Защо „черните вдовици“ удариха Москва

Части от две женски тела, в това число и глава на млада жена и останки от по-възрастна жена, бяха намерени на двете московски метростанции, в които бяха извършени самоубийствени атентати. Нападенията отново насочиха вниманието към „черните вдовици“ – жените камикадзе, готови на самоубийство в името на ислямския джихад.

Последният път, когато „черните вдовици“ нанесоха своя удар извън родния си Северен Кавказ, беше през 2004 г. Тя беше кървава година за Русия. „Черни вдовици“ взривиха два пътнически самолета, излетели от московското летище, извършиха две бомбени нападения в московското метро и участваха в ужасяващата трагедия със заложниците в училище в Беслан. Миналата година след дълга пауза „черните вдовици“ започнаха отново да нанасят удари, предимно в авказките републики Чечения, Ингушетия и Дагестан.

Жените, наричани „черни вдовици“, много често са загубили техните съпрузи, братя или други близки роднини в една от двете чеченски войни, водени от Русия срещу ислямските бунтовници от 1994 г., или пък в по-скорошни сблъсъци на бунтовниците с чеченските сили, подкрепяни от руската армия. Скърбящи за своите близки, изпълнени с ненавист към убийците им, те са готови за мъст. Обикновено са нискообразовани и стават лесна плячка за екстремистите.

Никой не знае колко точно са. Предполага се, че са по-скоро десетки, отколкото стотици. Тези жени са вербувани в планинските райони на Северен Кавказ, населени главно с мюсюлмани и отдалечени на стотици километри от Москва. Подготовката им за самоубийствени мисии обикновено става в защитени къщи в затънтени планински райони, където руските сили за сигурност са слабо концентрирани. Обучават ги в постулатите на радикалния ислям и да гледат на руското цивилно население като на враг окупатор. Тяхната кауза е създаването на ислямски халифат край границите на Южна Русия.

Инструкторите им обикновено са мъже. Те им показват как да крият експлозиви под дрехите си, как да детонират бомби и как да запазят спокойствие под напрежение. По-рано този месец „черните вдовици“ загубиха един от главните си инструктори с псевдоним шейх Саид Бурятски. Руските специални сили убиха този човек, известен като руския Осама бин Ладен, при престрелка в обхванатата от анархия Ингушетия.

И други видни ислямистки бунтовници също бяха убити в последните няколко седмици и анализатори вярват, че „черните вдовици“ са хвърлени в битката, за да отмъстят. В момент, когато Кремъл си приписва все повече успехи срещу ислямските бунтовници, жестоките атентати от понеделник могат да бъдат възприети като знак, че притиснатите до стената ислямисти са прибягнали до най-отчаяната си и най-смъртоносна стратегия.

Според наблюдателите нарастващата бедност и масовата безработица в Северен Кавказ, както и политиката на твърдата ръка на Москва, само са влошили нещата. Отчаяни, често пъти станали жертва на брутално насилие мъже и жени от Северен Кавказ са по-склонни да се поддадат на влиянието на ислямските екстремисти, набиращи попълнения в редиците си. Същевременно ислямистите атакуват всеки символ на руската власт, който им попадне. Съдии, милиционери, политици и държавни служители се озоваха под техния прицел. Но сега, както изглежда, бунтовниците се върнаха към най-удобната мишена, която поразяваха многократно в началото на това десетилетие – цивилните граждани.

Това е директно предизвикателство към руския премиер Владимир Путин, чийто политически авторитет се базира до голяма степен на умиротворяването на размирния Севернокавказки район. И докато димът и прахът от експлозиите се разсейват, ще се намерят такива, които да кажат, че неговата стратегия да се потушава огънят с огън се е провалила.

Правозащитници твърдят, че виновен за появата на феномена на „черните вдовици“ е самият Кремъл. Те обвиняват руските сили в използването на брутални методи спрямо цивилното население, в това число спрямо жени, за да прогонят бунтовниците. Това е контрапродуктивна стратегия, която само радикализира хората, изтъкват те.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.