Забравете наемите по 400 евро в София. Сега същото е за 400 лв. и пада още

Новострояща се кооперация в близост до Двореца на децата. Напоследък в София се предлагат все повече апартаменти в току-що построени сгради. Снимки:авторката

“Забравете наемите по 400 евро. Сега в София същото се намира и по 400 лв.”, казва Таня С., агент на недвижими имоти, която предпочита да остане анонимна коментирайки какво става на пазара. Според нея цените продължават стремглаво надолу, а предлагането е огромно. “Правим огледи като за световно. Само обикаляме, хората вече избират дълго и между много оферти”, допълва тя.

В сравнение с 2008, когато беше пикът на високите цени, наемите на някои жилища и офиси в т.нар. престижни квартали на София като „Лозенец“, както и в центъра, са паднали двойно, казва Любомир Станимиров, управител на Имоти БГ – imotibg.com (виж по-долу подробна съпоставка между цените през март 2008 и март 2010 година по данни на сайта).

От юни 2009 година до март 2010 година – средните оферти за наемите в София (общо жилищни и търговски) са паднали от 4.65 евро на кв.м. до 3.84 евро на кв.м, което е около 18%. Реалните сделки обаче се сключват на още по-ниски цени. Наемите и на жилища, и на офиси в София от миналата година до момента се движи само надолу. Най-големи намаления се наблюдават от средата на октомври 2009 година до момента. През последния месец поевтиняването е още по-рязко, защото изникнаха и много чисто нови сгради с апартаменти и нови молове.

“Най-високите наеми и продажби вече не са в центъра – казва Таня С. – Там най-често се предлагат стари жилища, неремонтирани, стара дограма и мебели. И собствениците им искат европейски цени с български стандарти. А пазарът е пренаситен с предложения, затова такива жилища стоят празни с месеци. И не само в центъра. Например етаж от къща го предлагахме за 400 евро преди година, там живееха строители от провинцията. После го предлагахме на 350, после на 300, на 250 и още седи празен. Метрото промени отношението към някои квартали. Много хора търсят жилища по линията на метрото, предпочитат ново строителство и ново обзавеждане, пред старите жилища в центъра, където стая хол и кухня могат вече да се намерят вече и за 200 евро.” Според агентката високи цени държат само някои луксозни жилищни сгради или затворените комплекси, където има гаражи, портиери и т. н.

Таня С. твърди, че след като много пришълци от провинцията са си отишли заради кризата, сега влияние на пазара оказват студенти от Гърция и Турция, особено по медицина и фармация. Напоследък имало и увеличен брой руснаци, които идват на работа тук. А по-заможни руснаци избирали да живеят тук в по-нормална среда, вместо в рискова в Русия и търсят да купуват жилища в София.

“В момента пазарът на жилища под наем е много слаб. Доколкото има някакво движение, то е в главно областта на бизнес имотите. Много офис сгради намаляват наемите, защото фирмите масово ги напускат. Изключение прави Бизнес паркът в “Младост 4”, където цените на наемите се вдигат с 1-2 пункта”, казва Любомир Станимиров. В сравнение с миналата година по това време, когато средната цена за наем на офис в София е била 18 евро на кв.м., в момента тази цена е паднала до 8-10 евро на квадратен метър. Показателно за свитото търсене е, че на ул. “Фритьоф Нансен” в центъра на София има 4 празни магазина, а доскоро това беше едно от най-атрактивните места за наемане на търговски и офис площи. В момента офис в центъра на София (в по-стара сграда) може да се наеме и за 2.5 евро на квадратен метър. Според него цените в центъра падат не само заради кризата и моловете, но и поради липсата на паркинги.

“Ако доскоро главните улици като “Витоша” и “Граф Игнатиев” бяха най-атрактивни и скъпи за наем на търговски площи, в момента вносителите на стоки от престижни марки се изнасят оттам и не търсят да наемат магазини на тези улици. Причината е, че по тях вече не минава контингентът от клиенти, който ги интересува – той се е преместил в моловете, каквито изникнаха на всяка крачка”, казва Марин Михайлов, управител на Болкан пропъртис – balkanproperties.bg. В момента търговски площи на “Витоша”, “Граф Игнатиев” и други централни софийски улици може да се наемат на двойно и тройно по-ниска цена в сравнение с 2008 година. Подобно е положението и с офисите. Например, приличен офис на бул. “България”, който през 2008 година се е отдавал под наем за 15 евро на квадратен метър, в момента струва 5 евро/кв.м.

“Преди хората много искаха да живеят в центъра на София, особено чужденците. В момента, главно поради липсата на места за паркиране, шума и другите неудобства, чужденците и по-състоятелните българи се изнесоха към комплексите от затворен тип в „Бояна“, „Симеоново“, „Драгалевци“. Доколкото има пазар на жилища под наем, то е главно в този сегмент – по-платежоспособни клиенти търсят тристайни и многостайни жилища в комплекси от затворен тип”, казва Любомир Станимиров от “Имоти БГ”.

На същото мнение е управителят на „Болкан пропъртис“ Марин Михайлов. Според него цените за наемане на луксозни и добре поддържани жилища са паднали значително, което прави по-старите или занемарени апартаменти “неотдаваеми” под наем. “Заради кризата и спада в цените много собственици на апартаменти са демотивирани да инвестират в поддържане и ремонти на жилищата. Същевременно си мислят, че ги предлагат под наем на “нормална цена”, а тя се оказва много близка до тази на топ имотите. Примерно, ако една по-занемарна гарсониера се предлага за 200 евро месечен наем в „Младост“, чисто нова и обзаведена в същия квартал може да се намери с 15 до 50 евро по-скъпо. А наемателите, които в момента са хора с пари, не правят компромис и търсят все по-високо качество на по-ниска цена, казва Михайлов.
Друга тенденция, която наблюдават от “Болкан пропъртис” е, че цените за наем на жилища в райони, които доскоро са се водели престижни (като “Лозенец” и “Иван Вазов”) се изравняват с квартали от по-масов тип, но с добра инфраструктура като “Младост”.

“На места в София няма голямо намаление в офертите за наеми в сравнение с 2008 година, но за разлика от преди, няма никакво търсене. В накои части на София (квартали като “Люлин” и “Надежда”) интересът за наемане на жилища е нулев”, казва Любомир Станимиров от “Имоти БГ”.

Сравнение на цените в евро за площи под наем в София през март 2008 година и март 2010 година (по информация на “Имоти БГ” за офертните цени. Реалните цени, на които се сключват договори,  са до към 20% по-ниски):

tablica-ceni-imoti.gif

* Увеличението в цените на наемите в “Младост 1А” се обяснява с огромния брой нови сгради и разширяването на метрото (кварталът е близо до последната му спирка).

Виж тук за наемите в София преди година

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.