Браво на Цветанов ли? Добре че следователят ги е повикал

Може би най-после има реален арест на бивш министър за подкуп – на Николай Цонев и на хората, които са посредничили, един от които е съдия.

Напразно някои хвалят вътрешния министър Цветанов в случая. Този арест е резултат не на разкритие на полицията, а поради това, че един следовател им е подал сигнал.
И от това Цветанов отново направи цирк – снимки като в реалити шоу как арестуват Цонев, как карат хора да лягат на пода, като че ли са въоръжени терористи. Поне западни филми да бяха гледали, че в такива случаи може тихо и кротко да се арестува човек. Влизат трима души и казват: “Елате с нас, арестуван сте” и го отвеждат. Ама не. Тук трябват качулки и автомати, “легни – стани” и т. н. Любопитно е, че в случая с Цонев в шоуто участва лично и зам.-градския прокурор Роман Василев, за да блесне в светлината на камерите и да се хареса на батковците Бойко и Цецо. Такова шоу досега не е било, с реплики на прокурор: „Вие сте престъпник, долу на земята!“

Във Варна пък тежко въоръжени качулати ченгета арестуват общинаря в 6 сутринта, в спалня при жена му и децата му, като разбиват вратата и трошат мебели. За да има отново на показност, колко сме страшни. Което оставя съмнения, че има нещо нагласено.

Чудно, защо не арестуваха по този начин и Масларова? И тя за милиони е обвинена. Очевидно специалистите по пиар, които съветват Цветанов, са му казали – абе, жена е, ще направим лошо впечатление. И Масларова тихичко е поканена да си плати гаранцията от 50 000 лв. После съдът й я намали на 5000 лв. От това тя е не по-малко обвинена. На здравния министър Нанев пък направо му дадоха гаранция от 2000 лв. Дали обвиненията срещу нея и срещу него ще издържат, не се знае. Няколко пъти сме свидетели на повече приказки, отколкото на реални обвинения. И после сигурно съдът ще излезе виновен.

Какво е различно в случая с Цонев? Ако всичко съобщено е верно – че с посредничество на съдия е предложил подкуп, той е “закован с доказателства”. Така се изразяваше премиерът Борисов при други случаи. Но после се видя, че доказателствата при някои от тия други случаи нещо не са достатъчни. Ще бъде голям грях, ако при подаден сигнал от следовател, че искат да го подкупват, полицията не е успяла да събере доказателствата по закон. Рядко се случва човек не само да информира тайно, но и да съдейства в такива случаи. А същевременно е имало случаи полицията да се издъни при такова съдействие и дадени им наготово данни.

Най-голямата спирачка срещу корупцията е моралът на всеки отделен човек, като в случая с този следовател. Ако той не беше отказал, а беше взел тихомълком подкупа, никой нищо нямаше да разбере. Той можеше също така да откаже подкуп, но да си замълчи, заради професионална солидарност с колегата си съдия. Но той е съобщил. Колко са такива хора?
И защо му крият името? Да не е нещо срамно?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.