Исландия – да надникнеш в изригнал вулкан

Сванборг Сигмарсдотир

Вулкан изригна в Исландия
Изригването на вулкана в Исландия парализира въздушния транспорт в цяла Европа. Снимка: сбс

Земята се тресе, бучи, бълва лава и кълба дим, но това не пречи на стотици туристи да се доближават, понякога с риск за живота си, до пробудил се вулкан в Южна Исландия, за да изпитат това уникално усещане. „Най-омагьосващ бе шумът, тътенът“, разказва Аслауг Гудрунардотир, дошла с моторна шейна да види изригването и успяла да се приближи само на няколко метра от топящата се лава. „Сякаш стоях върху митично чудовище, скрито под земята. Звукът е невъобразим“, обяснява тя.

Малкият вулкан Фимвьордюхаулс, намиращ се в ледника Ейяфятлайокутл, на около 150 километра югоизточно от исландската столица Рейкявик, се събуди на 21 март, което доведе до своевременното евакуиране на 600 местни жители в изолирания и слабо населен район близо до южния бряг на Исландия. Оттогава обаче тук се стичат хиляди туристи, които предизвикват задръствания и носят солидни приходи на близкия хотел, ощастливен от възможността да се възползва от неочакваната печалба.

Геолозите обясниха през уикенда, че изригването изглежда е достигнало връхната си точка и може рязко да отслабне. Това засили трескавото желание на любопитните да видят невероятната гледка. Гражданската защита обаче е претоварена. „Хората не осъзнават опасността. Нашите спасители неспирно го повтаряха през уикенда. Това е изригване, то е опасно, макар да е величествено и великолепно“, подчертава Бриндис Харардотир от исландската спасителна служба „Айс-Сар“. „Хората се доближават прекалено много до кратера и сами се излагат на опасност, тъй като експлозия може да стане всеки момент. Забравят, че това е вулкан“, казва тя, обяснявайки, че туристите дръзвали да стигат до места, на които лавата лесно може да прекъсне пътя за връщане.

Дори и без изригването, изкачването на вулкана Фимвьордюхаулс, чиято най-висока точка е на височина 1100 метра, не е детска играчка, а вятърът и студът допринасят за падането на температурите понякога под минус 30 градуса, изтъква Харардотир. Така че хората трябва да са в много добра форма и добре екипирани, допълва тя.

Полицията посъветва онзи ден туристите да не се качват високо в планината заради бурните ветрове. Въпреки това пристигна цял автобус с хора, не можем да ги спрем, отбелязва Харардотир. Много туристи са зле екипирани и вече се наложи да бъдат спасявани. Един от тях едва не изпадна в хипотермия, понеже беше облечен с обикновени джинси и кожено яке.

Други, по-опитни, обаче са се научили да уважават стихиите. „Това е четвъртото ми изригване“, обяснява филмовият режисьор Олавур Рогнвалдсон, гледайки червено-оранжевия връх на вулкана, приличащ на извисяваща се сред тъмносиньото небе клада. През 1984 г. той се изкачил с туристи до исландския вулкан Крафла, стигайки съвсем близо до кратера. Беше страхотно, но приближаването не беше особено умна идея, признава той. Рогнвалдсон казва, че този път ще стои на разстояние, за да се любува на стичащи се на стотици метри от гърлото „водопади“ от лава, след като бе оставен на върха от хеликоптер.

Ариен, дошла с група белгийски туристи, обяснява, че се колебаели да дойдат, но решили, че няма да е опасно. Съседният вулкан Катла също се наблюдава заради опасенията на геолозите, че и той ще се събуди. „Казаха ни, че е възможно Катла да изригне“, казва Одри, друга туристка от групата. „Ако и той се раздвижи… Ще се спасяваме с бяг!“

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.