Палестински бежанци срещу заселници – пътят напред за Израел

Юджийн Роугън*

Проблемът със заселниците е стар източник на напрежение между Америка и Израел. За американския президент Барак Обама той се оказа най-голямата пречка пред целта му да уреди израелско-палестинските противоречия чрез преговори по същество. Обмисляйки нов близкоизточен мирен план, администрацията на Обама се нуждае от нова насока по въпроса за заселниците, приемлива и за израелците, и за палестинците.

Международната общност е единодушна, че решението на палестинско-израелския конфликт е споразумение за две държави на принципа земя срещу мир на базата на границите отпреди 1967 г. Продължава да съществува обаче една заблуда – че по някакъв начин тези две държави трябва да бъдат етнически чисти: че Израел трябва да бъде само еврейски, а Палестина – само арабска.

Истината е, че населението на Израел и палестинските територии е силно смесено. Има 1,2 милиона палестинци с израелско гражданство – близо 20 на сто от населението на Израел. Има също почти 400 000 израелски граждани, които живеят в селища в Източен Ерусалим и на Западния бряг. Когато един ден Израел и Палестинската власт постигнат мирно споразумение, няма причина да се очаква, че тази тенденция ще се обърне. Мирът трябва да засили обмена на стоки и хора в региона.

Не бива и да се правят опити за постигане на мир чрез взаимно експулсиране на израелци и палестинци от териториите им. Историята на Израел и Палестина е белязана от принудителни разселвания в миналото. Изгонването на палестинците от 1948 г. и 1967 г. породи бежанската криза и над 60 години страдания. Премахването на еврейските селища в Синай през 1982 г. и в ивицата Газа през 2005 г. бяха дълбоко травмиращи за израелците – и ще бледнеят в сравнение с всеки опит за премахването на селищата в Източен Ерусалим или на Западния бряг.

Много израелци са избрали да живеят на Западния бряг от религиозен и идеологически дълг към Юдея и Самария. Макар да не се ползват с широка подкрепа в израелското общество, те са представени от силно лоби: няколко партии в коалицията на израелския премиер Бенямин Нетаняху са ангажирани със запазването на селищата. Всеки ход да се окаже натиск на Израел да се откаже от селищата като част от мирно споразумение изглежда обречен на провал.

Единственият път напред е да се постави реална цена на селищата, която би могла да накара израелското правителство да се замисли дали да ги разширява. Един от начините би било правото на завръщане на палестинците от бежанските лагери в Сирия и Ливан в замяна на израелски селища.

По данни на Централното разузнавателно бюро има около 177 000 израелски заселници в Източен Ерусалим и 187 000 на Западния бряг. Агенцията на ООН за палестинските бежанци твърди, че има около 224 000 в лагери в Ливан и още 126 000 в лагери в Сирия. Броят на палестинците в бежански лагери е почти толкова голям, колкото броя на израелските заселници в окупираните палестински територии.

Представете си, че на заселниците бъде позволено да останат като израелски граждани в държавата Палестина след мирното споразумение в замяна на равен брой палестинци от бежански лагери, на които бъде позволено да се върнат по родните си места в Израел. Палестинците, упражнили правото си на връщане, ще получат палестинско гражданство и ще живеят в Израел, като спазват израелските закони, точно както заселниците ще трябва да спазват палестинските закони.

Подобно на онези израелци, които искат да живеят в Юдея и Самария, има хиляди палестински бежанци, които копнеят да се завърнат в бащините си домове. Вместо да нарушат деликатния демографски баланс на Израел, върналите се палестинци ще уравновесят израелското присъствие в Източен Ерусалим и Западния бряг.

Израелските селища може да са главната пречка пред мира, а може и да осигурят решение на проблема с бежанците – един от най-заплетените в арабско-израелския конфликт. Най-малкото, перспективата за правото по един палестински бежанец да бъде върнат в замяна на всеки израелски заселник, останал на Западния бряг, ще определи реална цена за продължаването на изграждането на израелски селища.

Нека няма грешка: Израел строи в Ерусалим и на Западния бряг не по необходимост, а по собствен избор. Ако избере да строи селища в окупираните територии, трябва да има реална представа за бъдещето на засилена интеграция между палестинци и израелци. Ако това бъдеще не му харесва, трябва да ограничи строежа на еврейски селища.

По БТА

*Авторът е директор на Центъра за Близкия изток в колежа Сейнт Антъни в Оксфордския университет и автор на книгата „Арабите: една история“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.