са сред неотложните му задачи.“

През октомври сп. „Нюзуик“ анализира „комплекса Обама“, на който според него е жертва Саркози. „И двамата искат да са на преден план. Обама – защото е президент на САЩ, а Саркози – защото е толкова амбициозен“, отсече американският седмичник. Френският президент впрочем отрича да има някаква конкуренция между двамата. „Зная си мястото, увери той преди половин година. Аз съм президент на една голяма страна, а той е президент на първата икономическа сила в света.“ По време на визитата на Саркози в САЩ Елисейският дворец има желанието частният обяд, който семейство Обама дава на семейство Саркози, окончателно да сложи точка на спора.

„Всекидневната ни работа опровергава информациите в печата за някакви смущения и всеки път, когато предстои да се срещат или да разговарят нашите президенти, посещението ще е изключителна възможност те да бъдат опровергани веднъж завинаги“, твърди Париж. Още повече, че промените в политическия климат и от двете страни на Атлантика са пратили в забрава старите кавги. Претърпял поражение в неотдавнашните местни избори, Никола Саркози навлиза в труден период. Докато Барак Обама успя да прокара своята реформа в здравното осигуряване и даде нов импулс на президентското си управление.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.