Бруни и Саркози на хамбургери и хотдог във Вашингтон

Саркози и Обама в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Барак Обама и Саркози стоят рамо до рамо по въпроса за Иран, а и за… хамбургерите. Саркози мина без галската придирчивост към храната при вчерашното си посещение във Вашингтон, хапвайки в най-известния в града ресторант за бързо хранене. С менюто си от евтини хамбургери и хотдог, заведението едва ли може да претендира за „висша кухня“, но това не попречи на съпругата на президента Карла Бруни да си поръча веднъж, а – вероятно изненадващо за бивш модел – и втори път.

Отбиването в заведението бе елемент от демагогска пропаганда в двудневната визита на френския президент в САЩ, целящо да покаже, че отношенията между САЩ и Европа остават близки, пише изданието. Връзките между двете страни донякъде охладняха, след като Обама отмени пътуването си до Европа за срещата на върха на Европейския съюз и заради спорове около самолетни поръчки и по финансовите регулации.

Вчера обаче Обама отрупа Саркози с внимание, наричайки го скъп приятел, а Франция – най-стария съюзник на Америка. Саркози, който се нуждаеше от визитата до Вашингтон, за да засили спадащата си популярност, отвърна любезно, отбелязвайки, че не разбира откъде са се взели съобщенията за американско-европейски разрив. Двамата бяха единодушни за необходимостта срещу Иран да бъдат наложени по-строги санкции. Саркози отбеляза, че е дошло време да се вземе решение. Той одобри и по-агресивния дипломатически подход на Обама към Израел заради неговата заселническата програма. Никой от двама обаче не повдигна очаквания въпрос за искането на САЩ за още френски войници в Афганистан.

В края на продължилия повече от час разговор в Овалния кабинет на Белия дом двамата президенти се постараха да покажат, че са на една и съща дължина на вълната по международни проблеми като иранската ядрена програма, Близкия изток и финансовите регулации, посочва френският в. „Фигаро“. Ние се разбираме и се уважаваме, заявиха те, разменяйки си шеги и обръщайки се един към друг на малко име, преди да демонстрират близостта на анализите си по теми от глобално значение.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.