Президент за бой се стяга

Иво Инджев

На повече от сто места в страната се събират подписи в подкрепа на президента Георги Първанов срещу искането за неговото отстраняване. Целта е подписката да продължи с месеци, до евентуалното произнасяне на Конституционния съд и да има национално представителство. Това каза депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев, пред Агенция „Фокус”.

Направо си представям как партизанските песнопойки се вадят и се подема песента “Президент за бой се стяга”.

Колко му отива тази песен само! Той ни е спретнат, стегнат и без това, но доста се е стегнал напоследък и вече стягат редиците в негова защита. И по-точно в защита на личния му проект за предварително запазен периметър в политиката след края на президентския му мандат.

Но да си припомним и следващото изречение от песента след “за бой се стяга”. То е “мята пушка на рамо”! Така да му пасва: “Президент за бой се стяга, мята пушка на рамо”! Направо като за него го е написал другарят поет навремето. Защото президентът тук открито партизанства, макар партизанлъкът да му е забранен по закон.

Излиза, че през целия досегашен 8 годишен период на управление ни е лъгал, че е изоставил партийните си пристрастия и бил станал президент на всички българи. Не че не сме го знаели, но с действията си сега той го декларира предизвикателно.

Освен партийно-носталгичната страна, ловно-рибарската екзотика и селско-работническата патетика, в тази песен по този повод има обаче и съвсем прозаична актуална политическа истина. А тя е, че обединителят по конституция е разделител на нацията на практика. Ако искаше да е обединител, нямаше да допусне да се налива масло в този огън и с авторитета на главнокомандващ да удари поне по една от стоте маси с посланието: не ми трябва да се крия зад гърба на партията. Аз съм прав и ще се защитя в съда. Но не, др. главнокомандващ явно не само е готов да приема този парад на партийността, въпреки уж своята безпристрастност, но и да го командва.

Да си спомняте някога от няколко петилетки да е възниквала такава ярка разделителна черта “за” и “против” нещо в нашето все пак плуралистично общество. Днес то е на път да се превърне в дуалистично.

“За” или “против” Първанов. Среден път не се очертава. Това явно му харесва. Видя се на пресконференцията му от 12 март, когато се опита да зашлеви опонентите си, че за него били гласували повече хора, отколкото за тях.

Подписите, които сега БСП и присъдружните й придатъци събират за “защита” на др. Първанов, са му необходими на практика за собствения му политически проект. Иначе казано, кампанията му за осъществяване на този проект вече е в ход. Тя започна като демонстративна злоупотреба с институционалния ресурс на държавния глава.

Представяте ли си на какво още е готов този човек, щом не се спира пред това?

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.