Посещението на Обама в Афганистан е доста закъсняло

 Нушин Арбабзадах

Барак Обама поздравява американски войници в Афганистан. Снимка: Белия дом

Неотдавнашното посещение на президента Обама в Кабул беше в съзвучие с местните традиции на гостоприемство: гостът пристигна късно и без да обяви това предварително. Но за разлика от първото си посещение през 2008 г. този път Обама не остави след заминаването си мълчание, изпълнено с надежда. Вместо това плъзнаха слухове в напразен опит да се открие смисъла на неочакваното нощно посещение. Представата, че президентът Карзай е бил държан в неведение за визитата до последния час преди пристигането на Обама, беше особено смущаваща и незабавно беше отхвърлена от правителствения говорител, който увери обществеността, че са имали цели три дни, за да се подготвят за Обама.

Каквато и да е истината, разменените думи на срещата не бяха направени обществено достояние и местните медии почти нямаха избор, освен да тълкуват посещението без да имат потвърдена информация. В медии и блогове се появи смайваща интерпретация, свързваща визитата на Обама с възприетата от президента Карзай нова предизвикателна външна политика, която се показа в пълна степен при неотдавнашните му посещения в Техеран и Пекин – основни съперници на Вашингтон в региона. Посещението на Карзай в Китай доведе до подписването на три важни търговски и икономически сделки, като постави китайско-афганистанските отношения на здрава основа. Посещението му в Техеран по време на иранската Нова година имаше скромно икономическо влияние, но беше заредено със символичното значение за общата култура и история, свързващи Кабул с Техеран.

Намерението на Карзай да изкове нови регионални съюзи вместо да разчита само на покровителството на САЩ не би могло да бъде показано по-ясно, но това променено отношение е очасти резултат и от политиката на самия Вашингтон. Все пак в желанието си да се дистанцира от наследството на Буш, характеризирало се със „снизходителност на САЩ“ към Афганистан, правителството на Обама многократно унижи президента Карзай, отнасяйки се към него като към непослушен ученик, а не като към държавен лидер. На теория подобен натиск би трябвало да доведе до по-ефективно, незасегнато от корупция правителство в Кабул. На практика този ход тласка афганистанския лидер право в ръцете на съперниците на САЩ в региона.

Критиците на президента Карзай в медиите окачествиха новата му предизвикателна външна политика като „акт на авантюризъм, пропит от политическа незрялост“, но е факт, че за разлика от САЩ регионалните сили като Индия, Китай и дори Иран са способни да извършат по-ефективно и по-евтино работата по възстановяването на Афганистан. И което е по-важно, те могат да направят това без покровителствените проповеди за демокрация и реформа, които съпътстваха напоследък усилията на САЩ за възстановяването на Афганистан.

Посещението на Обама може да е било мотивирано от осъзнаването от Вашингтон на опасността Кабул да се изплъзне от орбитата на влияние на САЩ и вместо това да влезе в сферата на влияние на американските съперници. Ако това е вярно, тогава е доста вероятно осъзнаването на тази възможност да е закъсняло. Както писа един вестник „почти няма съмнение, че в момента Карзай вече не е политик, който измерва себе си според скалата на приоритетите на САЩ. Той добива достатъчно политическа самоувереност, която да му позволи сам да избере посоката на своето правителство.“

Тогава изглежда, че модерната сега във Вашингтон теория, която приема, че подходът на тоягата и моркова непременно води до по-добри правителства, защото принуждава зависещите от помощи държави да се реформират, за да угодят на страните дарители, не успява да даде желаните резултати в Кабул. Вместо да избере реформите и така да спечели на своя страна афганистанската общественост, Карзай решава да търси покровителство от регионални сили. Планът на Вашингтон има обратен ефект, но това не е изненадващо. Все пак афганистанските лидери винаги са били прочути със своята непредсказуемост, а самата страна е известна като твърде сложна, за да се вмести в спретнати теории – независимо колко модерни или валидни могат да изглеждат те на своето време.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.