Обединителят на Германия Хелмут Кол става на 80

Хелмут Кол. Снимка: ДПА/БТА

Бившият германски канцлер Хелмут Кол ще бъде запомнен по целия свят с едно от постиженията му от 16-те години на власт – ролята му за обединението на Германия. „Няма нищо с което се гордея така, както с обединението на Германия“, каза бившият канцлер миналия ноември на едно от честванията на 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

Някогашният колос на германската и европейската политика, който става на 80 години на 3 април, вече не е в достатъчно добро здравословно състояние, за да присъства на тържества по случай рождения си ден в Берлин, града който той обедини и възстанови като столица на Германия. Затова 1000 гости ще пристигнат в родния му град Лудвигсхафен, около 600 км югозападно от столицата, за да присъстват на банкет на 5 май. На 3 април държавникът ще отпразнува осемдесетгодишнината си в домашна обстановка.

Кол, който е историк по образование, усети, че може да твори история, когато източногерманците разрушиха Берлинската стена през 1989 и упражни натиск германското обединение да приключи следващата година. Той положи основите на Европейския съюз и общия европейски пазар, на които бе вдъхнат живот в холандския град Маастрихт през 1991 и които бяха последвани от създаването на единната европейска валута.

Пак Кол беше ключова фигура за преодоляване на страховете на света от една по-силна, обединена Германия, като обвърза държавата си с пълно членство в ЕС и НАТО. Кол обаче беше и конфликтна личност, която предизвика криза за християндемократите, когато стана ясно, че той е подсилил партийния бюджет с над 2 милиона марки (1,3 милиона долара) от тайни дарения между 1983 и 1998.

При последвалото политическо разцепление на Християндемократическия съюз, политик от източногермански произход, г-жа Ангела Меркел, се издигна от позицията на „чирак“ при Кол, за да излезе на преден план и да поеме ръководството на партията. Меркел, за която Кол казваше моето „момиче“, беше една от първите, която като генерален секретар на Християн-демократическия съюз публично се разграничи от бившия си ментор. През 2005 тя положи клетва и стана първата жена канцлер на Германия, а миналата година бе преизбрана.

Кол е роден през 1930 година и е със скромен произход – син е на данъчен инспектор, а майка му е от учителско семейство. Като тинейджър преживява изпитанията на войната и губи брат си в последните месеци на военни действия. След войната Кол довършва средното си образование, следва история и завършва с докторат през 1958. На този етап вече се е член на дясноцентристкия Християндемократически съюз, а година по-късно влиза в парламента. През 1973 той става лидер на партията и остава на този пост 25 години. Той заема канцлерския пост от 1982 до 1998.

Кол, който през 90-те се оттегля от политиката, преживява и лични проблеми. През 2001 съпругата му Ханелоре се самоубива, след като страда в продължение на години от рядка форма на алергия от дневна светлина. Бившият канцлер сключва брак отново през 2005. По време на последната му публична поява през ноември Кол, който някога стърчеше над всички със своите 1,93 м и бе известен с това, че изяждал двойни порции, изглеждаше немощен, седеше на инвалидна количка и имаше трудности да говори ясно. Възрастният държавник се възстановява от травма на главата, получена при лошо падане през 2008, а в началото на година бе опериран за отстраняване на жлъчния мехур.

Неотдавна в телевизионен документален филм Меркел се изказа положително за предшественика си , като за „стратегически канцлер, който често е гледал далеч отвъд хоризонта“. Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, който преговаряше с Кол за обединението на Германия, скоро се изказа пред списание „Щерн“, че началото е било трудно, но след първата им среща в Москва през 1988 нещата са се подобрили. „Той беше много открит и честен. Почувствах, че мога да вярвам на този човек“ каза Горбачов.

Милиони германци също вярваха на Кол, когато след 1989 г. той взе политически целесъобразното решение да постигне обединение на страната. В крайна сметка Германия плати скъпо за това решение. Двайсет години по-късно в Германия все още има значителни социални и икономически разлики между западната и източната част. Въпреки това с обединението Кол влезе в историята, а проблемите, появили се по време на управлението му, вероятно ще бъдат сведени само до бележки под линия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.