Крайната десница отново настъпва в Европа

Ник Пиза

Антирасистки плакат от Италия с думите на Айнщайн: „Познавам само една раса – човешката.“

Крайнодясна партия се оказа основен победител в италианските областни избори, потвърждавайки продължаващата тенденция за подкрепа за крайната десница. Подкрепата за Северната лига, антиимиграционна партия, превърнала се сега в основна сила в управляващата коалиция на премиера Силвио Берлускони, през последните пет години се увеличи почти двойно. Партията е оглавявана от „лудата глава“ Умберто Боси, който в миналото беше призовал италианските военноморски сили да обстрелват лодките и корабите, превозващи нелегални имигранти до страната му. Победата на Боси повтаря неотдавнашните изборни победи на крайнодесни партии в Холандия, Унгария и Франция.

На последните областни избори в Италия през 2005 г. Северната лига спечели само 5,7 процента от гласовете на избирателите, но в последвалите избори популярността им растеше и на сега вече бе 12,7 процента от гласовете. Джеймс Уолстън, политически коментатор от Американския университет в Рим, казва: „Лигата се справи много добре и през останалите три години от управлението (на Берлускони), тя ще демонстрира силата си“. „Те ще продължат да настояват за децентрализация, ще налагат политиката си имиграцията и расовата принадлежност, а това са два въпроса, които тревожат много италианци“, допълва експертът. „Лигата е много добре организирана. Тя успя да отнеме от комунистите и от демократическата левица много гласове на работническата класа, а изглежда е успяла да привлече гласове и от партията на самия Берлускони“.

Резултатите от италианските избори станаха ясни само 10 дни, след като Националният фронт (във Франция) спечели почти 10 процента от гласовете на регионалните избори и си извоюва 118 места в регионалните съвети на 12 региона. Жан-Мари льо Пен, 81-годишният лидер на Националния фронт, каза: „Фениксът се възражда от пепелта. Националният фронт отново е на авансцената на френската политика“. В Холандия крайнодесният политик Херт Вилдерс е на път да стане следващият премиер, след като постигна значителна победа на местните избори в началото на март. Ако този модел се повтори на парламентарните избори на 9 юни, Партията на свободата на Вилдерс би могла да спечели 27 от 150-те места в парламента и да стане най-голямата парламентарна партия. В Унгария допитванията до общественото мнение показват, че крайнодясната партия „Йоббик“ може да стане втората сила в парламента на изборите следващия месец.

След оповестяването на резултатите от италианските местни избори италианският в. „Кориере дела сера“ призова читателите си да отговорят в интернет на въпроса защо Лигата се е представила толкова добре. Един читател написа: „Защото в момента това е единствената партия с конкретни цели, единствената жизнеспособна партия в италианската политика. Тя има ясни цели и добра вътрешнопартийна дисциплина стегната“. Северната лига сега е ключова сила в коалицията на Берлускони и затова нейни членове получиха от Берлускони важни министерски постове, в това число поста министър на вътрешните работи, заеман от Роберто Марони. Умберто Боси описа представянето на партията си на изборите като цунами, но увери партньорите си в правителството, че балансът на властта в управляващата коалиция няма да се промени и каза, че резултатите от областните избори само ще дадат тласък на федералистките реформи.

Постигнатото от СЛ на изборите е изглежда за сметка на „Народ на свободата“ на Берлускони. Партията отчете спад в сравнение с изборите за Европейски парламент от миналия юни. Тогава спечели 35,3 процента от гласовете, а сега получи 26,7 процента. През 2005 г. на предишните областни избори десницата на Берлускони имаше 29,3 процента от гласовете. На предсрочните парламентарни избори през 2008 г. Народ на свободата получи 37,4 процента. Лигата водеше кампания срещу строежа на джамии в Италия и настоява за приемането на закони срещу носенето на бурки.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.