Млади безработни могат да изкарат безплатни езикови и компютърни курсове

Плакат на програмата. Снимка: авторката

Безработните до 29-годишна възраст, завършили минимум 7-и клас, могат да учат безплатно чужди езици и да изкарат курс по информационни и комуникационни технологии по проекта “Ш@нс за реализация на младежите в България” на Агенцията по заетостта.

“При подготовката на проекта направихме проучване, което показа, че в десетте целеви области (б. р. – в 10 града – виж по-долу) процентът на безработицата сред младите хора е най-голям”, казва координаторът на проекта Златко Недялков, главен секретар на Агенцията по заетостта. “Шанс за реализация на младежите в България” се изпълнява от април 2009 г. и ще продължи до началото на 2011 година (21 месеца).  В проекта е предвидено да бъдат включени 10 400 безработни младежи, от които 3 100 в обучение по информационни и комуникационни технологии и 7 300 в чуждоезиково обучение. Общата стойност на проекта е 15 000 000 лв. Той се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” с безвъзмездно финансиране от Европейската комисия и около 10% – от държавния бюджет на България.

Златко Недялков, главен секретар на Агенцията по заетостта. Снимка: авторката

Проектът се реализира в областите Варна, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.
Изискванията за включване в проекта са следните:

– възраст до 29 години;
– завършен минимум седми клас;
– регистрация в бюро по труда в една от десетте целеви области на България, в които се изпълнява проектът;
– младежите не трябва да са участвали в същите обучения/вид, ниво и степен/, включени в проекта, в рамките на действащи схеми за финансиране от националния бюджет,програма ФАР и Оперативна
програма „Развитие на човешките ресурси”.

Как се кандидатства

Ако отговаря на изискванията, всеки безработен младеж може да заяви в съответното бюро по труда, че желае да се обучава по този проект.  По проекта се изплащат стипендия по 5 лева на човек дневно и се покриват транспортните разходи, ако младежът не живее в същото населено място, в което се провежда обучението. На младите хора се прави и застраховка за сметка на проекта.

Обучението включва:

– чужди езици – нива А1, А2, B1 (по европейската рамка) – общо 360 часа (по 120 на ниво);
– информационни и комуникационни технологии – общо 120 часа.

Обучителната организация издава сертификат на успешно завършилите, а  Агенцията по заетостта, чрез бюрата по труда, предоставя посреднически услуги на младежите с оглед устройването на  работа на минимум 50% от успешно завършилите. Към февруари общият брой на младежите, обхванати в проекта, е 9 396, като 8 239 младежи са преминали успешно мотивация за включване в обучението.

В обучение са включени около 2 000 младежи, от които 580 вече са завършили в профила информационни и комуникационни технологии. По чуждоезиково обучение завършилите ниво А1 продължават в следващите нива. При проведеното първо изследване сред работодателите, 4 263 работодатели са заявили готовност за разкриване на 5 000 работни места за младежи, завършили обучения по проекта.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.